Na jedinečnú príležitosť sa hodia jedlá, ktoré nesú v sebe výnimočnosť. Určite nesmie chýbať premyslenie správnych kombinácií jedál a dezert. Ten musí byť. No na druhej strane na pochutnanie si trebárs na torte nie je potrebná špeci udalosť. Mrkvová torta je možno trochu netradičná, ale za to veľmi luxusná svojou chuťou. Výnimočná udalosť sama o sebe. Tento recept vás presvedčí, že aj keď je príprava jednoduchá, každé sústo nesie v sebe výnimočnosť.
Jedlo na výnimočné chvíle a keď sa obyčajná chvíľa stane neobyčajnou vďaka jedlu
Poznáte to. Pripravujete jedlo na špeciálnu príležitosť- možno narodeninovú oslavu a chcete, aby bolo všetko dokonale dokonalé.
Na webe hľadáte tipy na super jedlo (dúfam, že vyhľadávate u mňa 🙂 ), nakúpite aj drobnosti na servírovanie a dotvorenie atmosféry…. Všetko sa zdá byť super.
Čo je ale častý kameň úrazu a počúvam to z každej strany- aký dezert zvoliť na špeciálnu chvíľu? Je nejaká špeciálna torta?
Nároky sú vysoké. Torta musí byť:
- dokonalá vzhľadom
- jedinečná chuťou
- jednoduchá na prípravu
- skrátka niečo, čo zvládne každý, aj ja.
Oslava je teda prvý dôvod, prečo sa u nás vyskytujú torty okrem zabehnutých jedál. A potom je tu ešte jeden dôvod- žiaden. 🙂 Proste lebo chcem.
Vtedy sa môže obyčajný deň, stereotypný svojím priebehom, stať niečím výnimočným.
Tieto chvíle rada prirovnávam k Popoluške. Presne k tej scéne, ako sa ocitla v nádherných šatách, v náručí princa a rytmickom tanci. No kto by chcel, aby dokonalosť skončila? Tam by som ten film zastavila. Žiadne odbitie dvanástej hodiny by sa nekonalo.
Viete si to predstaviť s jedlom? Obyčajný deň zrazu dostane punc noblesnosti. Každé sústo je rytmickým tancom, ktorý nekončí.
Torta
Áno, to sa určite zhodneme: torta ako koniec, zakončenie či bodka za celou hostinou skrátka musí byť tip-top. Umocní alebo úplne zmarí celý zážitok z jedla.
Zaujímavé je, že keď som chcela dohľadať niečo o tortách, ich vývoji a histórií, musela som veľmi dlho bádať a hľadať…
Možno by sa zdali info o tortách zbytočné, trápne a suché. No priznávam, že som stratila pojem o čase, koľko zaujímavostí sprevádza pojem torta.
Pod pojmom „torta“ sa myslí forma sladkého dezertu, ktorý je spravidla pečený.
Samotný pojem má veľmi dlhú históriu. V raných dobách boli torty pripravované ako úprava chleba, ktorý niečím ozvláštnili (napríklad mlieko, orechy, med…). Taký honosnejší a sladší chlieb.
Len vynaliezavosť dvorných kuchárov priniesli do sladkého chleba ďalšie chute, ako sušené ovocie, plnky, pohrávanie sa s nadýchanosťou vďaka našľahaným vajciam…
Nadýchané torty piškótového vzhľadu, vznikli počas renesancie, odhaduje sa, že to bolo na území Španielska.
Mrkva, šup do torty
Med, orechy, maslo, vajcia, smotana, ovocie… To by ešte do torty vcelku pasovalo, že?
Bývalý šéfkuchár Ľudovíta XVI. pripravoval zvláštny dezert, kde použil mrkvu. Tento mrkvový dezert, Gâteau de Carottes, sa stal veľmi populárny a po ukončení svojej služby u panovníka ho jeho tvorca preniesol do Anglicka.
Popularita bola vysoká, no postupne utíchla.
Druhý dych nabral počas 2.svetovej vojny, kedy bol v Spojenom Kráľovstve veľký problém s jedlom.
Podľa online encyklopédie tradičnej švajčiarskej kuchyne je mrkvový koláč jeden z najobľúbenejších, najmä na narodeninové oslavy detí.
Mnoho historikov verí, že pravý začiatok mrkvovej torty siaha do stredoveku. Vtedy jedli ľudia tzv. mrkvové pudingy. Cukor a sladidlo boli ťažko dostupné, pre väčšinu populácie veľmi drahé. Mrkvu používali ako náhradu za sladidlo.
No samozrejme- chcem svoju verziu tak historicky zaujímavého pokrmu!
Mrkvová torta u nás doma
Robila som ju niekoľko krát, aby som dopiľovala recept do dokonalosti. To je pre mňa pojem, kedy si všetci piati u nás doma na danom jedle s chuťou zamlsáme.
Predpokladala som, že to bude dlhá cesta jedenia mnohých kúskov mrkvovej torty. Až som sa obávala, že sa jej objem skôr, než prídem na tú správnu kombináciu.
Tentokrát som však premýšľala nad jedlom inak. Mdlú chuť som osviežila černicami a plnku som zvolila sladko – kyslú.
Prišlo mi zvláštne, že si každý poprosil po nedeľnom obede kúsok z torty. Na nové jedlá mám doma viac nedôverníkov… Viete, čo sa stalo? Všetci si pochvaľovali! Nechcelo sa mi veriť. Fakt všetci? Pýtala som sa viackrát, či sú si istí, nech z nej radšej zjedia viac.
Jupíííí, mám svoju mrkvovú tortu, ktorá chutí nám všetkým!
Moje poznatky k receptu Mrkvová torta
- Príprava torty je jednoduchšia a menej „špinavá“, ak máme doma kuchynský robot. Tam pripravíme celé cesto od postrúhania mrkvy až po vymiešanie homogénnej zmesi. Ale aj bez neho som to skúšala a je to fajn. 🙂
- Mrkvu odporúčam strúhať na hrubom strúhadle. V prípade, že máme spomínaný mixér, strúhajme najemno. Hrubé strúhadlo je až príliš mohutné. Raz som to tak nahrubo nastrúhala v mixéri a následne som to ešte nožom v tvare „S“ párkrát posekala na jemnejšie.
- Múku môžeme preosiať. Torta bude nadýchanejšia. No nie je to potrebné.
- Vínny kameň je náhrada za prášok do pečiva. Dá sa kúpiť v bio obchodoch. No ak ho doma nemáte, použite klasický „prdopeč“.
- Škoricu používam doma len cejlónsku. Je kvalitnejšia, lepšia, výživnejšia. Oplatí sa priplatiť.
- Korpus sa upečie s jemnou čiapkou, s takým kopčekom. Cukrári ho zrezávajú, aby jednotlivé pláty upečeného cesta boli rovnaké. Môžeme ich využiť na vytvorenie sladkých guličiek. Alebo korpus nemusíme orezávať. Treba však potom počítať s vyšším horným korpusom.
- Tvaroh do náplne možno použiť jemný aj hrudkový. Najsamlepšie je, ak máme viac času na prípravu a tvaroh necháme v utierke cez sitko počas noci odkvapkať od prebytočnej tekutiny (tú potom šup do chleba).
- V prípade hrudkového tvarohu odporúčam vymixovať náplň tyčovým mixérom. Krém nadobudne krémovosť a lahodnosť.
***MRKVOVÁ TORTA***
Na korpus potrebujeme:
500 g mrkvy
170 g cukru
4 vajcia
150 ml oleja
400 g polohrubej múky
4 ČL vínneho kameňa ( 1 prášok do pečiva)
1/2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
štipku soli
Na plnku potrebujeme:
2 tvarohy
1 biely grécky jogurt
4 – 6 PL cukru
1/2 ČL sušenej vanilky
Ďalej potrebujeme:
2 balenia černíc (môžu byť aj maliny alebo ich môžeme vynechať úplne)
1 hrsť vlašských orechov (nemusí byť)
Postup:
Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme k nej cukor, vajcia s olejom a premiešame.
V druhej miske zmiešame múku, vínny kameň, sódu, soľ a škoricu.
Sypkú zmes pridávame po častiach k mrkvovej zmesi.
Vznikne nám hustejšia masa cesta. Už teraz je príjemne voňavá a chutná. No treba ju upiecť. 🙂
Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie, okraje vymastíme maslom a cesto do nej rovnomerne rozotrieme.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180´C presne 45 minút. Test špajdľou, ktorá musí byť po zapichnutí do cesta a vytiahnutí úplne čistá, ukáže stav prepečenia.
Upečený korpus necháme cca 5 minút vo forme a následne ho dáme vychladnúť na mriežku tak, že spodok korpusu otočíme hore. Papier na pečenie z neho odstránime. Vďaka otočeniu hore nohami nám to pôjde jednoducho.
Korpus necháme úplne vychladnúť.
Plnka je nenáročná- v miske zmiešame tvaroh, jogurt a vanilku. Cukru dáme najprv 3 PL a po premiešaní ochutnáme. Dosládzame podľa našej chute vždy po 1 PL.
Plnku necháme chvíľu stuhnúť v chladničke.
Korpus rozdelíme na dve rovnaké časti.
Pomocou špáratok to ide zaručene, rýchlo a jednoducho.
Na úrovni ukazováka zapichneme do torty špáratká po celom je obvode- cca 6 – 8 ks špáradiel. Nožom obchádzame dookola tortu presne podľa trčiacich drievok a každým otočením zarežeme do torty viac a viac. Nakoniec cítime, že sme prerezali celý korpus.
Špáratká odstránime.
Plnku rozdelíme na dve časti. Jednu časť nanesieme na spodný korpus.
Teraz černice. Opláchneme ich pod vodou a prekrojíme pozdĺžne napolovicu.
Polovicu z nich naukladáme na plnku.
Masu prekryjeme druhým korpusom, nanesieme naň ostatok plnky a ozdobíme černicami.
Kraje posypeme dookola podrvenými orechami.
Tortu necháme chvíľu stuhnúť v chladničke. Chute sa spoja, torta sa scelí a bude dokonalá.
Dobrú chuť!
TIP: Využite mrkvu aj v domácej treske. Jej chuť ne totožná, no domáca je kvalitnejšia, bez éčok.
Pozn.: Ak Ťa recept zaujal, označ ho srdiečkom pod článkom. A ak tortu upečieš, určite sa mi pochváľ s fotkou. 🙂