ORECHOVÝ KOLÁČ S POMARANČOVÝM SAUCE (bez lepku)

Príjemné osvieženie v lete a sladká spomienka na hrejivé dni počas umrznutých dní tuhej zimy. Tak ho vždy opisujem.

Koláč. Ale pozor, tento je iný.

Jeho dokonalosť vyzdvihuje aj bezlepkové prevedenie.

Nie, nebojte sa, že to bude fádne, bez chuti a len z ľútosti k použitým surovinám ho budete jesť, ako väčšinu bezlepkových jedál.

Má inú úroveň pomaškrtenia. Pokojne aj maršál medzi koláčmi 🙂

Robievam ho často cez leto, keď praží slnko ako najaté a vy hľadáte osvieženie, kde sa len dá. Vtedy používam citróny a mandle.

No teraz, v predvianočný čas, volím pomaranč s kardamómom a vlašské orechy.

Bezlepkáči, na Vianoce už nemusíte len slintať a zúfať si nad chutnou maškrtou 🙂 Vianočný koláč stvorený ako pre vás 🙂

 

 

***ORECHOVÝ KOLÁČ S POMARANČOVÝM SAUCE (bez lepku)***

 

 

Potrebujeme:

200g vlašských orechov

100g kukuričnej múky

200g masla

130g trstinového cukru

3 vajcia

1,5 ČL vínneho kameňa

100ml pomarančovej šťavy

2PL mletého cukru

½ ČL mletého kardamómu

– Orechy si pomelieme v kávovom mlynčeku najemno. Vsypeme ich do misy, kde pridáme kukuričnú múku, vínny kameň, trstinový cukor, vajcia a rozpustené maslo(postup s mäkkým maslom, miešaním vlhkých a suchých surovín a mixovaním je pre mňa zdĺhavé. Funguje to aj takto a je to friško)

Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná zmes, cesto.

Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom.

Cesto dáme do formy, uhladíme a šupneme do rúry vyhriatej na 180´C na 30 minút.

Po upečení necháme korpus vychladnúť.

Vysvetlím, prečo: Korpus je teraz dosť suchý a chuťovo menej výrazný. Je čas na sauce, ktorý zaručí vlhkosť a chuťovú jedinečnosť. Na to, aby sa dobre vpil do cesta treba:

1. aby bol korpus vychladnutý a sauce horúci alebo

2. korpus musí byť horúci a sauce vychladnutý.

Ja som si zvolila prvý spôsob, ale nie je lepší, oba dokonale fungujú 🙂

Do rajnice si dáme šťavu z pomaranča, pridáme cukor a kardamóm. Necháme prevrieť.

Do korpusu urobíme špajdľou dierky (príjemné vyventilovanie hnevu z celého dňa 🙂 ) a pomarančový sauce vylejeme na korpus.

Necháme vychladiť.

Sýty, chutný a lahodný 🙂

Dobrú chuť všetkým!

 

TIP: Vyskúšajte koláč preliať citrónovým sauce- om. Postup je rovnaký, len pomarančovú šťavu vymeňte za citrónovú 🙂

TIP: Ak nemáte vlašské orechy- áno, tento rok bol mega chudobný na orechy- použite mleté mandle 🙂 Koláč bude trošku sypkejší, ale jemnejší a menej sýty.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
9