Existuje nejaký kompromis, ako mať chuť mäsa na tanieri, a pritom mäso nemať? Dá sa to? Vyskúšajte tento recept, ktorý ovládne každý chuťový pohárik. Mečúň ako hlavný hrdina presvedčí každého, že jedlo z ryby môže byť delikatesa a že aj ryba môže chutiť po mäse.
Mečúň: Čo je to za ryba?
Táto morská ryba je ľahko rozpoznateľná. Aj svoje pomenovanie dostala kvôli nosu, ktorý má v tvare meča a vie byť tak dlhý, že môže tvoriť až tretinu dĺžky celej ryby. Žeby to bol rybí Pinocchio? 🙂
Využíva ho na lov svojej potravy.
Tento samotár, pretože pláva najradšej sám, má rád teplejšie vody. Loví sa ťažšie spôsobom “na udicu” a treba mať na to špeciálne povolenie (napr. v Chorvátsku).
Chuť mečúňa sa málo podobá na rybu. Jeho mäso huževnatejšie, no zároveň je krehké. Akokeby tuniak, no inej, belšej farby.
Prečo jesť ryby?
Vo všeobecnosti platí, že ryby by mali byť aspoň 2x do týždňa na našich tanieroch, pretože konzumácia rýb je pre zdravie človeka veľmi prínosná.
Nie je vhodné zameriavať sa na jeden druh ryby. Každá má svoje benefity.
Cítim sa ako ryba vo vode.
Každý poznáme túto hlbokú pravdu. Ryby totiž obsahujú vyššie koncentrácie živín, ktorých máme častokrát veľký nedostatok.
Ryby obsahujú:
- rôzne vitamíny a minerály (napr. dôležitý vitamín D a jód)
- vysokokvalitné bielkoviny
- omega-3-mastné kyseliny
Premýšľala som, prečo sa nám nechce piplať s rybami a radšej si pripravíme mäso?
- Napadlo mi, že by to mohlo byť pre kosti, na ktoré treba dávať pozor.
Moja mama mi vždy vravela, že ryby vymysleli preto, aby rodina bola spolu dlhšie pri stole. 🙂 - Môže to byť aj neznalosťou receptúr a nepoznanou chuťou. Alebo pre niekoho fádnou.
- A napadla mi aj myšlienka, že sa ich možno stránime pre stav kvality vôd v riekach a oceánoch.
Osobne si však myslím, že zdravý sedliacky rozum, kde platí: z každého rožka troška, je ten najsprávnejší. Nebudem si kupovať starú rybu, ktorá páchne rybinou.
A pokiaľ ich budeme kupovať, obchodníci ich budú predávať. Až ich prestaneme kupovať a budeme sa dožadovať kvalitných, čerstvých rýb, tak ich začnú aj ponúkať.
Pre pozitíva rýb, ktoré nám konzumáciou ponúkajú (prevencia a liečba depresie, spomalenie zhoršovania funkcie mozgu v starobe, zníženie rizika vzniku cukrovky…), sa ich nestránim a doma ich máme často. Pečené, grilované, varené… Plné chuti a zdravia.
Moje poznatky k receptu Mečúň v paradajkovej omáčke
- V obchode si zistím, kedy dostanú čerstvého mečúňa a idem tam v daný deň.
- Dávam si narezať 1cm hrubé steaky, pre nás piatich stačia 2-3 kúsky.
- Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Zvládne ju teda aj začiatočník v kuchyni.
- Dĺžka smaženia sa meria na minúty. Vždy je to podľa veľkosti kociek mäsa. Najlepšie je vždy prepoliť mäso vareškou a ochutnať.
- Jedlo je najlepšie čerstvé. No už mi raz ostalo a ohriala som si v práci. Bolo to ok.
- K tomuto receptu používam ako prílohu cestoviny, najmä špagety. Ale vcelku každá dlhá cestovina(linguine, tagliatelle, bucatini, pappadrelle…) je ok.
- Chilli- s postupným navykaním na pikantnú chuť sa pálčivá horkosť stráca v ústach a vzniká súhra chutí. Ako inak 🙂 vrelo vám ho odporúčam pridať k jedlu.
***MEČÚŇ V PARADAJKOVEJ OMÁČKE***
Potrebujeme:
3 plátky z mečúňa (1cm hrubé)
3 strúčiky cesnaku
400 ml passaty
1 hrsť čerstvých cherry paradajok
čerstvé oregáno
soľ, korenie
olivový olej
k servírovaniu: uvarené špagety al dente
Postup:
Ošúpeme si cesnak na prelisujeme cez lis na cesnak. Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Mečúňové steaky si nakrájame na kocky s veľkosťou asi 1 cm.
Na panvicu si dáme olivový olej a hneď ešte za studena pridáme cesnak.
Akonáhle sa začne cesnak smažiť, pridáme cherry paradajky a premiešame.
Pridáme nakrájaného mečúňa a restujeme ako mäso- aby sa mečúň zatiahol z každej strany.
Do panvice následne vlejeme passatu a necháme pár minút dusiť.
V prípade, že sme si pripravili zatiaľ cestoviny, do panvice k mečúňovi pridáme 2-3 PL škrobovej vody (biela pena na hladine) z cestovín. Posypeme čerstvým oregánom, dochutíme soľou a korením.
Ryba s chuťou mäsa. 🙂
Dobrú chuť!