SKOROCEL

Vykračujúc si v nových lodičkách my ženy radi ukazujeme našu krásu. Problém nastane, keď začneme cítiť, ako nás odierajú a nám vzniká pľuzgier. Chôdza nás prezradí. Prvá pomoc z prírody?

 

*SKOROCEL*

Úzkoliský, t.j. kopijovitý, alebo širokolistý. Oba majú široké uplatnenie v ľudovom liečiteľstve. Zbiera sa všetko- listy, semená, stonka.

Skorocel úzkolistý je zázračnou bylinkou. Asi najviac zo všetkých čistí krv od všetkých odpadových a chorobných látok.

Svojím jedinečným zložením je unikátnym pomocníkom pri zahlienení, akútnych i chronických ochoreniach dýchacích ciest.

Staré baby kořenářky robili odvary zo semien, ktorými zabranili tvorbe žlčníkových i ľadvinových kameňov.

Z detstva si pamätám, ako mi prikladali v rukách pomrvený skorocelový list, keď som sa poranila, či ma pichla osa. Aj napriek tomu, že nebol umytý, rana sa mi nezapálila- zvláštne?

Z listov sa robí najmä čaj- jednoducho. Po nazbieraní listov a ich vysušení ho môžeme pripravovať i dlhodobo.

Skorocel nemá žiadne vedľajšie účinky.

Poznáte sirup? I ten sa pýši veľkými plusmi. Dá sa vyrobiť z čerstvo natrhaných listov i z tých nasušených.

Trombźa, otvorené rany, pokašliavanie, zápal priedušiek, zahlienenie, astma, tuberkulóza, pichnutie osou, pľugiere na nohách, ochorenia pečene, žalúdka i močových ciest.

Na toto všetko vie rázne pomôcť.

Kúpiť ho možno v lekárni, no priznajme si- nie je lepšie a užitočnejšie pre naše telesné i duševné zdravie prejsť sa po lúke? Rastie totiž kade- tade:)

Nech žije zdravie budované prírodou!

 

Príprava čaju: 1čl sa zaleje 250ml horúcej vody, nechá sa vylúhovať pár minút.

Sirup z čerstvých listov: Natrháme väčšie množstvo mladých sviežich listov skorocelu kopijovitého (v prípade núdze môžeme použiť aj iné druhy skorocelu, ale počítajme so slabším účinkom). Listy opláchneme, resp. osprchujeme, necháme dobre odkvapkať. Celé listy kladieme do pohára so závitovým viečkom a presýpame hrubým kryštálovým cukrom. Vrstva listov, cukor, vrstva listov, dobre utlačiť, opäť vrstva listov, cukor, atď, kým nie je pohár úplne natlačený listami a cukrom až po vrch. Pohár pevne zaviečkujeme a zakopeme do zeme – najlepšie v miernom chládku niekde pod strom v záhradke. Pohár zo zeme nevyberajme skôr ako o mesiac, dlhšie môže byť. Keď pohár vyberieme a umyjeme, zistíme, ze listy sa uležali, stmavli a v pohári vznikol hustý žltkastý sirup. Listy povytláčame, sirup scedíme a odložíme do tmavých fľašiek. Držíme ho v chlade.

Sirup zo sušených listov: 4 plné hrste umytých skorocelových listov sa zomelú na mlynčeku na mäso. K tejto kašovitej hmote pridáme trošku vody, aby sa neuľahla, 300 g cukru a 250 g včelieho medu. Za stáleho miešania všetko na slabom plameni povaríme, až vznikne hustnúca kvapalina, tú ešte horúcu nalejeme do fliaš a uložíme do chladničky.

Listové obklady: Čerstvé listy skorocelu kopijovitého alebo veľkého sa umyjú, na doske rozvaľkajú na kašu a priložia.

POZN.: Článok slúži ako informácia o možných účinkoch bylinky. Neodporúča zastavenie farmakologickej liečby.

Zdroj: Zdravie v Božej lekárne

Na huby.sk

Viac tu: http://www.chutodnaty.eu/products/skorocel/

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4