KNEDĽA

Áno, priznávam, že je jednoduchšie zájsť do obchodu a kúpiť si overený výrobok. A pokiaľ nám nie je jedno, čo jeme a suroviny sledujeme, prinesieme domov vcelku kvalitný výrobok.
No, vždy sa zamýšľam nad knedľou. Zloženie má to isté, ako použijeme doma, a predsa.. Tú, čo si urobíme doma, bude choťovo i štruktúrou úplne niekde inde, ako tie kupované označené ako „domáca knedľa“. Že by to bolo tou veľkovýrobou? Alebo metaforická atmosféra domova?
V každom prípade, ak uvaríte raz knedľu, pochopíte, že domáca je len tá, čo sa uvarí doma:)
*KNEDĽA*
Potrebujeme:
500g hrubej múky
250ml vlažnej vody +10ml ak by bolo cesto tuhé
2-3PL oleja
1 vajce
1/2PL cukru
1/2 kocky droždia(alebo 5g sušeného droždia)
1,5čl soli
        – Do väčšej misy vsypeme múky. V strede urobíme dieru a vlejeme vlažnú vodu. Do vody nadrobíme droždie a pridáme cukor.  Necháme droždie prebudiť asi 5-10minút.
Následne, keď napovrchu vidíme bublinky, pridáme olej, vajce a soľ. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Ak je cesto príliš hutné, pridáme vodu.
Misu prikryjeme a necháme cesto oddychovať na teplejšom mieste cca 1hodinu.
Tesne pred koncom kysnutia naplníme dostatočne veľký hrniec vodou a dáme variť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2časti a vytvarujeme do podlhovastej knedle. Necháme ešte na doske cca 10-15minút podkysnúť.
Varíme vo vriacej vode 18minút zakryté pokrievkou.
Po vytiahnutí necháme voľne usušiť.
Už nikoho nebudú lákať tie domáce z obchodu. Toto sú tie domáce:)
Dobrú chuť!
POZN.: Knedle varím spolu v 8l širokom hrnci. Ak máte len menšie, varte po jednom, 15minút. Veľmi záleží od hrnca ako dlho sa bude knedľa variť. Pokojne knedľu prekrojte a ak bude vnútri ešte surová, vráťte ju naspäť dovariť.
Samozrejme, knedle sa dajú urobiť aj nad parou.
Tento postup ma naučil svokor a ešte nesklamal.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
14