Čo je na jeseni dobré? Slivky! A lekvár! Ten pre mňa zachraňuje atraktivitu celého jesenného obdobia:)
Niet nad poctivý domáci lekvár. Moja mama ho varí špeciálnym spôsobom 24hodín. Ešte som sa neodhodlala na tento štýl. Lekvár od nej je však hustý, sladký, návykový…:)
Robí ho z durancií. Je to druh jemnej, oveľa sladšej slivky ako druhý druh- korvatky. Nevýhodou duracií je, je kôstka nejde od dužiny. Je to poriadna piplačka. Z korvatkami je to sakum- prásk rýchlo. Krásne idú odkôstkovať.
Pátrala som po nete, ako sa to kedysi robievalo s tým lekvárom a teda, očila som! Na jedenkrát varili asi 160 kg sliviek v medenom kotli! Tá ručne vyhotovená mechanika, ktorá sa používala pri rovnomernom miešaní, ma dostala…
Ak budete mať trochu času, prečítajte si veľmi poučný článok z oblasti, kde som vyrastala:)
http://old.zahorskemuzeum.sk/?q=page/303
Ja robím lekvár inak. Je sladký, nekrájam ho od hustoty, ale hustý je dosť, jemne vábi vôňou škorice a nemiešam ho 24 hodín:)- klobúk dolu pred našimi predkami, fakt.
Chutí nám všetkým, dokonca ho začala tak robiť aj moja svokra. A to je pre mňa poklona:)
***LEKVÁR***
Potrebujeme:
2kg zrelých mäkkých sliviek
2PL octu (najlepšie umeocot)
½ kg trstinového cukru (aj menej, zaleží od sladkosti sliviek)
1 celá škorica
Postup:
Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Do hlbokého plechu(ten klasický hlboký plech, ktorý máme doma) dáme odkôstkované slivky, pridáme ocot a cukor. Všetko poriadne premiešame. Pozor, ak je plech úplne plný (závisí od jeho veľkosti, množstvo radšej rozdelíme na dvakrát, aby pri pečení nevytekal na dno rúry. Čistenie je potom zdĺhavé a úmorné.)
Škoricu prelomíme na polovicu a dáme každú časť do iného kraja plechu.
Rorzohrejeme rúru na 200’C. Pripravený plech dáme do rozohriatej rúry a pečieme prvých 30minút. Následne slivky lyžicou premiešame a teplotu stiahneme na 150´C. Pečieme ešte 3 hodiny. Zmes sem- tam premiešame.
Využijeme čas a pripravíme poháre. Poriadne ich umyjeme a v poslednej pol hodine ich dáme na dno rúry v plechu aj s viečkami. Viečka sú na plechu zvlášť, nie sú na pohároch.
Po upečení vyberieme plech z rúry, odstránime škoricu a slivky rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
Horúci lekvár dávkujeme do horúcich pohárov. Pomáhame si pritom termorukavicami.
Pri plnení si dávame POZOR- vrchnú, šrubovaciu časť pohára, ani viečko zo spodu nechytáme, aby sme zabránili zaneseniu baktérií.
Viečko poriadne utiahneme a zatvorené poháre zamotáme do deky. Aj do dvoch:) Necháme úplne vychladnúť. Všetky určite chytia.:)
Zatiaľ môžeme upiecť kváskový chlebík, pretože s maslom a lekvárom je to jedlo, čo hladí dušu:)
Dobrú chuť!
TIP: Ďalší tip, okrem chleba s maslom, kde sa lekvár dokonale hodí je jednoduché tradičné rakúske sladké jedlo Cisárov trhanec. Prudko odporúčam.
Máte chuť na kváskový chlebík a ešte nekváskujete? S týto receptom na kváskový chlieb pre začiatočníkov plným fotiek a videí to hravo zvládne každý.
POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem.