Hádam asi každý potvrdí, že lasagne je vec Talianska. No historici objavili veľmi podobnú receptúru v Anglicku na dvore kráľa RichardaII. . Dokonca tzv. langkake, obľúbený pokrm Vikingov, by sa mohol považovať za predchodcu lasagní.
Smejem sa, no pôvodný význam slova lasagne som dohľadala v gréčtine a znamená, pomoc:), nočník! Neskôr Rimania tomuto slovu dali výnam kotlík a o pár storočí neskôr tak začali nazývať misu, v ktorej tento chutný pokrm pripravovali.
Lasagne sú cestoviny plochého obdĺžnikového tvaru. Prekladaním, vrstvením a plnením rôznymi plnkami vzniká grandiózne jedlo.
Moje vege lasagne vznikli spontánne pod stresom:) Mala k nám prísť návšteva, ktorú by som v žiadnom prípade nechcela odbiť nejakým obyčajným jedlom. Chcelo to niečo špeciálne. Takmer celý večer som premýšľala, chodila a snorila a pozerala na tekvicu s brokolicou, ktoré potrebovali spotrebovať. Lenže ako ich spojiť? A bolo svetlo!:)
Áno, sú trochu pracnejšie a ak všetko robíme naraz, je lepšie zvoliť si prípravu jedla na víkend. No ak si pripravíme plnky deň-dva vopred, lasagne môže,e použiť i kupované a óda na kuchyňu môže byť aj počas pracovného týždňa:)
Moja verzia vege lasagní ulahodí aj vyberavejším jazýčkom.
*VEGE LASAGNE*
Potrebujeme:
1brokolicu
1strednú maslovú tekvicu
soľ, korenie
1čl tymiánu
50ml smotany
300g ricotty
100ml smotany
200g chedarru
400g hladkej múky
4vajcia
2PL vody
maslo
– Brokolicu si pripravíme nad parou do mäkka. Po miernom schladnutí pridáme 50ml smotany, soľ, korenie a vidličkou , či mixérom rozmixujeme na kašu.
Maslovú tekvicu ošúpeme, odkrojíme spodok, aby lepšie mala lepšiu stabilitu a prekrojíme napolovicu. Vyberieme semienka a nakrájame na kocky. Dáme variť do hrnca s vodou. Varíme domäkka.
Zlejeme vodu, osolíme, okoreníme, pridáme tymián a rozmixujeme na kašu.
Ricottu si osolíme, okoreníme a prilejeme smotanu. Poriadne premiešame.
Týmto sme si nachystali plnky.
Na lasagne si urobíme cesto z 400g múky, 4 vajec a 2PL vody. Vymiesime zamatové jemné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladu cca na 30minút.
Cesto po oddýchnutí rozdelíme na menšie časti, zľahka pomúčime a na strojčeku na cestoviny vyformujeme na lasagne(šla som po číslo 6).
Lasagne si narežeme na dĺžku plechu, v ktorom sa budú piecť.
Do plechu na spodok dáme tenšiu vrstvu tekvicovej omáčky a naskladáme lasagne pozdĺžne.
Na ne vylejeme polovicu tekvicovej zmesi a na to príde ďalšia vrstva lasagní, tentokrát priečne. Takto zabezpečíme, že si servírovaní a následnej konzumácií nebudú jednotlivé poschodia skĺzavať zo seba, teda si udržia svoj vzhľad.
Na priečne uložené lasagne dáme polovicu brokolicovej zmesi. Lasagne uložíme opäť pozdĺžne a zalejeme ich zvyšnou tekvicovou zmesou.
Potom dáme posledné lasagne priečne a navrstvíme brokolicovú plnku.
Aby sme neporušili textútu jedla, lyžicami dávame na brokolicovú časť ricottovú zmes, ktorá slúži namiesto bešamelu, a až potom uhladíme na rovnomernú vrstvu.
Povrch zasypeme hojne nastrúhaným cheddarom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C 30-40minút.
BUON APETIT!
POZN.: Ja som pre istotu, pre chlapskú časť, dala na kúsok plechu aj kolieska domácej klobásy. Príjmné sprestrenie:)
Používala som menší plech, lasagne mi vyšli úplne presne, aj plnky. Najedlo sa do sýtosti 8ľudí.