RETAGLIATA STEAK S RUKOLOU A ZELENÝMI FAZUĽKAMI

Keď sa povie steak, zväčša si ľudia predstavia nóbl reštiku a hrubý kus krvavého mäsa, ktorý sa ťažko žuje a bolí z neho žalúdok.
Ak patríte do tejto skupiny ľudí, tak teraz je ten správny čas vytriezvieť! 🙂 Ako? Steak hodný reštaurácie, kde čašníci chodia v rukavičkách a človek je zmätený z toľkého množstva príborov, sa dá pripraviť doma. A nie je to žiadna veda! Stačí vedieť pár trikov:)
Tu sú:
-Na steaky existujú špeci panvice, ktoré sú dobre drahé, no na prípravu doma dokonale poslúži aj gril panvica.
-Steak je dobrý, keď ho vytiahneme z chladničky dostatočne skoro, aby získal izbovú teplotu.
-Panvica musí byť rozhicovaná poriadne, aby mäso bolo upečené sprudka a nestihlo sa vysušiť.
-Na panvicu olej nepatrí, dýmila by nám celá kuchňa. Olej dávame zásadne na steak z oboch strán a jemne ho vmasírujeme.
-Aby bol steak rovnomerne prepečený, otočíme ho z každej strany dvakrát, dokopy teda 4x.
-Keďže soľ spôsobuje tvrdnutie mäsa, steak osolíme a okoreníme po druhom obrátní, teda vtedy, keď sme ho dali opekať znovu na prvýkrát opečenú stranu.
-Chuť steaku vynikne najviac vtedy, keď použijeme len základné koreniny- soľ a čersto pomleté čierne korenie.
-Stupne prepečenia steaku si odkontrolujeme sami pomocou prstového testu- rare, medium, mediumwell(môžu aj deti) a welldone. Test funguje ako na foto. Keď mäso stlačíme prstom, jeho prepečenie je rovnaké, ako pri stlačení dlane-viď jednotlivé foto.
1.rare(palec s ukazovákom)
2.medium(palec s prostredníkom)
3.mediumwell(palec s prsteníkom)
4.welldone(palec s malíčkom)
Už je len na nás, akú formu prepečenia si zvolíme. Odborníci-gurmáni welldone neodporúčajú, pretože mäso je tuhé, úplne prepečené a málo šťavnaté.
-Steak po tepelnej úprave dáme na tanier a zakryjeme(pokrievkou, druhým tanierom, alobalom) na pár minút, len čo sa odleží. Vďaka zakrytiu nestratí tvoju teplotu.
Steak je hotový, môžeme podávať! 🙂
U nás sa ujala forma retaliagta steaku, kde jeden steak je diagonálne nakrájaný na pásiky- tagliatelle a tým je nasýtených viacero osôb(spravidla dvaja dospelí).
Ako príloha sa pýta niečo ľahšie, vitamínovo natlačené. Zelené fazuľky či rukola sa doslova pýtajú na tanier.
Ako inšpirácia:
*RETAGLIATA STEAK S RUKOLOU A ZELENÝMI FAZUĽKAMI*
Pre 2osoby potrebujeme:
1 ks hovedzieho steaku(napr. rib eye steak)
soľ, korenie
olej
2hrste rukoly
3hrste zelených fazuliek
1PL masla
2PL citrónovej šťavy
        – Steak si pripravíme spôsobom popísaným vyššie. Do panvice s výpekom po mäse dáme fazuľky a chvíľu restujeme, len čo skrehnú. Pridáme maslo, citrónovú šťavu, poriadne premiešame a podávame.
Dobrú chuť!
POZN: My sme ku steaku dojedli zeler na tymiáne, tiež skvelá kombinácia:)

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
1