Hľadáte recept na lievance, ktorými si vykúzlite čarovné ráno? Jedlo, ktorého sa nik neobje, pretože ich nasladlá chuť vždy pohladí zobúdzajúci sa deň a dodá náladu, vďaka ktorej je život sladký. Tieto jogurtové kváskové lievance dokonale spĺňajú prísne kritériá dobrého rána. Vyskúšajte aj vy a doprajte si zdravý pocit maškrtenia.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=U4l49Bckubc[/embedyt]
Lievance? Zasa?! Alebo Hurá?
Lievance patria čoraz viac do našich kuchýň. Tieto americké malé drobnosti si pamätám najmä z filmov a seriálov, ako rodičia robili deťom rôzne tvary- dinosaury, kvety, autá… Až mi rozum zastával, pretože u nás doma fičali len palacinky. (Základné cesto je to isté, teda suroviny. Rozdiel je v hustote cesta.)
Kysnuté lievance boli len veľkou výnimkou u nás.
Teraz ako mamu ma neraz zachránili, keď mi chýbala inšpirácia a hlavne čas k príprave jedla.
Kedysi by som už aj ja ohŕňala nos, že lievance. Zrazu mi takmer zovšedneli. No čím viac nechávam svoje chute plynúť, tým viac zakúšam, že názov „lievance“ je len pomenovanie obrovskej množiny stredne hustého cesta smažiaceho sa na panvici.
Receptov je neúrekom. A teda chutí, ktoré opantajú naše chuťové poháriky, je veľké množstvo. A to ma baví. Vždy prekvapenie novej chute.
Nepoznám človeka, ktorý by mi povedal, že nemá rád lievance. Kto nie je na sladké, ponúknem mu slané. A naopak.
TIP: Milujete tekvicu? Tento recept vás dostane- tekvicové lievance.
Lievance zvládne každý
Zmiešať múku, mlieko, vajce a trošku cukru s kypridlom zvládne aj vystrašený tatino, ktorý sa podujal postrážiť deti, aby si mohla ísť mama oddýchnuť.
Deti ho hneď milujú, pretože aj jednou rukou zvláda lievance bravúrne.
Deti, ktoré sa zaujímajú o dianie v kuchyni, nie sú výnimkou. Celá príprava je natoľko jednoduchá, že od piky si zvládnu samostatne pripraviť rôzne obmeny lievancov. Samozrejme, bezpečnosť a predošlé vedenie k práci v kuchyni, je dôležité. Deti, tak ako aj my dospeláci, potrebujú vysvetlenie a odôvodnenie, prečo treba urobiť daný krok a aký má význam.
Ako moja Emmka. Akoby som sa videla ako malá. Stále v kuchyni, s čím môžem pomôcť. 🙂
Keď si robíme lievance spolu a ja odbehnem, už aj chytá obracačku a skúša to sama. Teda, to bolo kedysi. Teraz ich ja už ani neobraciam. Len som pri nej a kecáme. 🙂
TIP: Kváskujete? Dokonalý tip na lievance, do ktorých možno použiť aj mladý kvások zo 4.dňa.
Jogurtové kváskové lievance
Mala som doma veľký jogurt. Už pár dní. A sama som si opäť hovorila, že nakupovať typom, že veď sa zíde, nie je správny. Aj preto sa nemá chodiť na nákup hladný.
No namiesto toho, aby som horekovala, čo s ním, alebo si ho ani nevšímala, napadlo mi ho dať do cesta na lievance.
Bola som veľmi zvedavá, akú štruktúru to urobí, či to bude vlastne jedlé, pretože jogurt v ceste zvykne urobiť hutnosť a mazlavosť. A to by pri lievancoch nemuselo byť na škodu, ak to je v prijateľnej miere.
Podarilo sa! Urobila som ich pre odchodom do práce. Hupla som tam lyžicu kvásku ako kypridlo. Teda nielen kypridlo. Aj na stráviteľnosť.
Odišla som si do roboty ako panička a v chladničke zatiaľ kvások pracoval. Zložité štruktúry rozkladal na jednoduchšie, zvýrazňoval chuť a „čaroval“. 🙂
Prišla som domov, vysmažila a zhodli sme sa všetci, že bude repete na raňajky. 🙂
Moje poznatky k receptu Jogurtové kváskové lievance
- Recept je vďačný na obmenu múk. Niekedy urobím čisto biele zo špaldy. Inokedy, pre robustnejšiu chuť, pridám celozrnnú múku, alebo urobím obrovský mix múk pohánky, amarantu, jačmeňa, ovsa a špaldy. Vždy to chutí.
- Jogurt používam hustý, obľubujem značku Hollandia.
- Sladidla do cesta dávam málo. Naschvál- aby sme si mohli dopriať potom pri jedení.
- Cesto môžeme pripraviť aj pri izbobej teplote. Vtedy necháme kvások pracovať 2-3 hodiny. V chladničke 12 hodín a pokojne aj viac. Cesto nás počká. 🙂
- Jogurtové cesto je úžasné, pri smažení robí skvelú farbu.
- Tuk nie je vôbec potrebný.
- Mať doma špeci panvicu na lievance je super vychytávka, ako mať všetko lievance jedného tvaru a veľkosti. Začiatočníci v obracaní však uvítajú skôr obyčko panvicu. Obracanie a presné triafanie sa do otvoru pri použití lievancovej panvice je (hlavne pre deti) stres. Zároveň v tej klasickej môžeme robiť rôzne tvary (tie americké vymýšľaniny 🙂 )
- Najlepšie chutia, keď sú čerstvé.
- V prípade, že nemáme doma kvások, varianta bez kvásku: Namieste 1PL materského kvásku pridáme do cesta 4 ČL vínneho kameňa (1 prášok do pečiva). Bez akéhokoľvek čakania hneď smažíme.
- Z uvedenej dávky vznikne 16-20 lievancov.
***JOGURTOVÉ KVÁSKOVÉ LIEVANCE***
Potrebujeme:
200 g hustého jogurtu
100 g múky (špaldovej hladkej alebo mix viacerých)
2vajcia
2PL trstinového cukru
štipku soli
1PL materského kvásku
Postup:
Všetky suroviny zmiešame spolu v miske v homogénne cesto bez hrudiek. Misku s cestom prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 hodín, pokojne aj dlhšie.
V prípade, že chceme cesto nechať kvasiť pri izbovej teplote, cesto necháme na linke 3 hodiny.
Panvicu si rozohrejeme na stredne silný plameň a pomocou polievkovej lyžice dávkujeme cesto na panvicu.
Cesto opekáme z oboch strán dozlatista.
Takto spracujeme celé cesto.
Podávame s čímkoľvek, čo máme radi. U nás fičí javorový sirup a čerstvé ovko. 🙂
Dobrú chuť!
Mohla by som miesto vajicok pouzit vegan egg ( chia semiecka + voda) a nechat kvasit?
Určite áno, Teri 🙂 nech sa darí 🙂
Prosím miesto jogurtu by mohlo ísť rastlinné mlieko . Ďakujem za odpoveď ?
Zdravím, určite ano 🙂 Nech chutí 🙂