Antibiotiká ničia všetko, s čím prídu do kontaktu v našich črevách- anti znamená proti a biotiká- život. Naším častým užívaním si dokonca vytvárame voči ich účinku rezistenciu.
K lekárovi letíme s nádchou a medikamentózne riešime veci, ktoré by sme ani nemuseli, len preto, aby sme mohli pracovať. Výkon. To je heslo tejto doby?
Svoje deti učím- telo vie bojovať s bacilmi. Na to, aby malo na to priestor, potrebuje, aby sme oddychovali. Vtedy môže silu nášho tela využiť na boj a vyhnať tak bacily preč.
Ak mu ešte pomôžeme rozumnou cestou, telo sa uzdraví.
Z dlhodobého hľadiska by sme, podľa mňa, mali skôr vyhľadávať prirodzenejšie cesty. Využívať silu prírody.
Na čo by to potom všetko bolo na svete? Všetky tie bylinky a liečivé plody…
Priznám sa, nemám rada jeseň. Tie ufúkané, pochmúrne dni, kedy slnko svieti čoraz kratšie… to nemusím. Som energický človek. Na to, aby som v depresii neprežila celú jeseň som si našla pár vecí, na ktoré sa naozaj teším. A, samozrejme, sú to aktivity, ktoré sa dajú vykonať len na jeseň:)
Zbierať gaštany, sedieť na jabloni a jesť šťavnaté jablká priamo zo stromu a, najmä, s deťmi oberanie šípok. Po vysušení ich používam ako darček.
Nad čím však už dlhšie dumám je, ako pripraviť šípky, aby sa z nich teplotou nestratila ich sila? Je to totiž malý, alebo veľký?, poklad prírody.
*ŠÍPKA*
Kedy sa začala využívať sila šípok?
Účinok šípok poznali už v staroveku. Lupene kvetov používali do kúpeľov, na výrobu mydiel či perfémov, aby prilákali svojho vyvoleného.
Liečitelia využívali okvetné lístky ako preháňadlo. Šarlatáni odporúčali nosiť náhrdelníky zo šípok, aby bol človek chránený pred zlom.
Kde nájdeme šípky:
Plody nájdeme na kríku s výškou až 3 metre. Má hojné, každoročne vyrastajúce konáre. Na nich sú ostré, nadol zahnuté pichliače. Kríky nie je problém nájsť pri prechádzke prírodou. Sú hojne na stráňach, v hájoch, pri cestách či plotoch.
Čo zbierame?
V prípade zberu plodov vyhľadávame zrelé tvrdé šípky. Celé, očistené od kvetných zvyškov. Plody, ktoré sú načernalé, mäkké alebo zvráskavelé, nezbierame.
Ako šípky uskladňujeme?
Najlepšie je šípky vysušiť. Teplota sušenia však nesmie prekročiť teplotu 35´C, aby boli zachované všetky látky.
Po vysušení ich skladujeme na suchom, temnom a chladnom mieste maximálne jeden rok, potom ich nutričná hodnota klesá.
Čo obsahujú šípky?
- vysoký obsah vitamínu C a karoténu
- vitamíny K a P
- niektoré vitamíny skupiny B
- silice
- triesloviny
- pektíny
- éterický olej
- organické kyseliny
- minerálne látky: horčík, vápnik, železo
Kedy ich zbierať?
Najlepšie obdobie na zber je september a október, keď je ich nutričná hodnota najvyššia.
Prečo ich mať doma?
- prečisťujú obličky
- posilňujú imunitu
- zlepšujú prekrvenie organizmu
- stimulujú libido a potenciu
- majú antidepresívne a antibakteriálne účinky
- pomáhajú pri poruchách funkcie kapilár (krvných vlásočníc)
Ako sa dajú využiť?
- čaj
- omáčka k mäsu (najmä divine)
- džem
- sirup
- smoothie
- raw kaše
No uznajte so mnou, že šípky by sme mali mať doma. Na to, aby som využila ich plnú silu a nemusela otročiť v kuchyni so strážením teploty sušenia a následného drvenia, našla som si ľudí, ktorí to s radosťou urobia za mňa:)
Šípky z čistej prírody nazbierajú, zbavia semien, ktoré majú nepríjemne páliace chĺpky a vysušia ich pri teplote 34´C. Následne ich rozdrvia na prášok. Všetka ich sila je zachovaná a ja si prírodný multivitamín pridávam každý deň do smoothie, nepečených dezertov, overnight kaší alebo si mini posypem pohánkovú kašu. Neotročte ani vy a kvalitný prášok si objednajte tu. Napíšte zľavový kód „naty“ a máte ho o 20% lacnejší:)
Ušetrený čas využite s rodinou- napríklad výrobou šípkového venca na dvere:)
Nech je zdravie pevné! 🙂
Použitá litertúra:
- Malý atlas liečivých rastlín, L. Thurzová a koletív
- http://najmama.aktuality.sk/clanok/223649/sipky-zazrak-plny-vitaminu-c/
- http://www.zdravieastyl.sk/prirodna-medicina/208-sipky-a-trnky-plody-jesene