POLIEVKA 2v1

Kedy si sa nejedlo toľko mäsa, ako teraz. Zvýšený cholesterol či dna boli choroby bohatých, ktorí si mäsa užívali nadpriemerne na znak svojho bohatstva a hojnosti.
Tí chudobnejší si mäso dopriali len výnimočne, v nedeľu. Asi preto je u nás ešte udomácnený výraz- aspoň to mäso zjedz!- keď necháme nedojedené jedlo.
Keby len naše staré mamy vedeli, ako správne robili, keď mäso pripravovali zriedkavejšie, varili veľa strukovín a dopĺňali ich obilninami.. Z ekonomického hľadiska urobili za málo peňazí veľa muziky, a teda dostatočne sa všetci najedli. Keby si zabili pre mäso kravu, už by nemali mlieko a z neho výrobky ako syr, tvaroh, smotanu či jogurt.
Znalosti chémie obyčajne ženy asi neboli také veľké, no rozumne priraďovala spomínané strukoviny k obilninám. Ich spojením vzniká kvalitná stavba rastlinnej bielkoviny, čiže to, čo mali bohatí s negatívnym účinkom, oni mali s pozitívnym(keďže rastlinné bielkoviny narozdiel od živočíšnych neobsahujú cholesterol)
A tak trochu po mojom, no podľa mentality našich starých mám, som uvarila hutnú polievku, ktoré môže byť i ako hlavné jedlo.
*POLIEVKA 2v1*
Potrebujeme:
2 mrkvy
2 zemiaky
2 stonky zeleru
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 hrsť krúpov
1 hrsť hrášku
soľ, korenie
1čl sušeného oregána
1čl drvenej rasce
1 čl červenej papriky
1l vody
olivový olej
        – Nakrájame si cibuľu najemno. Mrkvu i zemiaky očistíme a na strúhadle nastrúhame nahrubo.
Zeler si umejeme a pokrájame na väčšie kusy. Veľa ľudí zeler neobľubuje, stačí ho tam vyvariť.
Cesnak si olúpeme.
Pustíme sa do varenia. Rýchlovarnú konvicu naplníme do plna.
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme nastrúhané zemiaky a mrkvu. Osolíme, pridáme koreniny a cesnak v celku, len aby uvolnil svoju vôňu.
Ak sa zmes prichytáva na spodu hrnca, podlejeme máličko vodou.
Prisypeme krúpy, zalejeme zovretou vodou z kanvice a necháme prebublávať, kým krúpy nezmäknú.
Na záver prisypeme hrášok.
A máme hotovo!
Dobrú chuť!
TIP: Ak sa ponáhľate a chcete mať polievku šup- šup, namiesto krúpov urobte mrveničku z hrubej múky a vajíčka. Rukami spojte, aby vznilko kompaktné cesto a na strúhadle nahrubo nastrúhajte. Prisypte do vody so zeleninou. Za pár sekúnd sú hotové.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3