SLÍŽE

Dnešná doba expresného jedla nám ponúka nespočetné možnosti, ako si uľahčiť život, v ktorom sa stále naháňame.

Na túto tému ma zaujal jeden český billboard, na ktorom stálo:

„Ak chcete všetko stihnúť, spomaľte.“

A má pravdu. Ozajstnú, plnohodnotnú chuť aj s vitamínmi nenájdeme v sáčikoch.

Ani v reštauráciách s denným menu.

Moja starenka robila dokonalú fazuľovú polievku. Na zelenine nešetrila. Než všetko zmäklo, pripravila „slíže“. A veľa. Pretože robila dve misky.

Jedna miska so slížami bola určená do polievky. Druhá bola ako ďalší chod, makové slíže.

Keď som ju veľmi prosila, urobila z cesta aj piery (u nás sa tak vraví perkám)- cesto naplnila lekvárom.

Pamätám si, ako som sa nevedela dojesť:) Láska a teplo jej rúk, zručnosť a sústredená rýchlosť… to jedlo malo chuť!

Priznám sa, slíže som nikdy nerobila. Mala som predstavu, že to dlho trvá a neoplatí sa to. A viete, čo? Je to obrovský omyl! Nenáročné, vcelku rýchle jedlo. Dáte si variť vodu ako prvú. Zatiaľ si urobíte cesto, vyvaľkáte, nakrájate a akurát môžete hádzať do hrnca. Vyplávu na povrch do minúty.

Polemizovala som nad tým, či nie sú hrubé alebo dlhé, ale je to len o chuti. My, ako som zistila, máme radi trošku hrubšie a dlhšie:)

Tento recept uvádzam ako jednu jednotku- čiže z uvedenej dávky urobíte slíže pre rodinu do polievky.

Ľahko si prepočítate, znásobíte, ak chcete viac:)

*SLÍŽE*

Potrebujeme:

300g pšeničnej polohrubej múky (alebo kombinácia rôznych, celozrnná+špaldová…)

120-150g vody (podľa veľkosti vajíčka)

1 vajce

štipka sódy

štipka soli

+hrubú múku na podsypávanie

Postup:

Do misy vsypeme múku. Pridáme soľ, sódu a premiešame. Ťukneme vajce. Vodu si nachystáme do pohárika.

Najprv dáme asi 100g vody, miesime a postupne dolievame tak, aby cesto bolo pevné, ale pružné. Finálne množstvo vody záleží od savosti múky a veľkosti vajíčka.

Pracovnú dosku si posypeme hrubou múkou. Cesto rozvaľkáme valčekom. Dbáme na to, aby sa cesto neprilepilo- stále ho pootáčame a obraciame.

Rozvaľkané cesto nožom rozrežieme na rovnako veľké pásiky.

Pásiky naukladáme na seba s tým, že predtým, ako pásik dáme na iný pásik, pošúchame ho celý v múke. Zabezpečíme si tým, že sa nám pri krájaní nebudú k sebe lepiť.

Prsty si priložíme ku kraju pásikov, ohneme ich, aby sme si ich nepokrájali a rýchlym rezom odkrojíme. Pri odkrojení nožom mierne odhodíme slíže do priestoru. Takto pokrájame celé cesto.

Nakrájané slíže dáme na múkou vysypaný tanier.

Vsypeme ich do vriacej vody a hneď premiešame, aby sa neprilepili na dne. Po chvíli premiešame znova.

Keď vyplávu na hladinu, vyberieme ich sitkom do misky.

Pokvapkáme olejom a dobre premiešame.

A sú slííííííže! Do polievky? Syrové? Makové? Či perky lekvárové?:)

Dobrú chuť!

TIP: Tiež obľubujete tradičnú kuchyňu našich babičiek?  Urobte si piery, resp. perky.

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Slíže
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)
45

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *