KVÁSKOVÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ S MANDĽOVO-ŠKORICOVOU POSÝPKOU

V detstve som milovala ovocné koláče. Nie preto, že tam bolo ovocie, ale u nás bolo zvykom vždy ho posypať mrveničkou. A tú ja mooooooooc moooožem:)

Pamätám si, ako som dokonca žobronila, aby mi upiekli len tú mrveničku:) Takto mama do mňa dostala aj neobľúbené druhy ovocia.

A nedávno som si na toto celé spomenula, pretože mi zaklopala suseda, že má slivky domáce. Už aj mi podávala misku s nádhernými, sladučkými slivkami. Spomienky na hrejivé detstvo boli hneď tu:)

No koláč musel byť! A poriadny glvanec!:)

Recept som vydolovala od maminky a urobila kváskový. Nutrične som sa s ním pohrala:)

Konal sa návrat do detstva s nádychom dospelosti:)

Ponúknete sa?

Ku kávičke po obede, k mliečku na večeru a v noci aj samotný:)

 

*KVÁSKOVÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ S MANDĽOVO-ŠKORICOVOU POSÝPKOU*

 

 

Na štartér potrebujeme:

140g špaldovej hladkej múky

140g vody

1PL kvásku

– Suroviny spolu premiešame, prekryjeme, aby neobschli a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť 9-12 hodín.

 

Následne na cesto potrebujeme:

200g špaldovej hladkej múky

100g špaldovej celozrnnej múky

60g jačmennej múky

100-120g mlieka

1 vajce

1 žĺtok

3-5PL trstinového cukru (podľa sliviek)

2PL masla

1PL masti

 

+ minimálne 30ks sliviek- umytých a odkôstkovaných

 

Na posýpku potrebujeme:

100g mletých mandlí

100g vločiek

100g trstinového cukru

70g studeného masla

2ČL mletej škorice

– Rozkvasený štartér precízne zmiešame so surovinami na cesto, aby sa všetko dobre prepojilo. Misu s cestom zakryjeme, aby cesto ostalo vláčne a neoschýnalo, na 2 hodiny.

Cesto po prekvasení mokrou rukou natlačíme do vymasteného plecha.

Na cesto nahusto naukladáme slivky.

Následne si urobíme mrveničku.V miske zmiešame všetky suroviny a najlepšie prstami zapracúvavame maslo do sypkých surovín. Pod teplými rukami sa maslo rýchlo topí, preto sa s tým veľmi „nepárame“.

Mrveničku nasypeme na slivky.

Takto necháme koláč hodinku postáť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C 25-30 minút.

Brnkačka:) Hor´sa na koláč!

Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
20