Do tohto cesta som dala múku z celej pohánky. Má skvelú orieškovú chuť. A tá sa s jablkami prudko môže:) Aby bol dezert šťavnatý a jablká príjemne mäkké aj bez pečenia, uvarila som ich v pomarančovej šťave, ktorú som do formy tiež naliala. Ako dobrota oddychovala v chladničke, šťava sa vpíjala do korpusu.
No a čo by to bolo, keby tam čokina nebola? 🙂 len tak navrch som ju preliala:)
Bezlepkový a bezlaktózový.
Milujem jedlá, v ktorých sa potvrdzuje, že v jednoduchosti je krása. A, najmä, v sladkom 🙂
***BEZLEPKOVÁ PIŠKÓTA S ČOKOJABLKAMI***
Na korpus s priemerom 18 cm potrebujeme:
3 vajcia
3 PL celozrnnej pohánkovej múky
3PL trstinového cukru
1,5 PL kokosového oleja
štipka soli
troška vody
Na čokojablká potrebujeme:
3 menšie jablká
100 ML pomarančovej šťavy
½ celej škorice
2PL trstinového cukru
70 g horkej čokolády
1PL kokosového oleja
– Oddelíme si žĺtka do bielok. Bielka si dáme do väčšej misy. Pridáme k nim štipku soli a vymixujeme tuhý sneh.
Následne pridávame po jednom žĺtku. Po pridaní posledného žĺtka dáme do misky s vajíčkami trošku, taký šprt vody, aby sme si misku poriadne umyli a dostali celé žĺtka z misky a vlejeme k bielkam.
Pridáme postupne cukor a potom koko olej. Po lyžiciach pridávame ako poslednú múku a to tak, že druhú lyžicu pridáme až vtedy, keď sa tá predchádzajúca kompletne spojila do vajíčkovej masy.
Zmes nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200´C na cca 25 minút.
Špajdľou skontrolujeme prepečenie, každá rúra pečie inak.
Celé jablká nakrájame na kolieska. Semienka môžeme odstrániť- podľa našej chuti. Kolieska dáme do hrnca, zalejeme šťavou z pomaranča, pridáme škoricu, cukor a povaríme asi 10 minút na malom ohni alebo dovtedy, kým sa šťava trochu zredukuje.
Keď je korpus upečený, necháme ho chvíľu vychladnúť, naukladáme naň jablká a zalejeme ho šťavou, čo zostala po varení jabĺk.
Nad parou si rozpustíme čokoládu, pridáme k nej koko olej a štýlom hala- bala prelejeme vrch dezertu.
Formu s týmto pokladom dáme oddýchnuť do chladu aspoň na pár hodín. Chute sa dokonale prepoja a vznikne dezert, ktorý by Taliani pomenovali uno spettacolo 🙂
Dobré mlsanie:)
TIP: Ak chcete mať jablká krehkejšie, ošúpte ich pred nakrájaním na kolieska.