JABLKOVÝ KOLÁČ Z RUSKA

Zdravstvujte! Dnes na ruskú nôtu! Nie náhodne, pretože mám doma maniaka do všetkého ruského, pretože Máša je z Ruska- rodičia ma určo chápu- chcela som ulahodiť a pripravila som špeci, eňo-ňuňo bombastický koláč pôvodom z Ruska. Chuťovo výborný, no premňa čokoholičku som si musela zájsť kúsok nižšie na mape k pomocníkovi- créme anlais au chocolate. Vznikol tak francúzsko- ruský, čokoládovo- jablkový koláč.
Úspech chutnosti koláča sa skrýva v množstve náplne. Platí priama úmera- čím viac je koláč napchaný  náplňou, tým je chutnejší.
Chuť je príjemne krémová vďaka jogurtu a osviežujúco nasladlá pre jabĺčka. Lepšie je použiť kyslejšie odrody a posypať trochou cukru, ktorý bude držať šťavu z jabĺčok.
Ak nebudete robiť s créme anglais, výborné je jablká posypať mletou škoricou. Chuť hlbkej jesene, ktorá zahreje. Slintáte? Koláčik takmer bez cukru, a aj tak sladký. Povolené zhrešenie!
Recept je nenáročný, so základných surovín, ktoré máme bežne  doma.
* JABLKOVÝ KOLÁČ Z RUSKA*
Na cesto potrebujeme:
400g polohrubej múky(časť sa dá nahradiť celozrnnou)
250g bieleho jogurtu
200g masla
1/2 čl vínneho kameňa
2čl vanilkového cukru
štipka soli
Na náplň:
400g jabĺk
3PL trstinového cukru(záleží od kyslosti jabĺk)
         – Rozpustíme si maslo, zmiešame vanilkový cukor, múku s vínnym kameňom.  Pridáme zvyšné suroviny- jogurt a soľ. Dôkladne vymiesime cesto a natenko vyvaľkáme, cca 3mm. Nakrájame rovnaké cca 8-9cm pásy.
Jablká ošúpeme, očistíme od jadroníku a nakrájame na mini kocky. Dáme ich do misky a posypeme cukrom, premiešame.
Jablkami plníme pásy, ktoré preložíme a dobre utesníme. Urobíme tak dlhú rolku.
Guľatú formu na pie vystelieme papierom na pečenie a naplnené rolky cesta zmotáme ako slimáka do formy. Rukou trochu popritláčame, aby jednotlivé rolky  priliehali k sebe čo najviac a pri pečení sa spojili.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C cca 30-40minút. Záleží od rúry. Povrch bude príjemne nahnedlý.
Necháme vychladnúť.
Príjemné zhrešenie predvianočnej diéty!

 

0