KAISERKY

Do pekárne “U Naty” som zaviedla už nejeden produkt.
Najlepším motivátorom k tým ďalším sú moje deti. A najlepšie v obchode:)
Keď mi nedávno ukázali na kaiserky, oči sa mi rozvietili. V pamäti som lovila jej chuť. Nie, nebojte, nekúpila som ju.
Má inú, hlbšiu chuť ako rožky. Zároveň je striedka hebká a smotanová, ako pri rožkoch…
Miesila, piekla, potom dolaďovala…
Po upečení som nevydržala a ochutnala. Veľmi mi chutili. Aj na druhý deň boli skvelé.
No a testom prešli:)
Jedli sa s chuťou na raňajky natreté maslom s medvedím cesnakom:)
Ako povedala moja víla- takto vyzerá dokonalá ranná pohoda!
*KAISERKY*
Potrebujeme:
250g hladkej múky
100g celozrnnej špaldovej múky
100g ražnej chlebovej múky
50g pšeničnej chlebovej múky
290g vody
1 žĺtok
1PL masla
1/2 kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného
1čl sladenky
2čl soli
vajce na potretie
+ na posypenie ľan, mak, sezam….
        – Zmiešame všetky múky. V pohári si naštartujeme droždie s vodou a sladenkou. Pridáme k múkam aj s ostatnými surovinami.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 30minút na teplom mieste oddychovať. Cesto je pritom prikryté, aby neobschlo.
– takto vyzerá po 30minútach kysnutia.
Následne cesto rozdelíme na 8 častí, vytvarujeme malé bochníčky a necháme 10minút kysnút.
Potom kaiserkovým razítkom vyrazíme vzor kaiserky a obrátime vzorom dolu na plech s papierom na pečenie.
Takto necháme kaiserky kysnúť 15minút.
Po vykysnutí otočíme naspäť vzorom hore, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a necháme ešte posledných 10minút dokysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C cca 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Dobré kaiserkovanie!
POZN.: Z tejto dávky výjde 8 väčších alebo 10 menších kaiseriek. Som zvedavá, ako mi výjdu z kvásku:)- dám vedieť.
TIP: Razítko som zohnala v domácich potrebách za 2,5eur. Ak doma nemáte, bohate poslúži pekárska špachtla či obyč nôž:)

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
20