SEDMOKRÁSKA

Bylinky majú najväčšiu silu najmä na jar.

Skúsené bylinkárky Vám poradia zbierať bylinky okolo obeda, keď krásne svieti slniečko. Vtedy je ich sila úplná.

Áno, prechádzame sa, zbierame bylinky na čaj, deti pritom hľadajú kvietky, ktorými obdarujú tých, čo najviac milujú:)

U nás na stole je najčastejšie púpava a sedmokráska- je ich koooooopec na zastávke:)

Z púpavy sme si med narobili, no sedmokrásku sme ešte nepoužili inak, ako okrasu na stole… CHYBA!

Sedmokráska je liečivá!

Obsahuje silice, triesloviny,flavonoidy, inulín, minerálne látky i organické kyseliny.

Vďaka svojmu zloženiu nám ponúka kvalitnú pomoc pri kožných infekciách, ekzémoch, dávivom kašli, astme, reume, ochoreniach močového mechúra i zápaloch obličiek.

Babky kořenářky z nej varili odvar pri migréne.

Zaujímavé, že?

Z rastliny sa zbiera kvet i so zásobníkom. Čerstvá bylinka je silnejšia ako usušená, pri sušení stratí asi 2/3objemu.

Rastie od marca do októbra, preto sušenú môžeme využívať najmä v zimných mesiacoch.

Okrem čaju, ktorý sa robí z troch lyžičiek a 0,5litra horúcej vody, sa zo sedmokrások robí sedmokráskový med.

Postup pri výrobe medu je ten istý, ako pri púpavovom.

Odvary môžeme užívať vnútorne, 2šálky denne, aj zvonka, kedy niekoľkokrát denne potierame postihnuté miesta vatovým tampónom a necháme voľne zaschnúť.

Kvety prenádherne dozdobia krémové polievky.

Verím, že keď pôjdete okolo sedmokrásky nabudúce, spomeniete si na jej jedinečnosť.

Voňavá, chutná, liečivá, vábivá, krásna, silná, dostupná.

Sedem predností tejto rastliny. Žeby ju práve preto nazvali sedmokráska?:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3