Mať doma jedlo, ktoré znie aj vyzerá tak profesionálne, a pritom nie je náročné? Áno, dá sa to, stačí len odvaha a chuť skúsiť niečo nové! Skvelý tip, ako si pripraviť domáci, ozajstný puding.
Créme anglais, alebo puding, je krém so žĺtkom a smotanou. Pre vzhľad a vôňu sa pridáva aj vanilka.
Vďaka stálemu miešaniu všetkých surovín na miernom plameni začne puding hustnúť pri teplote 70-85´C. Vtedy sa stiahne z plameňa a môže sa podávať. Postupných chladnutím stále viac hustne.
Pozdvihne koláče i ovocie. Výborný aj ako pravý puding k dukátovým buchtičkám, či na sladké cestoviny.
My sme si urobili v čokoládovej verzii.
* CRÉME ANGLAIS AU CHOCOLAT*
Potrebujeme:
3žĺtka
3PL cukru
200ml smotany
50g horkej čokolády
1/2 vanilkového lusku
– Nalámeme si čokoládu na kúsky a rozpustíme ju nad parou.
Smotanu nalejeme do rajnice, pridáme semienka z vanilky aj vanilkový lusk a dáme zohrievať na sporák. Zaliaľ si vyšľaháme žĺtka s cukrom.
Keď sa objavia v smotane po bokoch rajnice bublinky, ale ešte nevrie, vyberieme lusk a tretinu smotany vlejeme do vyšľahaných žĺtok a stále miešame, aby sa nezrazili, len aby sa teplota žĺtok vyrovnala s teplotou smotany.
Žĺtkovú zmes prelejeme do rajnice so zvyšnou smotanou, stále miešame a vrátime na sporák. Prilejeme rozpustenú čokoládu. Na miernom ohni ohrievame do zhustnutia za stáleho miešania.
Stiahneme zo sporáku a môžeme podávať.
Toť vše! Ak budeme poctivo stále miešať, nezdar nehrozí!
TIP: Vynechajte čokoládu a máte pravý vanilkáč:)