Snažím sa o to poctivo:) Zatiaľ sa mi vždy stalo, že som uprostred zimy snívala o tom ozajstnom letnom melóne. Poznáte to?
Marhule tento rok dosť pomrzli, čo som sa pýtala. Niekto ich má však neúrekom. U nás sa džem z nich nerobí, nechutí nám, preto mi nevadí menšia tohtoročná nádielka:)
Zbožňujem kombináciu marhule- mak. Je to dokonalé prepojenie chutí.
Mne sa vždy ako prvý pokrm z marhúľ vynorí v mysli kysnutý koláč. U nás kvasený koláč:) A s hojnou porciou posýpky, lebo tak to prudko moooožem:)
*MARHUĽOVÝ KVASENÝ KOLÁČ S MAKOM*
Na štartér potrebujeme:
½ hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
½ hrnčeka vody
1PL kvásku
– Suroviny spolu zmiešame a necháme na linke cca 2 hodiny stáť. V momente, keď vidíme aktivitu, aspoň bublinku, môžeme pokračovať.
Ďalej na cesto potrebujeme:
1hrnček špaldovej hladkej múky
2/3 hrnčeka trstinového cukru
½ hrnčeka oleja
2 vajcia
1ČL vanilkovej esencie
3 hrste celého maku
+marhule
+špaldová krupica na vysypanie plechu
Na posýpku potrebujeme:
100g špaldovej celozrnnej múky
80g trstinového cukru
90g masla
– Suroviny spojíme so štartérom, aby vzniklo bezhrudkové cesto. Menší plech vymastíme olejom, vysypeme špaldovou krupicou a cesto vylejeme doň.
Takto necháme 1-2 hodiny cesto prekvasiť.
Na prekvasené cesto naukladáme umyté a rozpolené marhule(bez kôstok).
Suroviny na mrveničku dáme do misky a prstami zapracuvávame múku s cukrom do masla. Pracujeme systematicky. Ruky sú teplé, maslo sa v nich topí. Ak máme konzistenciu akoby strúhanky, máme hotovo.
Mrveničku nasypeme na koláč.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C asi 20-25minút.
Hotofson!
Dobrú chuť!
TIP: Kôstky z marhúľ nevyhadzujte. Vysušte ich. Keď kôstku kladivkom rozbijete, vnútri nájdete „poklad“. Semienko je veľkým zdrojom vitamínu B17, ktorý steká intravenózne onkologickým pacientom vo veľkých dávkach- laicky povedané: B17 má významné miesto v boji proti rakovine.