Koláč. Ale pozor, tento je iný.
Jeho dokonalosť vyzdvihuje aj bezlepkové prevedenie.
Nie, nebojte sa, že to bude fádne, bez chuti a len z ľútosti k použitým surovinám ho budete jesť, ako väčšinu bezlepkových jedál.
Má inú úroveň pomaškrtenia. Pokojne aj maršál medzi koláčmi 🙂
Robievam ho často cez leto, keď praží slnko ako najaté a vy hľadáte osvieženie, kde sa len dá. Vtedy používam citróny a mandle.
No teraz, v predvianočný čas, volím pomaranč s kardamómom a vlašské orechy.
Bezlepkáči, na Vianoce už nemusíte len slintať a zúfať si nad chutnou maškrtou 🙂 Vianočný koláč stvorený ako pre vás 🙂
***ORECHOVÝ KOLÁČ S POMARANČOVÝM SAUCE (bez lepku)***
Potrebujeme:
200g vlašských orechov
100g kukuričnej múky
200g masla
130g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 ČL vínneho kameňa
100ml pomarančovej šťavy
2PL mletého cukru
½ ČL mletého kardamómu
– Orechy si pomelieme v kávovom mlynčeku najemno. Vsypeme ich do misy, kde pridáme kukuričnú múku, vínny kameň, trstinový cukor, vajcia a rozpustené maslo(postup s mäkkým maslom, miešaním vlhkých a suchých surovín a mixovaním je pre mňa zdĺhavé. Funguje to aj takto a je to friško)
Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktná zmes, cesto.
Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom.
Cesto dáme do formy, uhladíme a šupneme do rúry vyhriatej na 180´C na 30 minút.
Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Vysvetlím, prečo: Korpus je teraz dosť suchý a chuťovo menej výrazný. Je čas na sauce, ktorý zaručí vlhkosť a chuťovú jedinečnosť. Na to, aby sa dobre vpil do cesta treba:
1. aby bol korpus vychladnutý a sauce horúci alebo
2. korpus musí byť horúci a sauce vychladnutý.
Ja som si zvolila prvý spôsob, ale nie je lepší, oba dokonale fungujú 🙂
Do rajnice si dáme šťavu z pomaranča, pridáme cukor a kardamóm. Necháme prevrieť.
Do korpusu urobíme špajdľou dierky (príjemné vyventilovanie hnevu z celého dňa 🙂 ) a pomarančový sauce vylejeme na korpus.
Necháme vychladiť.
Sýty, chutný a lahodný 🙂
Dobrú chuť všetkým!
TIP: Vyskúšajte koláč preliať citrónovým sauce- om. Postup je rovnaký, len pomarančovú šťavu vymeňte za citrónovú 🙂
TIP: Ak nemáte vlašské orechy- áno, tento rok bol mega chudobný na orechy- použite mleté mandle 🙂 Koláč bude trošku sypkejší, ale jemnejší a menej sýty.