JABLKOVÁ BÁBOVKA

Bábovka u nás ide ako teplé rožky 🙂 Milujeme ich. Aby som ulahodila všetkým, máme doma dohodu, že raz bude „holá“, teda len cesto bez ničoho, a raz bude s karobom alebo niečím, napríklad s kúskami čokolády, s karamelom a pod.

Bol rad na tú holú, no ja som mala doma tri jabĺčka, ktoré potrebovali urgent spotrebu. Napadali ma hneď nejaké výhovorky, v hlave som mala nápady, čo všetko tam ešte pridať…

Klamár nie som, nechcela som byť na paškál, že som porušila dohodu. Tak som pridala len jabĺčka a čakala, či budú v ceste veľmi cítiť.

Bábovke dodali šťavnatosť. Bábovka bola tak vláčne chutná, že ešte to poobedie padla za vlasť.

Úžasná! Zvažovala som, že urobím večer ešte jednu 🙂 Ďalšia bola aj s lieskovcami. Tá predstava ma nadchla- jablko a lieskovce. Tiež bola úžasná.

Píšem vám recept na tú základnú. Do nej si môžete usypať podľa chuti čokoládu, orechy, škoricu…

Koláču dodáte iný šmrnc a vždy zožnete úspech 🙂

Nech žijú bábovky!!!

***JABLKOVÁ BÁBOVKA***

Potrebujeme:

200g špaldovej hladkej múky

3ČL vínneho kameňa

100g trstinového cukru

150ml smotany na šľahanie

4 vajcia

125g masla

3 ošúpané a najemno nastrúhané jablká

        – V mise si zmiešame múku, cukor a vínny kameň. Celé vajcia vyšľaháme do penista. Za stáleho šľahania pridáme smotanu, rozpusené maslo a jablká.

Šťavu z nich nevytláčame.

Do zmesi postupne sypeme sypké suroviny. Stále šľaháme.

  

Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy na bábovku a dáme do rozohriatej rúry na 180´C piecť 35-40 minút.

Špajdľou kontrolujeme prepečenie.

Po vytiahnutí z rúry prikryjeme formu tanierom alebo alobalom a necháme 5-10 minút stáť. Cesto sa nádherne oddlí od formy a pôjde ľahko von.

Dobré mlsanie 🙂

TIP: Dosypte do cesta 80g lieskovcov a máte ďalšiu bábovku, ktorá vám počaruje 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
19