Konečne “iné” snacky na dzobkanie

Doprajte si novú chuť, ponúknite seba aj svoju návštevu niečím kreatívnym, iným. Ak vám stačilo pagáčikov, sladkých koliesok a medovníčkov, spísala som pre vás chutné snacky na dzobkanie k sviatkom. Alebo pochutiny počas celého roka? Kedykoľvek! 🙂

1.Polentové hranolky s aioli

Dostanú vás. Sú bez lepku, sú príjemnou zmenou klasických hranoliek. Urobia waw efekt, lebo stereotyp zemiakových hranoliek nám príde niekedy fádny. No polentové hranolky vás vytrhnú z chuťovej nudy. Keď chcete niečím novým zahviezdiť, tu je recept:)

polentové hranolky od Naty
polentové hranolky

POTREBUJEME:

1 hrnček polenty
3 hrnčeky mlieka
kúsok masla (10g)
soľ, korenie
muškátový oriešok
ghee maslo (alebo iný tuk na smaženie)

POSTUP:

Ako prvé si pripravíme nádobu, v ktorej bude polenta tuhnúť po uvarení. Najlepšie malý plech (používam s rozmerom 20x25cm). Vystelieme ho papierom na pečenie aj po stranách.
Do hrnca dáme variť mlieko, osolíme a pridáme (nemusíme) aj trochu nastrúhaného muškátového orieška.
V momente, ako začne mlieko vrieť, vsypeme polentu a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Ihneď stiahneme z plameňa. Polenta pri vretí dosť bubloce, mohla by nás popáliť. Na záver pridáme maslo a len ho rozmiešame.
Polentu vylejeme do pripraveného plechu, povrch uhladíme a necháme vychladnúť. Úplne to stuhne “na betón”. 🙂

Vychladnuté nakrájame na hranolčeky. Pri krájaní sa držíme rady- čím sú hranolčeky väčšie, tým sú náchylnejšie na zlomenie. Takže radšej menšie ako väčšie.

Rozohrejeme panvicu s ghee maslom (to je najlepšie, ale môžem byť aj s iným tukom) a polentové hranolky vysmážame dozlatista zo všetkých 4 strán.

Sú skvelé samotné, alebo aj ako príloha (k jahňacine sú super). Pripravte si k nim domáce aioli a budeme v gastro nebi. 🙂

polentové hranolky od Naty
polentové hranolky

TIP: Recept na aioli, ktoré si doma extra obľúbite. Žiadna “tatarka”. Toto je exkluzivitka. Klikni TU pre návod.

2.Cibuľové krúžky

Tak ako sa u nás chodí naďaleko od cibule, krúžky sú zas magnetom. Až sa niekedy smejem, aká pravda je:

Neexistuje zlá potravina, len zlá príprava.

Keď sú cibuľové krúžky, zrazu vôbec nevadí, že je tam cibuľa. 🙂 Zmes korenia sa oplatí dodržať. Nájdete ich v dobrých obchodoch, alebo u mňa v eshope. Veľmi sa potom podobajú na tie z fast foodu.

Cibuľové krúžky podľa Naty
Cibuľové krúžky

POTREBUJEME:

2 veľké cibule
50g hladkej múky (pšeničná al.špaldová)
75g mlieka
1 žĺtok
1 ČL jemnej soli
1/2 ČL senovky
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL mletej sladkej papriky
3ČL kryštálového cukru
1PL oleja
1/2 balíčka prášku do pečiva (2ČL)
+ olej na smaženie

POSTUP:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na 1 – 1,5cm hrubé kolieska. Jednotivé vrstvy od seba oddelíme a samostané krúžky ponoríme do studenej vody na 10 – 15 minút. Takto budú lepšie držať tvar a budú pevnejšie (Vyskúšajte aj bez ponorenia do vody, budú mäkšie. Každému sa páči trochu inak 🙂 ).

Do misky pripravíme suroviny. Vymiešame hustejšie cestíčko.
Cukru sa nebojte, kľudne dajte aj viac ako píšem v receptúre. Ešte viac sa potom podobajú na tie z fast foodu.

Najlepšie je mať fritézu, no ak patríte k tým, čo ju nemajú ako ja:), vezmite malý hlboký hrniec.
Ide nám o výšku oleja, kolieska musia plávať pri smažení v oleji.

Keď je olej rozohriaty, krúžky odkvapkáme na papierovej utierke, obalíme v cestíčku a smažíme dozlatista. Usmažené necháme odkvapkať od prebytočného oleja.

Aj k týmto ponúknite aioli, ktoré spomínam vyššie, alebo siahnite po kečupe. Chlapi ich milujú k pivku. Skúste, aká kombinácia vyhrá u vás. 🙂

recepty na vianočné dzobkanie
recepty na vianočné dzobkanie

TIP na bezprácny snack: POPCORN. Parádnu kukuricu na popcorn nájdeš tu v eshope. S pribaleným návodom nasladno či nasladko. Istota dobrej nálady. 🙂

3.Cícerové chrumky

Dajte im šancu, dôverujte mi. 🙂 Urobila som si ich doma už dávnejšie a všetci na mňa pozerali, že zas niečo zdravé vymýšľam, ale nechala som ich. Vzala som si ich k telke. Mali sme rodinné kino a poznáte to- napokon si dzobnete z každého, čo je na stole. Dopadlo to tak, ako nikto nečakal- pýtali sa ma, prečo je to také dobré a čo to vlastne je?! Chvíľu som váhala, či im zradím, že sú to cícerové chrumky, lebo u nás cícer je taký… no že zjeme ho, a nechcela som, aby tento snack odvrhli. Klamať som nechcela, a vidíte, ako to dopadlo- robíme si ho aj na Vianoce. 🙂

cícerové chrumky od Naty
cícerové chrumky
káva
káva

POTREBUJEME:

1 konzervu cíceru
1ČL červenej mletej papriky
1/2ČL senovky
necelú 1 ČL soli
1ČL sušeného tymiánu
1 PL medu

POSTUP:

Cícer zlejeme z plechovky cez sitko a opláchneme pod vodou. Na rozohriatej panvici nasucho opražíme. Sú mokré, chceme ich na panvici najprv vysušiť a potom trochu osmahnúť. Len čo chytia trošku farbu. Stiahneme plameň a pridáme korenie. Krátko orestujeme, prehrejeme koreniny a rozvinieme ich vôňu. Vypneme plameň a prelejeme medom. Na pozostatkovom teple panvice ešte chvíľu miešame. Presypeme do misky a máme hotovo. 🙂

TIP: Ak máte rádi pikantné, určite pridajte aj chilli. To dá jedlu iný rozmer. Pozor však potom pri jedení- nedávajte si prsty do očí. Veľmi by to štípalo. :/

tipy na vinoačné dzobkanie
tipy na vianočné dzobkanie

Kto by to bol povedal, že namiesto tyčiniek či chipsov budeme s obľubou zahrabovať do misky s cícerom? 🙂

Jooooj, sviatky s extra chuťou, zábavné, hravé, nové, ale stále tie isté- príjemne hrejivé.

Želám Vám, všetci milí moji, aby ste cítili obzvlášť počas sviatkov, akí výnimoční a potrební ste a že tu nie ste sami.

vianoce
vianoce, vianočný kurz

Krásne Vianoce,
Naty

POZN.: Zaujal Vás článok? Označte ho srdiečkom na konci článku. Ďakujem 🙂
TIP: Nakuknite na ďalšie inšpirácie na vianočné maškrtenie pre chuť aj zdravie- vianočný špeciál.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Konečne iné snacky na dzobkanie
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
20

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *