Keď mám doma po sviatkoch veľa mäsa a neviem, čo s ním skôr, vrhnem sa na varenie receptov a la mäso na milión spôsobov:)
Narobím si rôzne obmeny mäsa, po vychladnutí šupnem do dózy a v mrazáku čaká hotové jedlo na “deň lenivec”.
Na Veľkú Noc varíme polievku, vývar. Najlepšie z hydiny. Naschváľ varím vývaru veľa, pretože je výborný základ na…všetko:) a, najmä, na rizoto:)
Mäsa je z polievky dosť, a tak-na zelenine, do rizota, do zapekaných cestovín, či osmahnúť len tak na panvici, aby schrumkavelo a dať do sendviča… Všetko je žiadanou mňamkou.
A v neposlednom rade, naj jedlo mojich detí, na šťave s tarhoňou.
Tarhoňu možno nasucho opražiť na panvici, aby získala nahnedlú farbu po uvarení. Vyzerá veľmi pestro:)
Pri smažení treba dávať pozor, tarhoňa na panvici nezhnedne, to nastane až po zaliatí vody. Na panvici začne mať naružovelú farbu.
Varím ju štýlom ako cestoviny. Dám do vriacej osolenej vody a varím do zmäknutia.
Po scedení ich prelejem olejom a ihneď podávam.
Klasické škôlkarske jedlo, ktoré je istotou maminiek, že dieťa zje obed:)
*MÄSO NA ŠŤAVE S TARHOŇOU A BROKOLICOU*
Potrebujeme:
300g uvareného mäsa
1/2 šalotky
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
2čl červenej papriky
1čl sušeného tymiánu
1čl drvenej rasce
soľ, korenie
0,7l vývaru (alebo vody)
200g tarhone
1ks brokolice
olivový olej
4L zemiakového škrobu
125ml smotany na varenie alebo na šľahanie – nemusí byť
– Uvarené mäso si nakrájame na menšie, nami požadované kúsky. V príprade, že chceme cibuľu úplne zamaskovať, nastrúhame ju na strúhadle najemno. Inak stačí nakrájať nadrobno.
Cibuľu dáme do vyššieho hrnca, pridáme olej a zapneme plameň. Po chvíľke smaženia pridáme mäso, osolíme, okoreníme, ďalej rascu, papriku i tymián. Po premiešaní zalejeme vývarom, ak nemáme, aj voda je dobrá:)
Do vody vhodíme bobkový list, celý strúčik cesnaku, samozrejme olúpaný:) a necháme povariť, aby sa prepojili vzájomne chute. Keďže je mäso už varené, netrvá to dlho.
Následne si v miske rozmiešame škrob so smotanu, resp. vodou. Vlejeme do hrnca a za stáleho miešania privedieme opäť k varu, čím sa zmes zahustí.
Veľmi záleží od toho, koľko vody nám uniklo pri varení. Možno bude potrebné pridať ešte škrob, možno treba rozrediť.
Dáme si variť vodu na tarhoňu(pre správne využitie času je najvhodnejší čas počas varenia mäsa). Osolíme ju a po zovretí vsypeme tarhoňu. Párkrát premiešame počas varenia na strednom plameni.
Z hladiny variacej sa vody odoberieme pár lyžíc a pridáme k mäsu. Omáčku to zjemní a dá kvalitnejší ráz.
Po zliatí cestoviny prelejeme olejom, premiešame(nenechávame ich v sitku, rýchlo sa potom zlepia).
Podávame s brokolicou zmäknutou nad parou.
Dobrú chuť!
TIP: Vymeňte škrob za agar- agar. Je to želírujúca surovina z japonskej červenej riasy, ktorá neprebíja ostatné chute. Je výživná a, navyše na rozdiel od škrobu, nemá kalórie:) Nájdete ju v bio obchodoch:)
A, vlastne, treba vôbec zahusťovať? Použite menej vody a po redukcii so smotanou dosiahnete príjemnú konzistenciu:)
POZN.: Jedlo sa dá, samozrejme, pripraviť i zo surového mäsa:)