KVÁSKOVÁ PIZZA

Pizza. Kto by ju nemal rád? Nepoznám snáď nikoho, kto by pohrdol mäkkým cestom s chrumkavou kôrkou.

Vďaka variabilite receptu si môžeme prispôsobiť pizzu presne naším chutiam.

Niekto rád s kopou syra, iný s vajíčkom, ďalší len zeleninu… Jeden tenké cesto, druhý hrubšie..

Ja kváskové!

*KVÁSKOVÁ PIZZA*

Potrebujeme:

150g špaldovej celozrnnej múky

150g vody

1PL kvásku

        – Suroviny najlepšie v sklenenej mise zmiešame spolu a necháme rozkvasiť na linke pri izbovej teplote 9-12 hodín.

Ďalej pridáme:

200g špaldovej hladkej múky

100g pšeničnej hladkej múky

50g semolíny

100g vody

2PL olivového oleja

1ČL soli

        – Všetky ingrediencie zmiešame spolu so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.

Prikryjeme fóliou a necháme na linke 2 hodiny prekvasiť.

Následne cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, budú teda tri pizze s tenkým cestom.

Každú časť cesta premiesime rukami a vytvarujeme bochníček.

Takto necháme hodinu oddychovať. Bochníčky sú zakryté fóliou.

Medzitým si dáme rozpaľovať rúru na 250´C aj s kameňom(s kameňom bude rúra použiteľná asi o hodinu od zapnutia)

Každý bochníček trochu rozvaľkáme a rukami ponaťahujeme, aby bolo cesto pekne guľaté.

Prenesieme ho na papier na pečenie.

Na cesto dáme „čo dom dal“- paradajky, syr, šunku, brokolicu, kukuricu, plody mora, bylinky…..

Keď je kameň rozpálený, cesto prenesieme na kameň(ja používam z ikey takú tenkú dosku na krájanie akurát vo veľkosti plechu. Ale môže to byť aj plech bez okraja- v tescome som videla, či originál sádzačka do pece, alebo v home-made verzii- tvrdý kartón.)

Pizzu pečieme 3-4 minúty.

Po vytiahnutí je pizza stále mäkká, nevysušená, ale prepečená.

Dokonalosť! Že by odzvonilo pizzériám?

Dobrú chuť!

TIP: Ak nemáte kameň, použite plech:) V prípade, že holdujete hrubšej pizzi, cesto rozdeľte na dve časti a pečte 5-6minút.

10