KVÁSKOVÉ PARENÉ BUCHTY

Cítila som sa vždy veľmi dôležito, keď ma opýtali, čo majú navariť. A ani si neviete predstaviť ten pocit, ako moje JA narástlo, keď ešte podľa toho aj navarili!

Žiadala som si len málo druhov jedla- paprikáš, makové piery alebo parené buchty.

Och, tie starenkine… Pamätám si tie posledné od nej… samá nostalgia 🙂

Ako správna kváskovačka sa snažím všetko pretransformovať na kvások. No parenky furt nie a nie.

Začarované tuším.

Nemám rada neúspech, a preto som k nim mala chvíľu averziu.

Zmena prišla úplne spontánne. Dostala som na okoštovanie džemy od Mišky- Miškine domáce džemy a prvá myšlienka, čo s nimi- parené!

Počas celej doby prípravy som si rozoberala doterajšie chyby a možnosti nápravy.

Až keď som ich tvarovala som si uvedomila, čo mi opäť hrozí, aj keď som mala nový plán útoku.

Vyšli!!!

Zistila som- dajte cestu čas pri prekvasovaní. Doprajte kvásku aspoň 3 hodiny múku prekvasiť. Je lepšie vyvaľkať cesto na hrubšie. Pri tvarovaní dbajte na to, aby ste čo najviac docielili, že bude cesto rovnako hrubé na spodu ako aj hore.

Koľko centimetrový priemer kolieska zvolíte, toľko minút ich parte. Ak to preženiete, zdrcnú sa.

Nečakajte brutálny nárast, ako pri tých kvasnicových. Sú menej nafúknuté, ale jemné, mäkké, chutné a aj výživné 🙂

Dostala som pochvalu. Moje JA, tento raz už to dospelácke, povyrástlo.

„Toto sú konečne buchty, kde je dosť plnky v pomere s cestom.“

 

 

***KVÁSKOVÉ PARENÉ BUCHTY***

 

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

130g špaldovej celozrnnej múky

130g vody

1 PL kvásku

– Suroviny spolu zmiešame, prekryjeme, aby cesto neobschlo a necháme asi 9 hodím rozkvasiť.

 

Následne pridáme:

200g špaldovej hladkej múky

120g špaldovej polohrubej múky

50g pohánkovej múky

120g vlažného mlieka

1 vajce

2 PL cukru

1 ČL soli

1PL olivového oleja

– Suroviny spojíme s rozkvasenou múkou a vymiesime nelepivé cesto. Perfektne sa s ním pracuje, krásne sa od rúk odliepa.

Takéto cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou, aby neobschlo a necháme 3 hodiny kvasiť.

Na pracovnej doske, bez pomúčenia, vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm.

Kolieskom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska, ktoré plníme džemom (u nás šípkový a slivkovo-bazový). Na plnke nešetríme. Žiadne obchodové napodobeniny typu- hádaj, kde je plnka? 1 lyžička aj kúsok sa zmestí lážo-plážo:)

Po vyformovaní ihneď paríme.

Parák vždy najprv potrieme tukom, aby sa buchty neprilepili.

V prípade, že na pokrievke máme dieru na odvádzanie pary, zalepíme ju kúskom cesta.

Buchty kladieme dostatočne ďaleko od seba, aby mali miesto rásť.

Paríme 8 minút. Kontrolujeme vodu, či sa nám neodparila.

Po vytiahnutí ich rýchlo potrieme tukom, najlepšie je maslo, a posypeme makom alebo orechami.

Dobrú chuť!

 

POZN.: Ak nemáte spomínané druhy múk, zachovajte gramáž  k doplneniu rozkvasenej múky 370g múky (najlepšie mix polohrubá a hrubá).

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
25