JABLKÁČ A LA NATY

Čokoholikom sa ťažko zavďačíte ovocným koláčom. Môže byť v ňom kopec dobrôt, lásky a nehy, no bez čokolády to nie je ono.
Jablko, ako zastupiteľ ovocia, je plné vlákniny, železa, vápnika, horčíka, fosforu, mangánu, kyseliny listovej a radu ďalších prospešných látok, je pre mňa chutné ovocie, ale…. keď sa povie mňamka, chcem šťavnaté a čokoládové.
Tiež patríte do mojej skupiny? Tento recept som vymyslela ako z núdze čnosť, keď treba spotrebovať jablká, no tá čokoláda…:)
Koláč je úžasne svieži, príjemne nasladlý s kyslosťou jabĺk, chrumkavo smotanový vďaka orechom a, pre mňa typické, s momentom prekvapenia- bielou čokoládou.
Tmavá tam byť nemôže. Vadí mi bijúca sa dominantnosť jabĺk aj tmavej čokolády. Biela je nenápadna, doplňujúca pôžitok z koláča, skvele zapadá do skladby chute i štruktúry koláča.
Idem z neho do kolien! Toto je môj favorit v ovocnom prevedení:)
*JABLKÁČ A LA NATY*
Potrebujeme:
250g špaldovej hladkej múky
125g masla
50g mletého trstinového cukru
1 vajce
1PL mlieka
6 stredne veľkých jabĺk
šťava z 1pomaranča
1ks celej škorice
2PL vanilkového pudingu
2hrste vlašských orechov
200g bielej čokolády
        – Rozpustíme si maslo. Zmiešame múku s cukrom, pridáme vajce, mlieko a rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Dáme do fólie a necháme 30minút v chlade odležať.
Následne cesto po vybratí rozvaľkáme o trošku viac, ako je rozmer plechu, aby sme si vytvorili akokeby korýtko pre náplň.
Cesto dáme na plech s papierom na pečenie, popicháme vidličkou a dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 220´C na 10minút.
 (skratka: cesto hneď po vypracovaní cez papier na pečenie vyvaľkáme, dáme na plech s papierom na pečenie, popicháme vidličkou a dáme na 5-10minút do mrazničky. Odtiaľ môže ísť hneď do rúry)
V čase, kedy čakáme na cesto v chladničke, si pripravíme náplň.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kocky a dáme do hrnca spolu so šťavou z pomaranča a prepolenou škoricou. Necháme variť, pokiaľ sa nám jablká nerozpadnú, netrvá to dlho.
Zmes necháme vychladnúť(v týchto teplotách je to na balkóne hneď).
1,5hrste orechov si nakrájame na väčšie kúsky, pol hrste nadrobno- na posypanie povrchu.
Čokoládu si nakrájame na malé kocky, no zároveň dosť veľké na to, aby sa pri pečení úplne “nevyparili” v zmesi jabĺk.
Po vychladnutí pridáme k jablkám 2PL vanilkového pudingu, 1,5hrste orechov a čokoládu. Premiešame a dáme na predpečené cesto.
Posypeme ostatkom orechov a vrátime do rúry na 15-20minút, v závisloti od rúry, orechy na povrchu sú dobrým meradlom.
Koláč necháme úplne vychladnúť, aby konzestencia správne stuhla a až potom narežeme.
Hmmmm…. Dobré labuženie!
POZN.: Na jablkáč som použila menší plech s rozmermi 37x25cm.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
2