Prechádzky do prírody sú zrazu oveľa lákavejšie.
Moji rodičia bývajú na kopaniciach, kde je všade naokolo len príroda. A tak, keď som ich bola pozrieť, vybehla som s chuťou na lúku a pozerala navôkol.
Cestou som hneď začala zbierať bylinky. Pľúcnik už rastie, medvedí cesnak ešte nezakvitol a púpavy sú zatiaľ len v listoch.
Beriete púpavu ako burinu? Viete si ju predstaviť tak vo venčeku na hlave alebo ešte ako med?
Bola by to škoda, keby tento zázrak zostal len pri tomto využití.
Brala som ju ako burinu veľmi dlho a ostala som v šoku, keď mi moji talianski priatelia podávali vyprážané púpavové listy. Nedalo mi to a vyhľadala som si púpavu u Márii Treben, ktorej Zdravie z Božej lekárne je pre mňa zárukou kvalitných informácií o využití byliniek.
Od toho momentu a teším vždy na skorú jar, kedy vykuknú prvé púpavové lístky, aby som si ich pridala do smoothie, vypražila si ich, urobila si z nich šalát alebo rizoto.
Okrem skvelej chute si čistím telo, dopĺňam vitalitu, skrátka, posilňujem a upevňujem si zdravie.
***PÚPAVA***
Výskyt:
Všade navôkol na trávnatých plochách a medziach
Čo sa dá využiť?
Celá rastlina- koreň, listy, stvol i kvet
- korene sa zbierajú skoro zjari alebo na jeseň
- listy najlepšie pred kvitnutím alebo do prvého odkvetu (potom sú už horké)
- stvol a kvet neobmedzene
Aké má púpava účinky?
- Kto má problémy so žlčníkom, púpavu by mal zaradiť do svojho jedálnička pravidelne. Rozpúšťa totiž bezbolestne žlčníkové kamene, upravuje činnosť žlčníka a pomáha pri jeho bolestiach.
- Veľmi dobre čistí a posilňuje činnosť pečene.
- Rastlina obsahuje stavebné látky, ktoré sú dôležité pri odstraňovaní metabolických splodín.
- Po 2-3 týždňovej liečbe púpavou ustupujú opuchy žliaz.
- Čistí krv
- Možno ju využiť aj pri liečbe žltačky a reumatizmu.
- Na svoje si prídu aj diabetici, ak budú jesť čerstvý stvol.
- Pre svoje čistiace účinky púpava pomáha aj pri svrbení kože, akné a lišajoch.
Ako si púpavu pripraviť?
- Surové listy len rozmixovať v smoothie
- Umyť listy, obaliť ich v základnom cestíčku a rýchlo dať zamraziť, aby cestíčko na smaženie nestieklo z púpavy preč. Následne len rýchlo vypražiť a podávať.
- Listy nasušiť a variť z nich čaj.
- Listy povariť 5 minút vo vode, následne scediť, vyžmýkať, nakrájať a pridať do rizota, či len tak samotné s parmezánom a olivovým olejom.
- Stvoly sa požujú a následne aj prehltnú.
- Z kvetov možno vyrobiť med.
Chuť púpavy, najmä listov, je veľmi jemná pred zakvitnutím. Čím je rastlinka staršia, listy sú horkejšie. V rizote vyzerajú ako špenát 🙂
Vždy o takomto čase chodím s deťmi po lúkach a zbierame zásoby púpavových listov na celý rok. Po krátkom uvarení ich naporcujem do sáčikov a dám zamraziť. Celý rok si pochutnávame na zdravej mlske.
A tak nabudúce, skúsme sa pri prechádzke prírodou pozrieť pod nohy. Zrazu uvidíme obrovský koberec vitamínov, ktoré nám zadarmo ponúkajú kvalitnejšie a pevnejšie zdravie tým najprirodzenejším spôsobom.