Milujem jedlá, ktoré zasýtia a zároveň povznesú ducha, zaujmú a upokoja. Môžu aj dodať nový elán do ďalšej práce. To je ich veľké plus a vtedy jedlo dostáva odo mňa punc dokonalosti. A ak to je nejaká polievka, milujem ju hneď na raňajky. Pokojne aj celý deň. Ako túto. Tekvicovo – batátová polievka s nivou je jednoduché jedlo, ktoré spĺňa najprísnejšie kritériá dokonalej polievky. Za jej prekvapivú chuť lahodnosti ju odporúčam určite vyskúšať.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=weAb7tL1Pnk[/embedyt]
Neviem uvariť polievku
Tak túto vetu som vravela ešte pred pár rokmi takmer denne. Akúkoľvek polievku som sa snažila uvariť, chutila vodovo. Zvaľovala som to na vegetu a veľa soli. Tieto suroviny som nechcela používať v kuchyni, teda soli čo najmenej. Bola som presvedčená, že chutná polievka sa dá uvariť aj bez zlepšovákov. Len som nevedela, ako.
Toľkých ľudí som sa pýtala na tajomstvo dobrej polievky… Niektorým som závidela v tom pravom slova zmysle závisti, že oni vedia uvariť super polievku. Miestami som si pripadala ako neschopná.
Ale aj tak som polievky stále varila. Ešteže vývar je taký jednoduchý.
Premýšľam, kedy nastala zmena, že som odrazu uvarila polievku len tak, čo dom dal a bola skvelá.
Mám pocit, že to bolo po jednom kurze varenia a bola to polievka s veľa druhmi zeleniny a rôznych strukovín.
Tak som sa do nej zaľúbila, že som ju jedla aj ráno. To asi odvtedy milujem raňajkovať polievky…
Pochopila som, že chuť polievke dávajú suroviny v nej použité. Keď bude surovín málo v pomere k vode, tým mdlejšia chuť vznikne.
A tak som začala do polievok pridávať hádam všetko.
S čím som však mala problém- batáty. Akosi som im nevedela prísť na chuť.
Batát
Ako píšem vo veľa svojich receptoch- neexistuje zlá potravina, iba zlá úprava- stále som čakala na tú správnu úpravu batátov.
Nenávidím chuť batátov.
Som vychovaná k veľkej úcte jedla. Jedlo beriem ako veľký dar. Teda čo si naložím, to zjem (alebo si odložím nabudúce).
Ale batát som nevedela dať v žiadnej forme. Sústo sa mi skrížilo v hrdle a koniec. Napínalo ma.
Chvíľu som si myslela, že to predstieram sama pred sebou, no časom som si uvedomila, že by to bolo zvláštne, pretože robím všetko preto, aby som ich jedla. Sú totiž výživné.
Batát je známy aj pod názvom sladký zemiak. Jeho pôvod je tiež v Strednej Amerike ako u klasického zemiaku. V tropických krajinách je používaný namiesto zemiakov.
Čo obsahuje batát?
- Vitamín B6, ktorý oceňuje náš kardiovaskulárny systém. Pomáha aj pri nespavosti a depresii.
- Draslík, ktorý znižuje krvný tlak a pozitívne vplýva na srdce a jeho činnosť.
- Betakarotén sa vyskytuje v batátoch vo veľkom množstve. Pomáha predchádzať rôznym typom rakoviny.
- Vitamín C pre posilnenie obrannyschopnosti organizmu.
Teraz bude so mnou určite každý súhlasiť, že by som mala prísť na to, ako pripraviť sladký zemiak a chutil mi.
Batát a tekvica= láska
Aj vy ste po tabuli v škole písali kriedou, kto je do koho zaľúbený a aká je to veľká láska? Tak dnes by som tam napísala tekvicu s batátom.
Prišla som na to, ako zakamuflujem batát a ešte si na ňom pochutím. No jasné! Urobím si polievku. K batátu som pridala hokaidó a úplne to fungovalo.
Hneď na prvý raz som ju zjedla sama, nikto nemal tú česť si pochutiť so mnou.
Zvíťazila som sama nad sebou a našla som spôsob, ako si pochutnať na batáte. 🙂
Moje poznámky k receptu Tekvicovo – batátová polievka
- Receptúra je jednoduchá, nevyžaduje žiadne kulinárske schopnosti. Len chuť pripraviť si dobré jedlo. 🙂
- Hokaidó sa ťažšie čistí. Je potrebné byť trochu trpezlivý, no stojí to zato.
- Tekvicovo – batátovú polievku solím až nakoniec. Celý pokrm tak pojme oveľa menej soli bez toho, aby výraznosť slanej chuti absentovala.
- Vývar odporúčam pri mixovaní prilievať postupne a navoliť si tak pre seba tú najlepšiu konzistenciu hustoty.
- Vývaru môže byť pokojne aj viac ako 1 liter. Polievka bude redšia.
- Syr používam nivu, ale skvele sa hodí akýkoľvek syr so sľachtenou modrou plesňou. Stačí vyskúšať, ktorá kombinácii polievka – syr je u vás tá naj top.
- Z uvedeného množstva výjde asi 1,3 L hustej polievky.
***TEKVICOVO – BATÁTOVÁ POLIEVKA***
Potrebujeme:
2 stredne veľké biele cibule
1 batát
1 tekvica hokaidó
1 L vývaru
soľ
sušený tymián
olej
syr niva
Postup:
Očistíme cibuľu a rozštvrtíme ju.
Batát ošúpeme a nakrájame na hrubé kolieska.
Z hokaidó odstránime šupu, prekrojíme na polovicu a pomocou lyžice vydlabeme semienka. Následne ju nakrájame na menšie časti.
Všetku pripravenú zeleninu dáme na pekáč posypeme sušeným tymiánom a pokvapkáme olejom.
Pekáč vložíme do rozohriatej rúry na 200´C a pečieme 40 minút. Zelenina nádherne zmäkne a prevonia celú kuchyňu.
Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, až teraz trochu osolíme.
Zalejeme vývarom a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka.
Naberieme do misky, navrch dáme trochu nivy a posypeme tymiánom.
Hmmmm…toto je labužnícka záležitosť.
Dobrú chuť!
TIP: Ak milujete tekvicu, odporúčam vám recept na tekvicové lievance. V prípade obľuby batátu nájdete u mňa recept na ďalšiu mňamku- batát a lá carbonara.
Pozn.: Srdiečko na konci článku ma poteší. 🙂
Zdravím Naty. Tvoje recepty a hlavne tie kváskové sú úplne úžasné. Len som Ti chcela povedať, že hokaido tekvicu nemusíš šúpať. Stačí ju len uvariť alebo upiecť a potom rozmixovať. Roky to tak robím.
Obdivovateľka Maja.
Ahoj, Majka, ďakujem ti za krásne slová, hneď som pookriala 🙂 joj, ani nevieš, ako by som sa potešila, keby som tekvicu nemusela šúpať. Neviem, ako to doma rozpoznajú, no keď neošúpem, mám reklamácie, že viem navariť aj lepšie- 🙂
Prečo hokaido pracne šúpať, keď sa bude piecť? Keď sa upečie v šupke, dužina sa dá oddeliť úplne ľahko a jej chuť nie je iná.
Ďakujem, Villo, za tvoju spätnú väzbu. Nám to takto chutí lepšie. Samozrejme, ak si zvyknutý na nešúpanie, môžeš tak urobiť. Nech je tvoj chlebík podľa tvojej chute 🙂
Písal som to k receptu na polievku, nie na chlieb. Tekvicu do polievky tiež ošúpem, ale až keď ju pokrájanú na mesiačiky opečiem. Taká upečená sa šupky zbavuje úplne ľahko a nie tak pracne ako surová.