JAČMEŇ

Patrím medzi ľudí, ktorým sa skoro zunuje jednotvárnosť. Baví ma pestrosť a kreativita. To isté platí aj v stravovaní. Ak chceme dosiahnuť harmóniu, platí dobre známe- všetko s mierou.

Ak dodržiavame zásadu pestrosti, nielenže pomáhame nášmu telu správne fungovať, ale i jedlo ako také sa pre nás stane niečo viac, než len „hmotou plniacu brucho“.

V mojich receptoch často vidíte rôzne druhy múky. Niekedy aj 4 či 5 druhov v jednom recepte. Priznávam, na múky som zaťažená:)

Avšak, má to aj svoj význam. Každá múka má iné zloženie, iné zastúpenie vitamínov a minerálov. Aj chuťovo sú odlišné a pri pečení sa každá múka správa trochu inak.

Chcem sa s vami z blízka pozrieť na jačmeň. Pre mňa patrí do top 3 v obľúbenosti obilnín.

 

*JAČMEŇ*

Spolu so pšenicou je asi najstaršou pestovanou obilninou. Jačmeň je spomínaný už v Starom zákone pod názvom Šoulet- jačmenné krúpy s hrachom. Poznali ho aj na Blízkom Východe, Grécku, Tibete i v Afrike.

Svojím zložením a blahodárnym vplyvom na náš organizmus si získava u ľudí čoraz väčšiu pozornosť.

Má nižší obsah lepku, preto nie je vhodný na pečenie chleba ako samodruhová surovina, čiže chlieb upečený len z jačmennej múky nie je vyhľadávaný. Ako múka sa skôr používa do zmesí múk.

 

Čo obsahuje jačmeň?

  • Vitamíny skupiny B, najmä B5, ktorý chráni pred zápalmi kože a šediveniu vlasov
  • vitamín E, ktorý zohráva veľmi dôležitú úlohu pri ochrane pokožky, správneho trávenia a metabolizmu tukov a zabezpečení optimálneho vzrastu
  • rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • 8 esenciálnych aminokyselín

 

Aké účinky má jačmeň na naše zdravie?

  • podporuje peristaltiku čriev (proti zápche)
  • pozitívne ovplyvňuje žalúdočné vredy
  • znižuje výskyt kardiovaskulárnych a rakovinových ochorení
  • podporuje rast a vývoj kostí
  • dodáva vitalitu
  • zmäkčuje a zjemňuje usadeniny v tele
  • umožňuje vylučovať staré usadeniny z tela (hlavne pri nadmernej konzumácií potravín živočíšneho typu)
  • je prevenciou závažných civilizačných ochorení
  • podporuje fyzickú aj psychickú pružnosť

 

V akej forme sa jačmeň používa najčastejšie?

  • vo forme veľkých krúpov
  • vo forme maličkých krúpkov
  • vo forme múky
  • vo forme vločiek
  • vo forme sladu (využíva ako cukor v pekárenstve do chlebov a pečiva)
  • v praženej forme ako náhrada kávy

 

Kde zoženieme jačmeň?

Vo forme krúpov sa dá jačmeň kúpiť asi v každých potravinách. Vo forme múky a vločiek už je to horšie, musíme hľadať. V drvivej väčšine ich ponúkajú bio obchody. Nenechajme sa zmiasť českým názvom- v češtine je to „ječná mouka“, resp. „ječné vločky“.

Jačmennú múku ponúkajú značky Bioharmonie, Kroner a Pro- Bio (iné som zatiaľ nevidela).

 

Kde môžeme jačmennú múku použiť?

Všade:) U nás najmä do koláčov. Nechajte sa inšpirovať chuťou a zdravím:)

Čučoriedkový koláč ku kávičke

http://www.chutodnaty.eu/products/cucoriedkovy-kolac-ku-kavicke/

Viaczrnná bublanina

http://www.chutodnaty.eu/products/viaczrnna-bublanina/

Kváskový ovocný koláč

http://www.chutodnaty.eu/products/kvaskovy-ovocny-kolac/

Bábovka

http://www.chutodnaty.eu/products/babovka/

Obláčikové sušienky

http://www.chutodnaty.eu/products/oblacikove-susienky/

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
5