Pamätám si, ako som dokonca žobronila, aby mi upiekli len tú mrveničku:) Takto mama do mňa dostala aj neobľúbené druhy ovocia.
A nedávno som si na toto celé spomenula, pretože mi zaklopala suseda, že má slivky domáce. Už aj mi podávala misku s nádhernými, sladučkými slivkami. Spomienky na hrejivé detstvo boli hneď tu:)
No koláč musel byť! A poriadny glvanec!:)
Recept som vydolovala od maminky a urobila kváskový. Nutrične som sa s ním pohrala:)
Konal sa návrat do detstva s nádychom dospelosti:)
Ponúknete sa?
Ku kávičke po obede, k mliečku na večeru a v noci aj samotný:)
*KVÁSKOVÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ S MANDĽOVO-ŠKORICOVOU POSÝPKOU*
Na štartér potrebujeme:
140g špaldovej hladkej múky
140g vody
1PL kvásku
– Suroviny spolu premiešame, prekryjeme, aby neobschli a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť 9-12 hodín.
Následne na cesto potrebujeme:
200g špaldovej hladkej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
60g jačmennej múky
100-120g mlieka
1 vajce
1 žĺtok
3-5PL trstinového cukru (podľa sliviek)
2PL masla
1PL masti
+ minimálne 30ks sliviek- umytých a odkôstkovaných
Na posýpku potrebujeme:
100g mletých mandlí
100g vločiek
100g trstinového cukru
70g studeného masla
2ČL mletej škorice
– Rozkvasený štartér precízne zmiešame so surovinami na cesto, aby sa všetko dobre prepojilo. Misu s cestom zakryjeme, aby cesto ostalo vláčne a neoschýnalo, na 2 hodiny.
Cesto po prekvasení mokrou rukou natlačíme do vymasteného plecha.
Na cesto nahusto naukladáme slivky.
Následne si urobíme mrveničku.V miske zmiešame všetky suroviny a najlepšie prstami zapracúvavame maslo do sypkých surovín. Pod teplými rukami sa maslo rýchlo topí, preto sa s tým veľmi „nepárame“.
Mrveničku nasypeme na slivky.
Takto necháme koláč hodinku postáť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C 25-30 minút.
Brnkačka:) Hor´sa na koláč!
Dobrú chuť!