MORČACIE NA FAZULI

Mali by sme si viac všímať prírodu. Ona všetko dobre pozná, vie, ako veci fungujú. A ak začneme žiť v symbióze s ňou, odrazí sa to pozitívne nielen na našom psychickom naladení, ale aj zdraví.
Počas zimy, podľa jing-jang, by sme mali dbať viac o naše obličky. Tie sú pre náš kvalitný život veľmi dôležité.
Okrem toho, že riadia krvotvorbu, regulujú množstvo vody a minerálov, udržiavajú stabilnú kyslosť v organizme, sú filtrom krvi- odstraňujú odpadové látky vzniknuté pri látkovej výmene.
Bohužial, odpadových látok je v nás stále viac, pre stres, nedostatok pohybu či nekvalitnú stravu.
Mali by sme sa o ne ukážkovo starať nielen teraz v zime, ale počas celého roka!
Čo je najsamlepšie pre obličky? Ich tvar to prezrádza:) Fazuľa:) Ale i strukoviny, zázvor, rasca, fenikel, kličeky či kôpor.
U nás pravidelne, v rôznych obmenách, fazuľa:) Tá veľká, ktorá chutí ako mäso. Platí, čím tmavšia odroda, tým viac antioxidantov:)
*MORČACIE NA FAZULI*
Potrebujeme:
1 veľkú hrsť  veľkej mäsitej fazule
500g morčacieho stehna bez kosti a kože nakrájaného na kocky
1 cibuľu
660ml passaty( alebo rajčinový pretlak)
soľ, korenie
1PL trstinového cukru
1čl tymiánu
3 bobkové listy
olivový olej
        – Fazuľu si večer vopred namočíme do vody. Nakrájame si nadrobno cibuľu, ktorú orestujeme v hrnci na oleji.
Morčacie mäso na kocky pridáme k cibuli, zprudka orestujeme.
Pridáme zliatu fazuľu, premiešame a následne stíšime plameň a sem-tam premiešame. Necháme, aby mäso pustilo šťavu.
Až teraz okoreníme a pridáme aj tymián s bobkovým listom. Nesolíme.
Zalejeme passatou, nádobu ešte vypláchneme vodou a pridáme ju do hrnca. Mäso s fazuľou by mali byť zakryté passatou. Prípadne dolejeme vodu. Necháme uvariť domäkka.
Premiešame a necháme pod pokrievkou uvariť domäkka.
Keď je fazuľa mäkká, jedlo osolíme a na vyváženie kontrastu kyslosti passaty pridáme 1PL cukru.
Podávame najlepšie s ryžou.
Dobrú chuť!
TIP: Skráťte si dĺžku varenia ako ja a použite tlakový hrniec:)
POZN.: Množstvo cukru veľmi závisí od kyslosti passaty. Možno nebudete musieť pridávať vôbec a možno budú treba i 2 lyžice.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
5