KAROB

Karob je v súčasnej dobe dosť používaná surovina pre tých, ktorí sa radi ňúrajú v bio obchodoch a nachádzajú nové veci. Samozrejme, je potrebné si čosi o tej danej potravine aj prečítať.

Nie je karob len ďalší rozmar tejto doby, ktorý, ako inak všetky ostatné, zažije 5 minút svojej slávy a potom už po ňom ani pes neštekne?

Za karobom stojí dlhá história. V jednej povesti je spomínané, ako ho s obľubou jedol svätý Ján Krstiteľ. Vďaka karobu vraj prežil v púšti. Preto sa karobu hovorí aj svätojánsky chlieb. Ten si ho však nevymyslel:) Starovekí Gréci i Egypťania ho veľmi používali pre jeho blahodárne účinky. Karob rastie v oblasti Stredozemného mora. Využívajú ho tam na výrobu ich pálenky (ako asi tak chutí? To si neviem prestaviť…) a kŕmia s ním užitkové zvieratá (takže kone či voly sa majú:) ).

 

Ako vyzerá?

Karob pripomína svojím vzhľadom fazuľové lusky, ktoré rastú na stromoch. Po dozretí sa pozbierajú, vysušia na slnku, kde získavajú hnedú farbu a pomelú na jemný prášok. Karob ako prášok poznáme bledý, tmavý a extra tmavý (ten pražia, aby získal výrazne hnedú farbu).

 

Namiesto čokolády? Alebo ako ho využiť….

Karob je alternatíva kakaa pre tých, ktorí si ho zo zdravotných dôvodov nemôžu dovoliť konzumovať. Áno, karob, najmä ten extra tmavý, dokonale zastúpi kakao vo farbe. V upečenom pečive ho nevieme rozoznať.

V chuti už rozdiel cítiť.

Kakao poznáme ako horkasto- zemitú chuť. Karob je však príjemne nasladlý, bez zemistosti.

Týmto sa radí k vhodným adeptom na koláče, sladké pečivá, do mlieka ako karobkalko, torty, rolády, záskusky aj do zmrzliny. Sladká kuchyňa vždy s otvorenou náručou víta karob:)

 

Prečo je karob lepší?

Jeho zloženie ho vyvyšuje nad kakao z viacerých dôvodov:

  • má vyšší obsah vápnika
  • neobsahuje kofeín
  • neobsahuje alergény, teobromín ani methylxanthíny
  • ukrýva v sebe zinok, železo, horčík, vtamíny A, B, D
  • je prírodným zdrojom niektorých aminokyselín
  • obsahuje vlákninu
  • má menej tuku a i menej kalórií
  • znižuje „zlý chlesterol“
  • pomáha pri trávení a vylučovaní
  • nevyvoláva hyperaktivitu

Pre porovnanie: kakao má zloženie 23% tuku a 5% cukru, karob 7% tuku, 48% cukru. Z toho vyplýva, že naše palmsky nemusíme toľko dosládzať cukrom, pretože prirodzene kvalitný cukor tam už je 🙂

Pre koho je karob určený?

Pre nás všetkých:) Na svoje si však prídu ľudia na nízkohistamínovej diéte, pre ktorých je kakao tabu. Alergici, ktorí sa majú čokoláde vyhýbať, nemusia byť sklesnutí z nespravodlivosti. Karob je ideálne, kvalitné a chutné riešenie 🙂

Priznám sa Vám, že keď som pred niekoľkými rokmi karob kupovala prvýkrát, bolo to len z ošialu, že mám niečo nové v kuchyni. Vôbec som netušila, aký poklad sa mi to tam váľa a zapadáva prachom. Cielene som nedoplňovala zásobu kakaa, aby som bola donútená karob vyskúšať.

Je úžasný. Skvele cesto zafarbí, neprebije chuť jedla. Dodá mu šamr a pôvad urodzenosti:)

 

Kde karob konkrétne použiť? Inšpirujte sa 🙂

Raňajkový twister: http://www.chutodnaty.eu/products/ranajkovy-twister/

Parížske rohlíčky: http://www.chutodnaty.eu/products/parizske-rohlicky-od-naty/

Mufiiny, resp. cupcakes: http://www.chutodnaty.eu/products/vanilla-nutella-cupcakes/

Palacinky: http://www.chutodnaty.eu/products/francuzske-palacinky-s-karobom/

Cuketová straka: http://www.chutodnaty.eu/products/cuketova-straka/

 

Použitá literatúra:

www.leprezdravie.sk

www.celostnimedicina.cz

http://www.margit.cz/

Zdroj foto: internet

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4