Už to chcelo zmenu. Pri myšlienke na chlieb ma nenadchýnala predstava kôrky, pri rožkoch ich tvar, pri vianočke či lupačkách ich sladkosť… Chcela som inú chuť, ani chlieb, ani rožok.
Na myseľ mi prišiel pomerne mladý pekárenský produkt Taliana Cavallariho. V malom mlyne neďaleko Benátok sa snažil prísť na talliansky trh s produktom, ktorý by sa vyrovnal francúzskym bagetám, a tak vznížil v Taliansku ohromný dopyt po nich.
Po dvoch rokoch experimentov sa Cavallari priedstavil s výrobkom, ktorý dokonale zastupuje úlohu bagety. Dostal naň ochrannú známku a sendvičový chlieb od roku 1999 môžeme v obchodoch hľadať pod názvoch ciabatta.
Avšak, poznáte ma. Načo chodiť do ochodu, keď sa to dá i doma? 🙂
Z bigy, čo je najpoužívanejšia forma skyprenia cesta v Taliansku.
*CIABATTA*
Potrebujeme:
Biga:
1/2hrnčeka teplej vody
1/2hrnčeka hladkej chlebovej múky
1/2čl sušeného droždia(alebo veľkosť čerešňovej kôstky čerstvého)
– Všetko spolu zmiešame a necháme cez noc rozkvasiť.
Následne pridáme:
4hrnčeky hladkej chlebovej múky
2hrnčeky vody
2PL vody
2-3čl soli
bigu
1čl sušeného droždia
– Vo veľkej nádobe všetko, okrem soli, spolu premiešame a necháme cca 30minút stáť, aby sa narušila stavba lepku a s cestom sa lepšie pracovalo. Pridáme soľ a cesto miesime, až sa odliepa od stien misy. Prikryjeme a necháme strojnásobiť objem. Oplatí sa vyčkať a neskracovať čas.
Cesto následne poprekladáme a necháme 20minút stáť.
Na silno pomúčenej doske cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu rukou roztlapkáme na obdĺžnik a preložíme ako lístkové cesto-z pravej strany do 2/3cesta a z ľavej doprava. Pokojne, aj ruky si môžeme silno pomúčiť, cesto je dosť lepivé, ale tak to má byť. Ak chceme veľké ciabatty, cesto dáme na plech s papierom na pečenie. Pri menších ciabattách, takých do ruky, rozdelíme každé cesto na 6častí, vyformujeme do požadovaného tvaru a vznikne nám tak 12bochníkov. Na jeden plech sa zmestí 6 bochníkov.
Necháme finálne nakysnúť 40minút. Pečieme v rozpálenej rúre cca 8-10minút na 250´C menšie, väčšie cca20minút.
Ciabatty by mali byť svetlejšie.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrý chuť!:)
TIP: Pridajte do cesta sušené paradajky, nekrájané olivy, či použite provensálsku soľ. Ciabatta- tej sa nedá objesť:)