Naklíčila som cícer so šošovicou na klíčky a použila si ako náhradu mäsa je rýchly obed. Znie to zvláštne, že? Môžno ešte viac, keď k tomu pripojím, že môj mäsožravý manžel ochutnal a chcel mi zaplatiť za tak vynikajúce jedlo. Že bolo vegánske, plné klíčkov a nestrávila som pri tom hodiny? Jooooj, tomuto sa vraví chutný život. Klíčkové bolognese. Ak neklíčkujete, nevadí, recept na rýchly obed je aj pre vás.
Moje klíčkovanie
Poznáte ma. Klíčkujem snáď celý život s prestávkami. Vždy v zime moja mama dávala na okno misku po datliach, vystlala ju vatou a klíčila žeruchu. Doma aj v škôlke s deťmi. Prinášala tak trochu sviežosti do ponurých zimných dní.
A mne to zostalo. Prevzala som tuším jej pomyslenú štafetu a spríjemňujem si zimné dni svojou záhradkou na okne. Posledné roky som rozšírila zeleň na okne aj o iné, ako brokolica, pórik, reďkovka, hrášok… Som v objatí zelene, aj keď vonku všetko spí. 🙂
Tento rok som cítila, že sa chcem posunúť opäť ďalej. Doteraz som semienka vždy aktivovala a nechala naklíčiť na klíčky či výhonky a tak sme si ich vychutnávali na chlebe, v šaláte, polievke…
ZAUJÍMAVOSŤ: Aký je rozdiel medzi klíčkom a výhonkom? Naklíčenie na klíčky je stav, kedy zo semienka vylieza malý chvostík, klíčok. Ak už semienko preklíči a má aj lístky, jedná sa o výhonok, alebo možno viac známy názov mikrozelenina (microgreens).
Kurz klíčkovania
Prihlásila som na kurz klíčkovania k Vierke Múdrej, ktorá napísala o klíčkovaní aj knihu Klíčkovanie (viac o knihe tu). Na kurze sa učíme klíčky ďalej spracovávať. Čiže nielen ich naklíčiť a zjesť, ale variť z nich, fermentovať, robiť kvások z nich a potom používať v receptoch a obzvlášť sa teším, keď si už čoskoro vyrobím akoby bryndzu zo slnečnine a svoje domáce tofu.
Taká nadstavba, nový rozmer klíčkovania.
TIP: Poď vyskúšať aj ty klíčkovanie. Vysokokvalitné nádoby, semienka určené práve na klíčenie, podrobné návody ti pošlem, aby tvoje klíčkovanie bolo jednoduché, nenáročné a najmä zdraviu prospešné. Celú ponuku nájdeš v eshope.
Prečo klíčkovať?
Nedávno som sedela v mojom malom obchodíku, keď prišla pani, že či mám klíčky brokolice- áno, jasné, mám. 🙂 Vzala ich veľa, až som pozerala, že to je teda klíčkov. 🙂 Aj som sa je spýtala, či obľubujú brokolicu, že jej toľko kupuje. Vraj to kupuje aj pre známych, lebo brokolica je nedostatková, nikde sa nedá zohnať a ešteže ja mám dosť.
Vraj vyšiel nejaký podcast, kde rozoberali benefity klíčkovania a obzvlášť spomínali, ako unikátne pôsobia na imunitu klíčky brokolice(onko prevencia aj liečba). >>> ak ste ten podcast počuli, prosím, pošlite mi ho. Rada by som si ho vypočula.
Klíčok je výživnejší ako dospelá rastlina
Klíčkovanie nie je novodobý trend, ako si veľa ľudí myslí aj s kváskovaním. Klíčkovalo sa dávno pradávno a práve toto bol spôsob stravovania našich predkov počas zimných nehostinných mesiacov, keď “v supermarketoch neboli reďkovky a práve utrhnuté šalátové uhorky”. Hups, ani supermarkety neboli. 🙂
Skúste zagúgliť a nájsť kalkýš či pučálku- jedlá našich starých materí z naklíčených semienok.
Klíčok ako taký je doslova malý zázrak. Zárodok, v ktorom je naakumulovaná všetka sila pripravená vyživiť plod natoľko, aby vyrástol v dospelú rastlinku. A presne túto silu, všetky enzýmy, vitamíny a minerály my prijímame potom v strave.
Hodnota vitamínov v klíčkoch sa stále mení (lebo stále rastie), ale čo je isté, je mnohonásobne vyššia ako v dospelej rastline. Takže logicky chápem ošial za brokolicou. Keďže už “dospelá” brokolica je dosť výživná, čo potom jej klíčky? Viete si predstaviť to všetko dobro pre naše telo?
Klíčok vs. dospelá rastlina
S dovolením autorky Vierky Múdrej použijem informácie z jej článku, v ktorom porovnala percentuálne zastúpenú výživovú hodnotu reďkovky počas klíčkovania a keď už je to dospelá rastlina– tá klasická reďkovka, ktorú si dopestujeme v záhradke, alebo kúpime v obchode.
Vitamín A: 8% vs. 0%
Vitamíny skupiny B: 6 – 24% vs. 4%
Vitamín C: 48% vs. 29%
Vitamín E: 25% vs 0%
Mangán: 13% vs. 4%
Magnézium: 11% vs. 3%
Fosfor: 11 vs. 2%
Vápnik: 5% vs. 3%
Železo: 5% vs. 2%
Zinok: 4% vs. 2%
Meď: 6% vs. 3%
Navyše obsahujú prirodzené rastlinné estrogény, veľmi podobné ľudskému estrogému, ktoré pomáhajú pri symptómoch spojené s menopauzou, fibrocystickým ochorením a návalmi horúčav.
Výrazne podporujú chutnutie. Obsahujú totiž enzými, ktoré rozkladajú škrob v potravinách, čo navyše podporuje aj vstrebávanie živín.
Najnovšie výskumy ukazujú na ich protirakovinové účinky (porovnateľné s brokolicovými).
POZOR! Neznamená to teraz, že sa budeme kŕmiť len klíčkami a očakávať, že budeme štíhli, zdraví a večne mladí. Klíčky a výhonky patria do komplexného súboru pestrej stravy, ktorá spolu s pohybom a vhodnou psychohygienou, výrazne vplýva na kvalitu zdravia a dĺžku života.
Dôležité informácie pri klíčkovaní
Pri výbere semienok je potrebné voliť LEN kvalitu. Teda semienka by mali byť najlepšie organické, v BIO kvalite. Nie chemicky ošetrené, pasterizované, morené alebo geneticky modifikované.
Ako vidíte, toto je recept z naklíčenej šošovice a cíceru, teda klíčiť sa dá toho neúrekom. Ale NIKDY neklíčime papriku, baklažán, paradajku, zemiak a klasickú fazuľu. Obsahujú prírodné rastlinné jedy a jedlé sú až ich dospelé rastlinky.
TIP: Semienka v BIO kvalite aj laboratórnymi testami na ich kvalitu nájdete tu v eshope aj kamennej predajni v Stupave v Obchodíku u Naty.
Vegan klíčkové bolognese
Lákalo ma to už dlho! Proste naklíčiť semienka a ďalej s nimi pracovať. Doteraz som klíčila len malé semienka a zo strukovín mám na výhonky stále poruke hrášok. Ale na kurze sme klíčili cícer a šošovicu. Mohla som použiť hocijako a ani neviem, ako sa to udialo, začala som z nich pripravovať jedlo. Niečo ako boloňské špagety, ale namiesto mäsa klíčky, teda klíčkové bolognese (veď klíčky sú doslova nabité aminokyselinami, výmena za mäso je ok 🙂 ).
Nevedela som, čo očakávať. Mala som preto v zálohe plán, že svojim milovaným doma ponúknem k tomu aj tuniak v konzerve, ak by chuť bola pre nich mdlejšia. Chvíľu som aj váhala, ako sa veľmi s jedlom hrať, ale napokon som si povedala, že je dosť veľká pravdepodobnosť, že to bude jesť sama. Tak som tam začala usýpať koreniny podľa seba. Uvarila som špagety, otvorila tuniak a zavolala všetkých k stolu. Položila som na stôl parmezán- lebo šak špagety a omáčka na paradajkovom základe, ale položila som aj misku s mandľovými lupienkami a okomentovala to:
Máme tu aj parmezán. Ale intuitívne vám odporúčam, dajte si navrch mandle. Mám pocit, že to bude spolu “hrať” veľmi dobre.
Nič som nepovedala iné, deti ani vlastne nevedeli, čo jedia. Keď si môj veľký hrdina dával dupľu, hovoril:
“To je ako jedlo z reštaurácie. Keby si otvoríš reštauráciu a toto jedlo tam ponúkaš, určite o hostí nebudeš mať núdzu. Asi by som ti za to jedlo aj zaplatil. Aj teraz. Normálne ti zaplatím za to jedlo, som unesený.”
Vegánsky obed z klíčkov. hihi 🙂
Môj malý hrdina si naberal klíčkové bolognese a zjedol všetko! Poďakoval za super jedlo. Myslím, že ešte teraz nevie, že zjedol nori vločky, kopec klíčkov, lahôdkové droždie… 🙂
Usmievala som sa a pozerala očami doprava-doľava, čo sa to vlastne deje. Vravím si- toto jedlo musím urgentne odfotiť a spísať. Pre mňa, aby som ho vedela variť takto opakovane a pre vás, aby ste si doma mohli aj vy pripadať ako taká kráľovná, ktorá cíti absolútnu spokojnosť.
POZOR! Viem, že nie každý klíčkuje a chce klíčkovať. Čo je super? Že sa to dá uvariť aj bez klíčkov aj bez všetkých tých “divných prísad”, ktoré som si nakúpila sprvu len preto, aby som pri nákupe cez eshop dosiahla sumu na poštovné zdarma. Zámienka na lepšie zdravie sa vyplatila, fakt tie novinky a lá Ázia doma používam. 🙂
Moje poznámky k receptu Klíčkové bolognese
- Jedlo je vcelku rýchle. Treba ale rátať s tým, že naklíčiť šošovicu a cícer trvá viac dní. Takže pozor pri plánovaní.
- Jedlo je fantasticky variabilné. Možno tam pridať aj petržlen, zeler, čerstvé paradajky či papriku (najlepšie ak budú v sezóne), alebo olivy, kapary… podľa chute.
- Ak neklíčkujete, použite nenaklíčené semienka. Klasický cícer v plechovke, alebo uvarený doma a prepláchnutú šošovicu.
- Gomasio a lahôdkové droždie je nepovinné. Sú to dochucovadlá, ale jedlo na nich nestojí.
***KLÍČKOVÉ BOLOGNESE***
Potrebujeme:
1 hrnček naklíčeného cíceru (vyššie tip pre neklíčkujúcich)
1/2 hrnčeka naklíčenej šošovice
2 hrste červenej šošovice
2 mrkvy
1 šalotku (alečo červenú cibuľu)
2 strúčiky cesnaku
3 dcl pretlaku
1 ČL kurkumy
1 ČL červenej papriky
2 ČL sušeného oregána
1 ČL mletej senovky
1 PL gomasio (nepovinné)
1 – 2 PL neaktívneho droždia (nepovinné)
olej (olivový alebo iný rastlinný)
pár lístkov čerstvej bazalky
soľ, čerstvé mleté čierne korenie podľa chute
1 dcl vody z varenia cestovín (v popise vysvetľujem)
parmezán alebo mandle (mleté či lupienky) na dochutenie
+ špagety
POSTUP:
Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Šalotku nakrájame na trošku väčšie kúsky, nie nadrobno úplne a cesnak na plátky.
Rozohrejeme vo väčšej panvici olej, orestujeme cibuľu,po chvíli pridáme plátky cesnaku (aby sa nespálili). Následne pridáme prepláchutné mrkvu a klíčky.
Kto si zmení recept na neklíčkovú verziu, len opláchne šošovicu a zavarený/uvarený cícer.
Máme slabý plameň, aby sa suroviny pomaly prehrievali. Posypeme korením- kurkuma, senovka, oregáno, červená paprika. Premiešame, vsypeme červenú šošovicu a zalejeme pretlakom. Zriedime trochou vody- odoka- premiešame a necháme pomaly prebublávať.
Medzitým uvaríme podľa návodu cestoviny al dente. Pred zliatím cestovín odoberieme asi deci škorobej vody z hladiny. Je to skvelé do omáčky na krémovosť a taký posledný “ťuk” dokonalosti. (Vždy to robím, keď varím cestoviny. Škrobovú vodu pridám do omáčky.)
Cestoviny zlejeme do sitka, ale neoplachujeme ich pod vodou- škrob, ktorý majú na povrchu je extra dôležitý, aby sa omáčka na nesprávne prichytila.
Teraz už čím skôr musíme dokončiť omáčku, aby sa cestoviny nestihli zlepiť čakaním v sitku.
Do omáčky prilejeme škrobovú vodu z cestovín, gomasio a neaktívne droždie (alebo len soľ). Ochutnáme, dochutíme podľa potreby a vypneme plameň.
Teraz pridáme čierne mleté korenie, lístky bazalky a špagety.
Premiešame, posypeme trochou madlí a ihneď podávame.
Neopísateľná dobrota!
Užívajte 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Špagety vymeňte za ryžu- skvelá obmena. U nás ide omáčka aj len tak s chlebom. 🙂
Ak hľadáte cestovinovu chuťovku do pár minút, cestoviny so slaným pudingom je TOPka.
POZN.: Zaujal Vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohto článku. Ďakujem 🙂