KVÁSKOVÉ BUCHTY NASLANO SO ŠPENÁTOVÝM PLNENÍM

Kto kedy rozkázal, že buchty budú zásadne len s lekvárom? Ja tomu vcelku nerozumiem…

Všade, kde som ponúkala na koštúfku moje nové objavenie chuti, boli prekvapený, že prečo je vnútri slaná náplň? A ešte aj aká! Po ochutnaní ale nič nevraveli, len si ďalej brali:)

Špenát-feta-domáca slaninka.

K špenátu sa výborne hodí syr slaného typu, tak bola pre mňa jasná voľba feta. Mohla by byť aj niva či rockefort, no plesňové syry doma často nemávame…

Pri kúpe však odporúčam kupovať inú nivu ako z ovčieho a kozieho mlieka. Je to super feta, no jej výrazná chuť prebíja všetko ostatné.

Ak chcete aj vy vyskúšať kváskové buchty na slano, určuje nezostaňte len pri tejto plnke. Pustite uzdu svojej fantázií- hríby, mäso, bryndza so slaninkou, rôzne syry, zelenina… Len plnku správne dochutiť bylinkami, aby bola chuť vyvážená a mierne výrazná.

 

 

***KVÁSKOVÉ BUCHTY NASLANO SO ŠPENÁTOVÝM PLNENÍM***

 

 

Na rozkvasenie potrebujeme:

150g ražnej celozrnnej múky

150-180g vody (podľa savosti múky)

1 PL kvásku

– Suroviny spolu zmiešame a necháme na linke 9-12 hodín prekryté fóliou alebo sáčikom, aby cesto neobschlo.

 

Ďalej do cesta potrebujeme:

500g špaldovej hladkej múky

125g kyslej smotany

250g mierne vlažného mlieka

2 Čl soli

 

 

Na plnku potrebujeme:

200g špenátových listov

150g fety

1 hrsť na kocky nakrájanej slaniny

3 strúčiky cesnaku

olivový olej

 

– K rozkvasenej múke pridáme múku, kyslú smotanu, mlieko a soľ. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.

Takéto cesto necháme 2 hodiny prekvasiť.

Urobíme si plnku. Špenátové listy vhodíme na maličkú chvíľu do vriacej vody, len aby skrehli. Zlejeme a vodu vytlačíme.

Na panvicu si nalejeme trochu oleja, vhodíme slaninku a orestujeme. Pridáme pretlačený cesnak a špenát. Krátko orestujeme a na záver rozmrvíme fetu.

Plnku stiahneme z plameňa necháme trochu schladnúť.

Cesto po prekvasení vyvaľkáme na mierne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 1 cm.

Vykrajujeme z cesta kolieska, ktoré plníme plnkou.

Kraje kolieska vždy stlačíme k sebe a dáme na plech s papierom na pečenie spojom dolu.

Takto sa nám podarí zaplniť celý plech.

Plech prekryjeme, aby cesto neobschlo a necháme finálne vykvasiť 2 hodiny.

Rúru rozhicujeme na 250´C.

Buchty potrieme vajíčkom a pečieme asi 10-12 minút.

Po vytiahnutí ihneď potrieme maslom, aby si zachovali svoju vláčnosť.

Dobrú chuť!

 

POZN.: V uvedenej dávky výjde plný plech buchiet. Najlepšie chutia čerstvé. Špenát sa nesmie prihrievať. Ak si nie ste istí, či ich zjete hneď, urobte polovičnú dávku alebo rôzne náplne 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
9