Prežila som si roky ako vegoš. Chuť mäsa som si nahrádzala strukovinami- najmä veľkou fazuľou a rukolou. Najviac mi evokovali v chuťových pohárikoch mäsitú chuť.
Teraz šťastná, že môžem mäso naspäť jesť, s menšou nevôľou krájam mäso. Ale viete, na čom by ste ma mohli načapať? Ak je mäso v celku- že celé kura- bojím sa ho. Fakt. Musím mať gumenné rukavice a stále si pritom opakovať- som hrdina, som hrdina… Áno, smiešne, chápem.
Preto volím radšej kúsky mäsa alebo mleté mäso.
A práve mleté mäso (áno, tento recept nebude pre HITkárov) ma zachraňuje v čase, keď nestíhačkujem.
S mletým mäsom sa dajú urobiť divy:
– Na cibuľke podusiť, pridať koreniny a zaliať passatou
– Do mäsa pridať cesnak a kopu syra, dať na plech a nechať upiecť
– Podusiť ho na šťave, šupnúť k nemu mrazenú zeleninu
– Podusiť ho s fazuľou a paradajkami
– Ochutiť mäso ako na fašírky, vyformovať do kruhu a urobiť z toho základ pizze, na ktoré dávame suroviny, ako na pizzu
– Guľky express- to sú dnešné hrdinky!
V týchto dňoch pracujem pilne dňom i nocou na novej knihe. Návštevy neprijímam, lebo by som ich cez tie vrecia múky nemala ani kam posadiť.
Vždy sa spoza počítača spamätám tesne pred obedom, že aj deti treba nachovať.
A tak ich zapojím do akcie- prázdniny nahrávajú aspoň tomuto do karát.
Čím menšie guľky sú vyformované, tým sú krajšie, bambuľkovské, lákavé na oko a čas prípravy je enormne kratšia.
Než sa dosmažia, telefónne šnúry (rozumej cestoviny) sa uvaria a či sa budú guľky podávať cestovinami samotné, alebo v pomodoro omáčke, vždy to bude geniálne expres jedlo.
***EXPRES GUĽKY***
Potrebujeme:
500g mletého mäsa
1 mozzarella
3 strúčiky cesnaku
2 vajcia
Mleté vločky
Soľ, mleté čierne korenie
½ ČL sumacu
1ČL kurkumy
½ ČL senovky mletej
2ČL sušeného oregána
Čerstvé bylinky- podľa chuti a ponuky
+ cestoviny, alebo iná príloha
+ Ghee alebo masť na smaženie
– Mozzarellu si nakrájame na maličké kocky. Cesnak pretlačíme. Všetky suroviny spojíme spolu, aby sme dostali kompaktnú hmotu. Vločky prisýpavame postupne.
Z mäsovej hmoty formujeme maličké gulôčky, ktoré smažíme na strednom plameni z každej strany dozlatista.
Hotové gulôčky dáme na tanie so servítkou, aby vysala prebytočný tuk.
Podávame s čerstvým šalátom a prílohou podľa našej chuti.
Dobrú chuť!
TIP: Urobte si gulôčky ako bielkovinovú časť do šalátu. My sme pridávame ešte chilli. Ale to je na každého chuti.