Zaujímavé je, že prvé obdoby receptúry sa datujú ešte v renesancii:) podoba dnešnej receptúry je mladá, asi od roku 1970.
Ide o dezert, ktorý svojím názvom hovorí, na čo je určený- zlepši mi náladu, pozdvihni ma.
Espressom prevoňaná vrstva dlhých piškótov, ktorá sa strieda s krémom z mascarpone, snehu z bielok a žĺtok. Aj alkohol sa pridáva:)
Lenže čo tehotné, dojčiace alebo deti? Počas tohto obdobia mi bolo veľmi smutno za delikatesou…no čo sa ja budem štengrovať? Urobím si svoje tiramisu! Také, čo budem môcť aj ja, keď som tehotná, či dojčím alebo chcem ponúknuť i deti.
Dlho už robievam túto mňamku. Kávu nahrádzam obilninovým nápojom, surové vajcia som vyhodila z receptúry úplne a kakao nahrádzam buď karobom alebo domácim pudingom.
Šťavnatý, lákavý pre oko, lahodný na jazyku. Dezert, ktorý chce každý! 🙂 U nás sa je priamo z plechu lyžicou, lebo špiniť taniere sa neoplatí 🙂
***TIRAMISU BEZ VAJEC A KÁVY***
220g dlhých piškótov (zn. Savoiardi)
1PL obilninového nápoja, napr. Caro
300 ml vriacej vody
500g mascarpone
250g jemného tvarohu
50g smotany na šľahanie
5PL trstinového cukru
1/3 ČL sušenej vanilky
karob na posypanie alebo domáci čokopuding
– Do misky si dáme obilninový nápoj a zalejeme vriacou vodou. Do malého plechu (rozmer 27x20cm) naukladáme tesne vedľa seba piškóty a polejeme ich rovnomerne polovicou „kávy“.
V druhej miske si zmiešame spolu mascarpone, tvaroh, smotanu, cukor a vanilku. Najlepšie to ide metličkovým mixérom.
Polovicu krému rozotrieme na piškóty. Na krém položíme ďalšiu vrstvu piškótov a polejeme ich zvyšnou tekutinou.
Navrstvíme krém, uhladíme
a posypeme karobom alebo, ako tu na foto, domácim čokopudingom (jednoduchý návod, ako naň je tu)
Celé dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.
Dezert spevnie, chute sa prepoja, dobre sa nakladá na taniere:)
Pozor, jeden kúsok nestačí:)
Dobrú chuť!