LESNÝ CHEESECAKE

Niekedy aj bizardná okolnosť navedie človeka ku geniálnemu nápadu. Trebárs tak, ako to bolo s týmto cheesecakom.

Tak si predstavte, že som bola v obchode s nábytkom a doplnkami. Už vcelku unavená som ani nesledovala, čo tam všetko je. No v oddelení s látkami sa to všetko zmenilo. Uvidela som látku tmavú ako ranný chlad uprostred lesa. V tom som si spomenula, že som pred chvíľou prechádzala okolo utierky, ktorá sa s touto látkou doplňovala. Zobrala som látku, ukázala ju chlapovi a vravím: „Vidíš ten recept?“ A len na mňa nechápavo pozeral a počúval o tom, ako mi napadlo urobiť čízkejk omamnej chute. Dopĺňala by si svieža sladkosť lesného ovocia a korunovaná by bola mrveničkou orieškovej chute.

Látku som zobrala aj s utierkou, následne vbehla do prvých potravín a nakúpila potrebné suroviny.

Doma som hneď večer zavolala deti, nech mi pomôžu. Ovocie bolo skôr v ich bruškách ako na torte. Vždy to patrične odôvodnili: „Ukáž, aj táto je sladká? Nech nepokazí chuť potom.“

Číz sme zbúchali, hodili do rúry a šli sa chystať na kute. Po dopečení som len vypla rúru a nechala cheesecake v rúre, aby bol úplne dokonalý. Spokojná som mohla ísť spať.

Ráno som ho len dala do chladničky, aby bol chladný a pevný. Presne ako ten vánok v lese.

Vraj bol dokonalý. Len sa po ňom zaprášilo a ani som si ho nestihla vychutnať. Ale to vôbec nevadí. Dnes som bola v obchode znova. Tentokrát budem obozretnejšia- odložím si na tanier s mojou menovkou. Veď aby sa mi vôbec ušlo, nie?

Koľko geniality vie v sebe skryť jeden unavený pohľad na zmyselnú farbu látky…

 

***LESNÝ CHEESECAKE***

 

 

Na korpus potrebujeme:

250g špaldovej celozrnnej múky

100g najemno pomletých mandlí

160g rozpusteného masla

1 žĺtok

½ ČL vanilky

3PL studeného mlieka

1ČL vínneho kameňa

štipka soli

 

Na krém potrebujeme:

250g mascarpone

250g kyslej smotany

250g smotany na šľahanie

2 celé vajcia

1 extra vanilkový puding (Dr. Oetker predáva)

100g trstinového cukru

 

Na ovocné zdobenie potrebujeme:

1 vaničku černíc

1 vaničku malín

1 vaničku čučoriedok

 

Na mrveničku potrebujeme:

70g špaldovej múky

60g trstinového cukru

50g studeného masla

 

–          Najlepšie je začať si večer. Suroviny na cesto zmiešame spolu v mise do kompaktnej hmoty.

Natlačíme ju do tortovej formy s priemerom 26cm tak, aby sme vytvorili aj okraje minimálne 2 cm do výšky.

Formu s cestom dáme zatiaľ do mrazničky.

V mise, kľudne môžeme použiť aj tú po ceste, zmiešame suroviny spolu. Ide to ľahko aj metličkou. Pre dokonalé zmiešanie možno použiť tyčový mixér.

Vytiahneme formu, vylejeme do nej plnku a hákom- bákom- tralalákom, rozumej hocijako, rozmiestnime ovocie.

V malej miske si spojíme suroviny na mrveničku. Maslo si pritom nakrájame na malé kúsočky a múku s cukrom do masla čo najrýchlejšie prstami zapracujeme. Keď dosiahneme konzistenciu hrubšieho piesku, máme super mrveničku.

Mrveničkou rovnomerne posypeme povrch koláča a dáme do vyhriatej rúry na 180´C.

Pečieme 40 minút. Následne rúru vypneme a koláč v nej necháme vychladnúť. Najlepšiea aj celú noc.

Následne ráno dáme formu s lesným cheesecakom do chladničky zachladiť na 3-4 hodiny.

Pozor, prudko jedlé.

Dobrú chuť!

TIP: Na mrveničku použite aj jemne mleté vločky. Nie je dobré použiť pohánkovú múku, ľahko tmavne. Mohla by byť ľahko pripálená.

POZN.: Veľmi záleží od jednotlivých značiek surovín a ich hustoty. Niektoré značky majú redšie produkty. Treba poskúšať. Ovocie aj posýpka by sa mali udržať na povrchu koláča.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
19