PÁRTY TYČINKY

Vzťah k hokeju a športu celkovo sa u mňa rozvíjal postupne. V detstve som brala tatinovo sledovanie nejakého zápasu za stratu času, kedy by som mohla nájsť niečo v telke pre deti.

Avšak, aj keby telku nepozeral, v mojom detstve chodil akurát tak večerníček a hotovo. Niekedy sa pošťastilo na nemeckých kanáloch na niečo naďabiť, no to bolo len zriedka.

Náš šesťnásť kanálový televízor som vždy bezcieľne prepínala hore- dole s nádejou, že sa tam zrazu objaví niečo zaujímavé.

V puberte som začala s tatinom vcelku tie zápasy aj sledovať. Bavili ma aj formule a dosť som o nich vedela. Aj tenis ma bral.

Chvíľu som ľutovala, že som nechodila na krasokorčuľovanie, pretože som vedela pozerať na piruety a skoky donekonečna.

Ale hokej sa mi stal osudový. Vďaka nemu som spoznala svojho životného hrdinu.

Každý rok s ním pozerávam hokejové majstrovstvá.

A teraz, s troma detvákmi na krku, sa už pripravujeme na majstrovstvá. Ich to baví od malička sledovať.

Dokonca už kujú pikle, že pôjdu na zápasy, keď budú majstrovstvá tu u nás.

Myslím si, že by sme mali podporovať zdravý vzťah k športu u detí už od malička. Venovať im trochu pozornosti, zahrať si s nimi bedminton či zakopať si do futbalky, aj si niečo pozrieť spolu v telke. V zdravom tele, zdravý duch, nie? Náš čas nič nestojí, a predsa je na nezaplatenie.

No aby sme pri tom pasívnom sledovaní netrápili naše telá chrúmaním hlúpostí, vyzbrojila som sa.

Ani by mi nikto neuveril, že som ich robila ja. Vyzerajú ako z obchodu. Na chuť sú príjemne slané s jemnou sladkosťou, sú perfišne chrumkavé- so štruktúrou presne ako u tých obchodových.

O čom to tu píšem? Na aký recepis vás to tu chcem zasa namotať?

Pozor, na tyčinky.

Nie len také hocijaké. Normálne, že z kvásku a normálne, že úžasné.

Príprava je ízoška.

Vyskúšala som viacero spôsobov. Raz som použila hladkú múku, ale textúra nebola taká chrumkavá. Potom som vyskúšala pridať kyslú smotanu, no ešte to nebolo ono. Až som použila polohrubú múku, vedela som, že som s receptom doma.

U nás sa bude fandiť s…

 

 

***PÁRTY TYČINKY***

 

Na 12 veľkých tyčiniek potrebujeme:

100g polohrubej múky (špaldovej alebo pšeničnej)

100g vody

1 PL kvásku

–          Suroviny spolu premiešame v miske. Misku prekryjeme fóliou alebo sáčikom, aby masa neobschla a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.

 

Následne pridáme:

200g polohrubej múky (opäť je voľba na nás- špalda či pšenica)

1 žĺtok

1 PL kyslej smotany

90g masla

1ČL soli

 

Ďalej na potretie potrebujeme:

100ml vody

1PL cukru

hrubozrnnú soľ

–          K rozkvasenej mase pridáme ďalšie suroviny a vypracujeme vláčne a hebké cesto.

Spočiatku sa cesto dosť lepí a už by sa nám aj zdalo, že stačí už miesenia, no cesto musí byť nelepivé.

Je radosť s ním pracovať, ako je poddajné. Hotový relax s vymieseným cestom.

Takéto nelepivé cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou, aby neobschlo a necháme 1 hodinu oddýchnuť.

Následne dáme cesto na pracovnú dosku. Rozdelíme ho na polovicu.

Každú polovicu rozdelíme na 3 rovnaké časti. Tak máme 6 rovnakých kúskov cesta.

Každý tento kúsok prekrojíme ešte na polovicu a vznikne nám tak finálne 12 kúskov.

Plech, na ktorom budeme párty tyčinky piecť, vystelieme papierom na pečenie.

Každý kúsok cesta rukami vyšúľame valec dlhý tak, ako široký máme náš plech. Hrúbka tyčiniek je pred upečením asi ako ukazovák. Ony v rúre ešte trochu vyskočia.

Tyčinky kladieme na plech s malými odstupmi. Všetkých 12 sa nám zmestí na jeden plech.

Plech s tyčinkami prekryjeme fóliou a necháme finálne 1- 1,5 hodiny vykvasiť.

Rúru rozohrejeme na 200´C.

V miske si zmiešame vodu a cukor. Tyčinky odokryjeme. Mašlovačkou potrieme každú tyčinku sladkou vodou a posypeme hrubozrnnou soľou.

Pečieme v rozohriatej rúre bez zaparenia asi 30 minút. Upečené párty tyčinky majú krásnu zlatavú farbu. Po upečení ich necháme na plechu vychladnúť.

Na veľa gólov a úspech Slovenska!

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
33