K jeseni patria i krásne prechádzky po lese, púšťanie šarkana alebo hľadanie gaštanov. Jedlých aj tých ozdobných:)
Gaštany:) Podporujúce naše zdravie z každého ohľadu a dokonca i našej postave lahodia.
Prečo by sme mali gaštany jesť? Už v jednom recepte som to spomínala. Podporujú imunitu, znižujú krvný tlak, zlý cholesterol, eliminujú migrény, pomáhajú zlepšiť kvalitu vlasov a nechtov, urýchľujú metabolizmus a sú vhodné aj pre tehotné, celiatikov i diabetikov.
Preto by sme sa ich mali teraz nabažiť, pokiaľ sa dá:)
My sme si urobili roládu.
Pyré sme si samozrejme urobili my samy- akože ja a moje baby:). Žiadne kupované náhrady, prosím. Častokrát sú to „dobre ochutené“ zemiaky. A v nich prospech gaštanov nenájdeme.
Trochu som sa obávala piškótového cesta. Ja, možno sa to teda nezdá, nie som veľmi cukrársky typ. Z lásky upečiem čokoľvek, no toto bola výzva vždy:)
No a keďže som to hravo zvládla, baby si to so mnou tiež užili, ani sme fotiť nestíhali postup.
Budem sa preto snažiť vysvetliť celý postup čo najpodrobnejšie, aby to bolo zreteľné.
*GAŠTANOVÁ ROLÁDA*
Na gaštanové pyré potrebujeme:
230g pomletých gaštanov
50ml smotany na šľahanie + navyše podľa potreby
70g mletého cukru
40g vody
Na cesto potrebujeme:
4 vajcia
4 PL trstinového cukru
4 PL špaldovej hladkej múky
2 ČL vínneho kameňa
2 PL extra tmavého karobu
štipka soli
– Do jedného hrnca si dáme variť vodu s cukrom na strednom plameni. V druhom hrnci si zohrejeme smotanu a keď je horúca, ale ešte nevrie, vsypeme do nej gaštany. Premiešame. Ak je smotany málo a gaštany sa nedobre spojili, pridáme jej trošku.
Voda s cukrom sa zatiaľ varí a po chvíli začne nitkovať(naozaj to vyzerá, ako nitky 🙂 ).
Vtedy vlejeme vodu do gaštanov a poriadne zmiešame. Pyré je hotovson:)
Z vajíčok na cesto si oddelíme zvlášť bielka a žĺtka. Do bielkov pridáme soľ a vymiešame tuhý sneh (tá soľ tomu pomôže).
Žĺtka vymiešame s cukrom do nadýchanej peny.
Do misky so žĺtkami pridáme múku zmiešanú s vínnym kameňom a karobom. Poriadne premiešame.
Sneh primiešavame veľmi zľahka a postupne. Najprv dáme 1/3 snehu a rozmiešame hoc´aj zle. Ďalší sneh pridávame postupne jemnými pohybmi, aby sme nevytlačili vzdušnosť.
Cesto vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút v rozpálenej rúre na 200´C.
Po vytiahnutí z rúry ihneď cesto aj s papierom na pečenie zrolujeme do utierky a necháme vychladnúť.
Takto získa cesto pekný roládový tvar a pri následnom motaní sa nepotrhá.
Vychladnuté cesto odbalíme, zbavíme papiera na pečenie.
Natrieme ho gaštanovým pyré a zmotáme.
Žiadna veda, fakt:)
Dobrú a zdravú chuť!