Po dlhej dobe som chcela prekvapiť a urobiť cheesecake.
Krémovo sýty dezert, ktorý svojou vďačnosťou univerzálne pokrýva chute čokoholikov i tých, ktorí obľubujú svieže chute ovocia.
Či už pečený alebo nepečený, vždy sa po ňom zapráši.
Keďže som bola v časovej tiesni, rozhodla som sa pre ten nepečený. Dobu tuhnutia som trochu okabátila a pichla ho aj do mrazáku asi na hodinu.
Klasický korpus zo sušienok je upgradnutý. Pridala som k nim vlašské a lieskové orechy a i mandle.
Zemito horká chuť orieškov sa snúbi so sladkosťou plnky a zároveň dotvára celkový chuťový koncert so sviežosťou čučoriedok.
Urobila som ho do tortovej formy s priemerom 18cm. Sušienky som pokryla nielen po dne, ale i po stenách. Vyzerá to efektnejšie a menší, ale vyšší cheesecake pôsobí veľmi roztomilo.
Rýchly, nenáročný, ale efektný dezert, ktorým určite zabodujete!
*ČUČORIEDKOVÝ CHEESECAKE*
Potrebujeme:
130g maslových sušienok
30g pomletých orechov
80g masla
300g tvarohu
125g mascarpone
100ml smotany na šľahanie
80-100g trstinového cukru(podľa potreby)
1čl vanilkovej esencie
150g mrazených čučoriedok
3PL trstinového cukru
– Sušienky namrvíme na prášok v utierke alebo v uzatvárateľnom sáčiku valčekom. Zmiešame s pomletými orechami.
Maslo si rozpustíme, pridáme k sušienkam a dobre premiešame.
Zmes presypeme do tortovej formy a utlačíme na dne i po krajoch formy.
Dáme do mrazničky stuhnúť.
Medzitým si stihneme robiť plnku a čučoriedky.
Čučoriedky dáme do rajnice, pridáme cukor a privedieme k varu. Stíšime plameň a necháme pomaličky prebublávať. Šťava sa bude postupne redukovať, až vznikne hustý saucé s čučoriedkami.
(Ak niet času na redukciu, čučoriedky po krátkom bublaní zahustíme škrobom)
Do väčšej misy dáme spolu tvaroh, mascarpone, smotanu, vanilkovú esenciu a cukor. Tyčovým mixérom všetko poriadne mixneme tak, aby bolo na plnke vidno, že smotana tuhne na šľahačku(je to krásne vidieť)
Následne ochutnáme a ak je treba, podľa chuti doplníme cukor.
Korpus vytiahneme z mrazničky, vylejeme naň tvarohovú plnku.
Na vrch navrstvíme rovnomerne vychladnutý čučoriedkový saucé.
Čučoriedkový cheesecake necháme zatuhnúť v chlade.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máte radi kokos, pridajte ho do korpusu. Skvele sa hodí k sviežej chuti tvarohu.