PLNENÉ LANGOŠE

Pamätám si tie fronty ľudí, ktorí ochotne stáli na trhoch, len aby si kúpili langoš. Samozrejme, keď som u mamy vyžobronila, aby som si to smela odstáť a dala mi peniaze, bola som tá najšťastnejšia. V oleji smažené cesto potreté cesnakom a posypané syrom…hm…

Pôvodný langoš by sme mali hľadať v Maďarsku. Pôvod má však len málo spoločné s tým , čo poznáme. Názov vznikol od slova lang- plameň. Placky z chlebového cesta pripravované v blízkosti plameňov predstavovali na gazdovstvách sobotňajšie raňajky, teda čas, keď sa piekol chlieb.

Mňa však demotivuje ustavičné utieranie mastných rúk seba i detí a, navyše, syr, ktorý je skôr na podlahe ako v bruchu tiež nie je ok. Gravitáciu som okabátila, a tak sa žiadne padanie syra z langošov nekonalo. Syr aj so šunkou som zbalila dovnútra!

*PLNENÉ LANGOŠE*

Potrebujeme:

500g hladkej múky

4dcl mlieka

1/2 kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného

1/4čl cukru

1čl soli

15dkg šunky

15dkg nastrúhaného eidamu(aj viac)

Hrsť čerstvého oregána

– Múku vsypeme do misy, v strede urobíme jamku, kde vlejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a droždie. Necháme aktivovať droždie a pridáme soľ. Je dôležité soľ pridať až po aktivácií droždia, inak by sme celý proces mohli zastaviť, cesto by nevykyslo, ako by malo.

Cesto vymiesime a prikryté necháme hoďku kysnúť na teplom mieste.

Prebublané cesto rozdelíme na 7-8 častí. Každú časť premiesime v rukách a vyformujeme bochníčky.

Valčekom vyvaľkáme natenko. Do polovice položíme 2 plátky šunky, nastrúhaný syr- čím viac sa podarí vopchať, tým lepšie – pár lístkov oregána a preložíme, kraje poriadne pritlačíme. Vznikne nám kapsa.

Vyprážame v rozpálenom oleji so strúčikom cesnaku, ktorý prevonia olej, a tým i to, čo v ňom smažíme. Z každej strany stačí chvíľa, len čo zhnedne. Vďaka tomu, že sme vyvaľkali cesto natenko, prepečie sa aj napriek tomu, že je preložené.

Vysmažené langoše pokladáme na servítok, aby vsal olej.

S domácim kečupom hotová mňamka! Vrátenie sa do detstva.  Vo fronte stáli moje deti pri mne- kedy to budeeeeee?

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
13