Kto by nemiloval dukátové buchtičky? Už len kvôli spomienkam na detstvo. Ako sa nám v škôlke a školskej jedálni rozžiarili očká, že je niečo sladké a nie je to len kúsok ako dezert. Je toho kopa a máme sa z toho najesť! 🙂
Recept používam na Vianoce- bobáľky alebo opekance alebo pupáky (každý kraj má svoj názov) sú s týmto receptom úplne moje detstvo, lepšie než z obchodu. 🙂 Odporúčam kváskové opekance s týmto receptom.
* KVÁSKOVÉ DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY*
Všetky ingrediencie, vrátane rozkvaseného kvásku, vymiesime na hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Je trochu lepivé na ruky. Prikryjeme a necháme oddychovať 2 – 4 hodiny na teplejšom mieste. Cesto musí viditeľne zväčšiť svoj objem, prekypriť sa.
Cesto skontrolujeme po 2 hodinách. Ak nie je ešte viditeľne zväčšené a na dotyk mäkké (že cítime pri stlačení, aké je nadýchané), cesto zľahka premiesime a necháme ďalej kvasiť. Tak bude cesto na kváskové dukátové buchtičky resp. kváskové opekance extra nadýchané a jemné.
Následne cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime trochu v rukách a rozdelíme na štyri časti.
Každú časť rukami vytvarujeme na tenšie valčeky.
Nožíkom valček nakrájeme na 1 – 1,5cm dlhé dieliky a rezom dolu ich ukladáme vedľa seba na menší plech vystlaný papierom na pečenie.(Mne sa zmestia akurát do koláčovej formy.)
Prikryjeme neprievzdušným materiálom, aby neobschli a necháme finálne 1,5 – 2 hoďky kvasiť na linke.
Rúru rozohrejem na 250´C. Pred vložením cesta do rúry buchtičky potrieme jemne olejom. Pečieme do zlatista, v závislosti od rúry cca 15 minút.
Hotofson! 🙂
Dobrú chuť!
TIP: Použite buchtičky aj ako základ na opekance. Namiesto pudingu ich zalejte horúcim mliekom a posypte hojne makom a mletým cukrom.
TIP: Ďalšie vianočné recepty, od kapustnice, cez kváskové vanilkové rožky až po kváskový štedrák, nájdete v sekcii Vianočný špeciál.