Ako posledné zo všetkého som sa učila variť polievky. Nevedela som nájsť harmóniu medzi koreninami tak, aby polievka mala chuť.
Nenávidela som to! Ani vývar podľa rád nechutil tak, ako by mal.
V nádeji, že trpezlivosť ruže prináša som skúšala stále polievky variť(chudáci stravníci, čo?)
Presne si pamätám, kedy nastala zmena. Bol u nás jeden starší Talian a ako darček mi priniesol veľký kus čerstvého parmezánu. Vtedy som mu nejako neholdovala, bol v mojom povedomí ako ten drahý druh syra.
Po tom, ako mi vravel, že Taliani ho strúhajú i do polievky na zahustenie mi blyslo hlavou, že to by mohlo byť ono!
Skúsila som to na zeleninovej polievke s krúpami a naozaj! Chutila!
Odvtedy používam rada talianske tvrdé syry do polievok. Dokonca tvrdé končeky vývaram v šošovicovej polievke i v prívarkoch. Majú celistvejšiu a výraznejšiu chuť.
Dnes som ho použila do mrkvového krému:)
*MRKVOVÝ KRÉM*
Potrebujeme:
5 mrkiev
1 liter vývaru
1/2čl kurkumy
soľ
biele korenie
1/2čl mletej rasce
nastrúhaný parmezán
cibuľa
smotana alebo plnotučné mlieko
maslo
olivový olej
– Mrvu si očistíme a nakrájame. V hrnci si roztopíme maslo s trochou oleja, osmahneme mrkvu.
Pridáme soľ, korenie, rascu a kurkumu. Zalejeme vývarom, vhodíme očistenú celú cibuľu a varíme do zmäknutia.
Následne cibuľu vyberieme, nastrúhame parmezán a rozmixujeme ponorným mixérom. Zjemníme podľa chuti smotanou či mliekom.
A môže sa podávať:)
Dobrú chuť!