PÚPAVOVÝ MED

No, uznajte to sami. Všade toľko púpavy! Vence uvité, kytica nazbieraná, ruky zašpinené a lúka stále preplnená kvetmi!
No čo s tým? Jednoznačne využiť v náš prospech:)
Púpava je okrem svojho krásneho vzhľadu aj liečivá. Čistí organizmus, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje kardiovaskulárny systém, zlepšuje trávenie a odporúča sa i pri cukrovke.
Pri zbieraní sa odreaguvávam počítaním:) kedykoľvek. Teraz sa mi to hodilo. Zbierala som rozkvitnuté kvietky púpavy, aby som sa vrátila vôňou i chuťou do detstva.
*PÚPAVOVÝ MED*
Potrebujeme:
600ks rozkvitnutých kvetov púpavy
3 citróny
2l vody
2kg cukru
        – Kvety bez stoniek(aby med nebol horký) zalejeme vodou. Citróny poriadne umyjeme, nakrájame na kolieska a pridáme do hrnca.
Necháme 24hodín lúhovať.
Následne si sitko vystelieme utierkou, zmes precedíme a z kvetov vyžmýkame šťavu cez utierku(chlapi to vedia najlepšie).
Do šťavy pridáme 2kg cukru, premiešame a dáme na 2hodiny mierne  variť s tým, že zmes musí prebublávať. Pozor, aby oheň nebol silný, zmes by zasa kypela.
Za celú dobu párkrát premiešame.
V rúre si zohrejeme zaváraninové poháre aj s viečkami.(Pozor, viečka sa dotýkame opatrne, v žiadnom prípade nechytáme vnútornú časť pre možné zanesenie baktérií.)
Med je ešte tekutý. Prelejeme ho do pohárov.
Poháre skryjeme do deky, zabalíme ich a necháme až do vychladnutia.
A medík je hotof!
Dobrú chuť!
TIP: U nás sa med podáva s kváskovými lievancami. Medíkom ich prelejeme. Hotové pošušňáníčko!:)
POZN.: Po daždi nezbierajte, peľ je zmytý. Najskôr po celom slnečnom dni. Čím je dlhšie kvet na slnku, výsledný med bude tmavší a tmavší.

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
2