Maminkino mäso so šťavou

Nič zložité, práve naopak. Základné suroviny a stačí ich málo. Hlavnou prísadou je totiž láska. Jedlá od maminky sú plné oddanej lásky a to je to pravé kúzlo, prečo nám aj obyčajné jedlo chutí najviac na svete. Nemusíme byť skúsení kuchári, ak si chceme pripraviť doma hostinu. Maminkino mäso so šťavou je zaručený tip. Jednoduchá príprava prepletaná trikmi, ktoré obyčajné jedlo povyšujú na zážitok. Uvaríme si? Tento článok srší radami, ako na mäso od kúpy až po recept. Hor’ sa naň!:)

Hlavná prísada pri varení je láska

Vždy s absolútnym údivom spomínam na chvíle, keď sme sedeli za stolom a jedli rôzne jedlá, ktoré žiaden šéfkuchár neprebije. A pritom sú to úplne obyčajné jedlá, až by som sa mohla zamýšľať, čo také špeciálne je na nich?
Podľa mňa je to práve jednoduchosť, láska a oddanosť, ktorú do jedla naše maminky vkladajú. Pri jedení takého jedla zo mňa vždy opadla strojenosť, napätosť a všetko to zlé nahrádzalo uvoľnenie s dobrou náladou.

Pri stole vrava, misky sa podávajú jedna cez druhú, smiech a do toho cvengajúce príbory. To je pre mňa poučka hostiny.

Napíš nám recept na mäso so šťavou

Nedávno som od vás dostala impulz. Roky robievam klasické, ba až obyčajné mäso na šťave. Aj moja mama ho robí, mama mojej mamy ho robievala….kamarátky, školské jedálne, vývarovne, reštiky počas obedového menu…no skrátka také úplne obyčajné jedlo. Pridala som ho do stories na instagrame a prišli mi odpovede s prosbou na recept.
Čo?-vravím si. Veď to je nezáživné jedlo na blog. No vtom mi došlo, že veď práve takéto jedlo tu mám mať, lebo toto jedlo vie “preniesť hory”. Základom je samozrejme láska, bez kvality surovín by sme však postrádali. Doprajme si teda kvalitné mäso. Je to výborný predpoklad výnimočného zážitku z jednoduchosti prípravy. A že som vám na začiatku písala o tipoch a trikoch s mäsom, tu je ich pár, ktoré by sme mali ovládať, keď pracujeme s mäsom.

Ako rozoznať čerstvé a kvalitné mäso?

Čerstvá hydina je nelepivá, pekne sa leskne a má smotanovobielu farbu s ružovým nádychom. Skladovaním sa začne vysúšať, meniť farbu na žltohnedú a pôvodne čerstvé mäso bez zápachu sa mení na fádne mäso s kyslastou vôňou.

ako rozpoznať kvalitné čerstvé mäso vás Naty naučí zaručene
Kuracie mäso

V prípade bravčového mäsa je to s vôňou rovnako. Teda tá kyslá vôňa, ktorá sa stupňuje, je dobrý ukazovateľ pri každom mäse. Skrátka kyslastá vôňa je neprípustná. Ale bravčové mäso má ružovú farbu, ktorá sa mení na hnedú s nádychom sivej a keď je farba zelená, už je to celé zle. Čím je bravčové mäso staršie, tým viac tmavne. Prirodzený lesk mäsa sa stráca, po krajoch je obschnuté a ak je mäso slizké či lepkavé, nekupujme ho.

Ako pripravovať správne mäso vám povie Chuť od Naty
Bravčové mäso

Čerstvé hovädzie mäso je špecifické- teda mám na mysli, že tu závisí od toho, či to bola krava alebo býk, aká je to časť mäsa, či bola krava na laktáciu alebo býk len na výkrm. Čo je však spoľahlivým vodítkom- tmavočervená až bordová farba s prirodzeným leskom so sladkastou vôňou. Nič obschnuté, slizké, kyslé na vôňu.

Ako spoznať kvalitné hovädzie už bude vedeiť vďaka radám od Naty každý
Hovädzie mäso

Opatrní buďme pri mletom mäse, ktoré je najlepšie spracovať hneď po zomletí, najneskôr do pár hodín. Teda mlieť by sme si mali mäso doma sami na mäsovom mlynčeku (nie je to vôbec piplačka).

Na marinované mäso v obchode nevsádzajme. Instatný život nemá dlhé a dobré trvanie. Veľké reťazce spotrebuvávajú častokrát maninovaním staršie mäso, pretože marináda prekrýva vôňu a farbu mäsa. Marinované mäso teda zásadne kupujme len od predajcu, ktorého poznáme a dôverujeme mu. (Zdravie máme len jedno a urobiť si svoju marinádu je vec 3 minút.)

Ako skladovať mäso?

Ak použijeme mäso do dvoch dní od kúpy, netreba do mraziť. Vyberme ho z obalu, v ktorom sme ho kúpili, dajme ho do nádoby, zakryme viečkom a skladujme do 5’C, no úplne naj sú 2’C. Nízkou teplotou spomaľujeme činnosť enzýmov, čo významne nastáva pod 4’C. Enzýmy (proteázy) rozkladajú bielkoviny a to spôsobuje slizkosť a kyslú vôňu.
Mäso prirodzene stratí svoju farbu, tmavne a trochu sa vysuší. Je to normálne.
Pri skladovaní mäsa ale prichádza aj k dobrým javom, ako je napr.zrenie mäsa. U niektorých typov je to priam žiadúce. Dôležitá je stále teplota a aj vlhkosť.
Ak mäso zmrazíme, najmä do v mrazničke max. 3 mesiace. Rozmrazovanie treba robiť čo najpomalšie, aby sa zmrazená voda dostala naspäť do medzibunkových priestorov mäsa a bolo šťavnaté.

Tepelné spracovanie mäsa

  • Na mäso majme vyčlenenú krájaciu dosku. Nič iné na nej nekrájajme.
  • Ak robíme vývar, vložme mäso do studenej vody, aby pustilo do vývaru čo najviac chute a živín. Ale ak varíme mäso pre mäso samotné, tak ho dajme do vriacej vody, aby sa zatvorilo a chuť ostala v ňom.
  • Ak je mäso tuhšie, šprtnime k nemu trošku octu, zjemnie.
  • V prípade grilovania majme mriežku vyššie od ohňa, cca 20 cm. Pretože šťava, ktorá kvapká na rozpálené uhlíky a premieňa sa na dym, je škodlivý.
  • A ak ho namarinujeme tak, že je kompletne ponorené, skladovanie pri nízkej teplote môže byť aj 3 -4 dni.
  • Ak mäso varíme alebo pečieme, pred spracovaním ho necháme pol hodinku otepliť. Pri grilovaní dlhšie, cca 1,5 – 2 hodiny.
  • Pri pečení dávame mäso na vysokú teplotu, ktorú následne stiahneme, aby sa zatiahlo a chuť so šťavnatosťou ostala v ňom.
  • Mäso podlievame horúcou tekutinou.
  • Po dovarení necháme mäso najprv oddýchnuť, až potom ho naporcujeme.
  • Pri vyprážaní rezňov obaľujme až tesne pred smažením, lebo strúhanka inak zvlhne a nebudeme taká echt.
  • Kto má možnosť zmerať teplotu na smaženie, 200’C je ideálna teplota. Panvicu neprepĺňajme mäsom, lebo potom sa skôr dusí, ako smaží. Inak, rezne sa dajú aj piecť v rúre a sú ešte lepšie ako tie smažené. 🙂
  • Osolením mäsa spôsobujeme nielen ochutenie, ale aj miernu stratu šťavnatosti mäsa. Preto je potrebné si zvážiť, kedy a prečo mäso osoliť. Tu by sa ale vedeli kuchári medzi sebou pohádať, čo je lepšie. Niekto lpí na chutí, ktorú obraňuje tým, že sa musí dostať do vnútra a prepojiť sa s ostatnými surovinami. Iný zasa deklarujú suchosť mäsa. Tak či onak, ja som niekde v strede. Mäso solím až ku koncu, keď je zatiahnuté a k dovareniu mu chýba už len maličký ťuk.
Tipy a triky ako správne spracovať mäso zaručene podľa Naty
Na mäso majme vyčlenenú dosku zvlášť

Moje poznámky k receptu Maminkino mäso so šťavou

  • Čím je recept jednuduchší, tým viac vynikne kvalita vstupných surovín. Maminkino mäso so šťavou je moc príma papaníčko, ktoré ak urobíte podľa tohto receptu, bude pre vás obľúbeným jedlom nielen na jedenie, ale aj na prípravu. Pretože je sakra jednoduché. 🙂
  • Pri príprave rátam s dvoma plátkami mäsa na dospelú osobu a jedným plátkom pre dieťa. Je to úplne akurát. 🙂
  • Urobila som ho s opečenými novými zemiakmi, ktoré majú skvelú smotanovú chuť. Počítam s dvoma zemiakmi na osobu. A čím je osoba väčšia, tým väčší zemiak zoberiem. 🙂
  • Mäso so šťavou sa skvele hodí s ryžou. Je suchšia a šťavu z mäsa pojme do seba.
  • No a čo sa týka zeleniny, máme momentálne záplavu uhoriek, takže uhorkový šalát to istí- stačí len najemno nastrúhať ošúpené uhorky, osoliť, okoreniť a preliať olejom ako klasický šalát. Super budú aj nakyslo alebo s kyslou smotanou a lá tzatziki. Každý ako má rád. 🙂

***MAMINKINO MÄSO SO ŠŤAVOU***

Mäso na šťave podľa Naty chutí presne ako od maminky
Maminkino šťavnaté mäso

Na mäso potrebujeme:

8 plátkov bravčového karé (hrúbka 1 – 1,5cm)
hladkú múku (klasickú alebo pre zdravšiu verziu pohánkovú)
1 cibuľu
soľ
mletú rascu
sladkú červenú papriku
1 ČL horčice
1 ČL domáceho kečupu
vodu
tuk (olej, ghee, tuk, alebo aj ich kombinácia)
hrášok (čerstvý alebo mrazený)

Na prílohu potrebujeme:

zemiaky (2 ks na osobu)
tuk (olej, ghee, tuk, alebo aj ich kombinácia)
soľ
vodu

POSTUP:

Postup na maminkino mäsko so šťavou vám napíšem presne podľa rád, ktoré som pozbierala od viacerých kuchárov a ich rady si veľmi vážim. Takže nás čaká jedlo, ktoré sa nám bude rozplývať na jazyku.

Plátky mäsa vytiahneme z chladničky a necháme chvíľu otepliť. Rozložíme si na dosku. Osolíme ich posypeme rascou.

plátky mäsa na šťave jedine podľa Naty
Maminkino šťavnaté mäso- príprava mäsa

Do hlbokého taniera nasypeme trochu hladkej múky. V nej budeme ochutené mäso obaľovať.
Ak sa múke vyhýbate, urobte to ako ja- použite pohankovú múku. Neobsahuje lepok, v jedle urobí aj tá troška správne kúzlo bez toho, aby zmenila chuť jedla. Len potom pri osmahnutí mäska dávajte pozor. Pohanková múka sa ľahšie pripaľuje. Nič hrozné, stačí byť pri tom prvé minúty (čo aj sme). Osmahnime vtedy mäso nie na úplne najväčšom plameni.
Cibuľu ošúpeme na rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu nakrájame nadrobno, druhú polovicu o trošku, ale naozaj len trošku väčšie.

chutný recept s podrobným postupom na šťavneté mäso od Naty si obľúbite
Maminkino šťavnaté mäso- krájanie cibule

Do hrnca, v ktorom budeme mäso so šťavou pripravovať, dáme na dno tuk. Druh si zvoľme každý podľa seba, čo máme doma a čo preferujeme. Z olejov je super repkový (ale priplaťme si za kvalitu) alebo hroznový(ten nemení chuť a má vysoký bod prepaľovania).

Po rozpálení tuku vsypeme do hrnca polku nakrájanej cibule- tej o trošku väčšej. To aby sa tak rýchlo nespálila. Pripravené mäso obalíme v múke z oboch strán a osmahneme v hrnci z každej strany len toľko, aby sa zatiahlo.

jednoduchý postup od Chuť od Naty na mäso so šťavou
Maminkino šťavnaté mäso- zatianutie mäsa

Ak sa nám všetko mäso nevmestí naraz do hrnca (čo sa nám asi nevmestí), vytiahneme ho bokom, aby sme tak spracovali každý plátok. Prichytenú múku na dne len vareškou zoškrabneme, ale necháme ju v hrnci, nemala by byť spálená. Šťavu zahustí a uzamkne chuť v jedle.

Mäsko dáme naspäť do vrstiev, každú vrstvu pritom posypeme trochou sladkej papriky. Vsypeme druhú polku cibule.

recept na najlepsie mäso so šťavou nájdete u Naty
Maminkino šťavnaté mäso- varenie

Mäso zalejeme vodou, aby aby bolo tesne ponorené. V troške vody rozmiešame horčicu a kečup a vlejeme do hrnca. Pokrievku len mierne dookoryjeme, plameň stiahneme a dusíme pomaličky cca 1,5 – 2 hodiny.
Sem – tam očkom mrkneme, či je všetko v hrnci ok, je tam dostatok vody a v prípade potreby dolejeme horúcu vodu. Ale ak varíme ozaj na malom plameni, nie je to potrebné.

jednoduchý postup na mäso na šťave má Chuť od Naty
Maminkino šťavnaté mäso- uvarené

V prípade, že nám vadí cibuľa (ja ju musím pre mojimi maskovať), vyberieme plátky hotového mäsa štavu rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme podľa potreby. Mäsom vrátime späť a vsypeme hrášok, ktorý sme nechali vo vode rozmraziť.

TIP: Skráťte si dobu prípravy tlakovým hrncom. V “kuchte” príprava trvá cca 20 – 30 minút. Čo je však zradné, je množstvo. Do tlakového hrnca je totiž potrebné uliať minimálne množstvo vody a v prípade, že robíte mäska málo, omáčka bude vodová a planá na chuť. Teda prípravu v tlakovom hrnci odporúčam pri väčšom množstve. (Nech tej šťavy nie je toľko veľa a málo mäsa).

Príloha- zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme.

Bezpravný recpet na chutné mäso so šťavou
Maminkino šťavnaté mäso- veľkosť nakrájaných zemiakov

Ak máme nové zemiaky, najlepšie je ich dať až do vriacej vody, kedy si v sebe zachovajú viac vitamínov (to mám od Jamieho Olivera). Vodu osolíme len máličko a ak zabudneme, nič sa nedeje.
Uvarené zemiaky zlejeme a na panvici rozohrejeme tuk- obľubujem v tomto prípade ghee (dá špeci šmrnc). Zemiaky restujeme na pancivi s tým, že teraz ich osolíme podľa našej chute.

Urobte si mäso na šťave podľa Naty a preneste sa do detstva
Maminkino šťavnaté mäso- restovanie zemiakov

Dĺžka ich restovania je len toľko, čo chytia farbu. Super je ich na záver posypať nejakou bylinkou, ale nič nutné. (To len kdyby náhodou ďalšiu vychytávku. 🙂 )

No a vlastne máme hotovo, poďme jesť! Zas som hladná. 🙂

Šalátik, premýšľam nad vínom (necháme si poradiť, napíšte) a dobrú chuť!

ako správne uvariť chutné mäso so šťavou vás naučí Naty
Maminkino šťavnaté mäso

TIP: Kúpili ste kvôli tomuto receptu a jeho zdravšej verzii pohankovú múku a že čo s ňou? Urobte kváskový koláč, napríklad tento marhuľový a nahraďte časť múky pohankovou.

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

Summary
recipe image
Maminkino mäso so šťavou
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)
49

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *