KVÁSKOVÝ EXCLUSIVE

KVÁSKOVÝ EXCLUSIVE

Stála som v dm-ke pri regáli s potravinami a študovala, čo to tam všetko majú, najmä, akú kvalitu zloženia majú.

Zrazu mi zrak padol na pufovaný amarant a quinou. Zaujímavý objav pre mňa.

Ľudia zvyknú pridávať do jogurtov, musli či do sladkého pečenia.

Mňa to tam zlákalo pridať ho do chleba!

Štruktúru vôbec nenarušil, nie je ho tam vidno, len na chuti mierne pre toho, kto amarant pozná.

A keď zdravo, tak poriadne:)

Kvásková forma a rôzne múky a rôzne suroviny, ktoré dotvárajú jedinečnosť chleba.

Ja viem, múky sú moja úchylka. Mám doma asi milión druhov a ešte si sama vyrábam ďalšie. Potom mixujem spolu:)

V tomto príprade je chlebík nadýchaný, plný chute. Nie je kyslý, za to je sýty. Amarant v pozadí dodáva príjemnú horkosť.

Výborný ku grilovanej zeleninke či rybe!

 

*KVÁSKOVÝ EXCLUSIVE*

 

 

Na štartér potrebujeme:

150g ražnej chlebovej múky

150g vody

1PL kvásku

– Suroviny spolu premiešame, prikryjeme fóliou a necháme rozkvasiť pri izbovej teplote 9-12hodín.

 

Následne potrebujeme:

200g pšeničnej chlebovej múky

100g špaldovej chlebovej múky

3 hrste pufovaného amarantu

1 hrsť pšeničných klíčkov

1 hrsť ovsených otrúb

160-180g vody

2ČL soli

1ČL mletej rasce

– Všetky suroviny zmiešame spolu so štartérom. Vody dáme najprv 160g, postupne dolievame podľa potreby.

Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Prekryjeme fóliou a necháme kvasiť 2 hodiny.

Počas tejto doby chlieb dvakrát preložíme.

Následne dáme cesto na mierne pomúčenú dosku. Premiesime rukami, vytvarujeme podľa tvaru ošatky a dáme do nej cesto spojom hore.

Prekryjeme opäť fóliou a necháme 2 hodiny prekvasiť pri izbovej teplote.

Rúru si vyhrejeme s plechom či kameňom, na ktorom budeme chlieb piecť, na dno rúry umiestnime starý pekáč. Ten bude slúžiť na zaparenie. Po dosiahnutí teploty čakáme ešte pri plechu 5-10 minút, ak máme kameň, treba počkať ešte 35-45minút, aby bol dostatočne rozhorúčený.

Bochník vyklopíme na plech/ kameň, do spodného plechu vylejeme hrnček vody a dvierka rúry rýchlo zatvoríme, aby para, ktorá vznikne, ostala v rúre.

V prípade, že chceme chlebík ozdobne narezať, vyklopíme ho na papier na pečenie.

Pečieme prvých 10 minút na 250´C.

Z rúry potom vyberieme plech, vyvetráme paru, teplotu stiahneme na 200´C a dopekáme ešte 20minút.

Po vytiahnutí chlebíka zaklopeme naň zospodu- musí znieť duto.

Chlebík necháme na mriežke vychladnúť.

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
9