KVÁSKOVÉ DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY

Kto by nemiloval dukátové buchtičky? Už len kvôli spomienkam na detstvo. Ako sa nám v škôlke a školskej jedálni rozžiarili očká, že je niečo sladké a nie je to len kúsok ako dezert. Je toho kopa a máme sa z toho najesť! 🙂

Buchtičky veru nekupujem v obchodoch, ani pekárne nemajú žiadnu slávu. Robím ich doma, aby sme doma všetci vedeli celý proces vzniku.
Moja mamina využívala skratku, ktorú mám aj ja rada(kto by si to neuľahčil, ak môže). Cesto na buchtičky vytvarovala do dlhých tenkých valčekov a až po upečení ich nakrájala. Buchtičky vtedy vpijú viac pudingu. A to mi vždy išlo- zjesť čo najviac pudingu:)
No tento raz som to brala ako terapiu cestom a zvolila si svokrin spôsob. Vyzerajú potom ako kupované, no chuť je jemnejšia, zamatovejšia, so šteklením čerstvosti.
A aby v recepte bolo aj dačo zo mňa, sú kváskové:)

Recept používam na Vianoce- bobáľky alebo opekance alebo pupáky (každý kraj má svoj názov) sú s týmto receptom úplne moje detstvo, lepšie než z obchodu. 🙂 Odporúčam kváskové opekance s týmto receptom.

* KVÁSKOVÉ DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY*

Potrebujeme:
150 g polohrubej múky
150 g vody
1PL ražného kvásku( ak máte pšeničný/špaldový, dajte 2PL)
        – V miske si zmiešame múku s vodou a kváskom, prikryjeme fóliou a necháme na linke z večera do rána (9-12hodín) rozkvasiť. Na povrchu bude  krásne plný bubliniek.
Následne pridáme:
350 g polohrubej múky (môžeme časť nahradiť celozrnnou)
110 – 125 ml vlažného mlieka
3PL cukru ( trstinového alebo bieleho- biely dá viac babičkovskú štruktúru)
1PL masti alebo masla
1 vaječný žĺtok
štipku sušenej vanilky (alebo vanilkový cukor)
kôru z 1/2 chemicky neošetreného citróna (alebo predáva dr. Oetker balenú)
štipku soli
POSTUP:

Všetky ingrediencie, vrátane rozkvaseného kvásku, vymiesime na hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Je trochu lepivé na ruky. Prikryjeme a necháme oddychovať 2 – 4 hodiny na teplejšom mieste. Cesto musí viditeľne zväčšiť svoj objem, prekypriť sa.

Cesto skontrolujeme po 2 hodinách. Ak nie je ešte viditeľne zväčšené a na dotyk mäkké (že cítime pri stlačení, aké je nadýchané), cesto zľahka premiesime a necháme ďalej kvasiť. Tak bude cesto na kváskové dukátové buchtičky resp. kváskové opekance extra nadýchané a jemné.

Následne cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime trochu v rukách a rozdelíme na štyri časti.

Každú časť rukami vytvarujeme na tenšie valčeky.

Nožíkom valček nakrájeme na 1 – 1,5cm dlhé dieliky a rezom dolu ich ukladáme vedľa seba na menší plech vystlaný papierom na pečenie.(Mne sa zmestia akurát do koláčovej formy.)

Prikryjeme neprievzdušným materiálom, aby neobschli a necháme finálne 1,5 – 2 hoďky kvasiť na linke.

Rúru rozohrejem na 250´C. Pred vložením cesta do rúry buchtičky potrieme jemne olejom. Pečieme do zlatista, v závislosti od rúry cca 15 minút.

recept na kváskové buchtičky a opekance v jednom od Naty sú nadýchané
buchtičky

Hotofson! 🙂

Dobrú chuť!

TIP: Použite buchtičky aj ako základ na opekance. Namiesto pudingu ich zalejte horúcim mliekom a posypte hojne makom a mletým cukrom.

TIP: Ďalšie vianočné recepty, od kapustnice, cez kváskové vanilkové rožky až po kváskový štedrák, nájdete v sekcii Vianočný špeciál.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Kváskové dukátové buchtičky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)
56