JESENNÝ JABLKÁČ

Moji najbližší to majú som mnou ťažké. Všetky moje vymýšlaniny totiž ochutnávajú a aby toho nebolo málo, chcem po nich aj opisy chutí.

To preto, aby som mala o chuti receptu čo najviac informácií sa vedela ho pre Vás čo najobjektívnejšie napísať.

Podávala som takto tanier s koláčom a čakala na slová…. Odpoveď bola nádherne úprimná, až som sa rehotala:)

Znela: „Koláč je úžasný, ale zasa je zdravý.“ (Aj tak ho jedol priamo z formy…)

Vysvetlím vám to- chcela som upiecť jesenný koláč. No čo je viac jesenné ako jablká a orechy? Orechy ešte nemám, a tak mi napadlo použiť pohánku, ktorá dokonale nahrádza chuť orechov. A keď sa usypala tá, už tam skočila aj špalda aj ovos a bolo:)

Naschvál som plnku nechala chuťovo len základnú. Vôňu som ukryla do cesta, a tak všetkých bavilo jesť aj kraj cesta.

Koláč je šťavnatý, sladký, ale nie presladený, s vôňou jesene vďaka pohánke, sviežosťou jabĺk a pocitom tepla, ktoré dáva klinček a škorica.

Takéto ma baví- pohoda, láska a kvalita:)

 

 

*JESENNÝ JABLKÁČ*

 

 

Na cesto potrebujeme:

300g múky

  • 50g pohánkovej celozrnnej múky
  • 50g ovsenej múky
  • 100g špaldovej celozrnnej múky
  • 100g špaldovej hladkej múky

120g mäkkého masla

120g trstinového cukru

2 vajcia

2PL mlieka

1ČL mletej škorice

3 klinčeky (podrvené v mažiari)

 

Na plnku potrebujeme:

1kg jabĺk

šťavu z pól citróna

50-100g trstinového cukru (podľa kyslosti jabĺk)

podľa odrody jabĺk, ich šťavnatosti, 1PL vanilkového pudingu

– Suroviny na cesto zmiešame spolu.

Vytvoríme kompaktnú guľu. Zabalíme ju do fólie a dáme do chladničky oddýchnuť.

Vrhneme sa do plnky. Jablká očistíme a nakrájame na kocky.

Vsypeme ich do panvice, polejeme šťavou z citróna a keď sa zmes začne dusiť, vsypeme cukor.

Dusíme cca 10minút, jablká by sa mali rozpadnúť. Podľa odrody, ich šťavnatosti, je zmes rôzne hustá. Preto ak je redšia, pridáme puding. Pri servírovaní nám pomôže nechať plnku na mieste:).

(Ja som mala akúsi megakyslú odrodu a držali pokope furt…)

Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti, pričom jednu polovicu dáme o trochu väčšiu.

Je to z dôvodu robenia okrajov. Tou druhou časťou koláč len prekryjeme, okraje netvoríme:)

Vyvaľkáme si ich. Cez papier na pečenie je to brnkačka:)

Použijeme formu na pie. Najlepšie je vystlať ju papierom na pečenie. (Keď som vymastila len, prilepovalo sa mi to o formu.)

Väčšie cesto prenesieme do formy.

Na rad prichádza náplň, ktorú rovnomerne rozprestrieme na cesto.

Druhou polovicou môžeme plnku len prekryť. Môžeme sa aj pohrať a do cesta urobiť otvory z formičiek – u nás srdiečka.

Koláč pečieme cca 25-30minút v rozohriatej rúre na 180´C.

Dobrú chuť!

TIP: Tá väčšia polovica je fakt len o trochu väčšia. Ja som ufikla z cesta až priveľmi a nestačilo mi to potom na prekrytie.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4