Cícerové placky

Utekať z práce, v obchode nakúpiť chýbajúce veci, vyzdvihnúť deti z poobedného klubu, doletieť s nimi domov, písať úlohy, variť večeru a postíhať ešte milión vecí okolo domácnosti. Večer si ľahnúť a tešiť sa na ďalší podobný deň? Niekedy ťažko. Hlavne, keď to varenie je zdĺhavé. A preto, aby neplatilo, že varenie je dlhé šaškovanie pri hrncoch, jednoduché varenie je odpoveď. Cícerové placky ako super tip, čo bude na večeru. U nás obstáli ako mňamka. Dáte si?

Ako fungovať počas školského roka a nezblázniť sa

Vôbec to nie je jednoduché. Skôr by som povedala, že v niektoré dni je to až úmorné. Fungovať doma po práci je vlastne druhá riadna šichta. Človek príde unavený domov a už sa mu nechce nič riešiť. Len si sadnúť a nechať plynúť čas, oddychovať.
Objednať si donášku jedla z obľúbenej reštiky na večeru je na mieste. No ak by to malo byť časté pravidlo, pribúdajúce faldíky na bruchu, stehnách či zadku, by nám začali pomaly vadiť. Nespomínajúc cholesterol a pod.

Preto je super myslieť dopredu. Ako keď začína zima a my si kúpime vopred teplé topánky. Pripravíme sa.

Ako fungovať počas školského roka poradí Naty
Notes
  • V praxi to znamená, vopred premýšľať, aspoň okrajovo, čo by sme chceli jesť/variť a rozumne zvážili, či je to uskutočniteľné. (Nebudeme variť sviečkovú vo štvrtok, keď máme dôležitú poradu a pod.)
  • Mať na to pripravené suroviny je tiež dôležité. Naplánovať si menšie, ale účelné nákupy, aby zelenina bola čerstvá.
  • A veľa vecí sa dá skryť do komory na čas núdze. Suché veci ako strukoviny, cestoviny, ryža, pretlak, krupica (mňaaaam) dopĺňajme pravidelne.
  • A v neposlednom rade mrazák. Ten som si nechala nakoniec. 🙂 Tam sa dá skryť veeeľa dobrôt. Chleby, pečivo či koláče do zásoby, zelenina, jedlo z víkendu, ktoré sme navarili naschváľ viac…

Vyjdime z kruhu “Neviem, čo mám variť”

Naozaj nám “veľmi veľa a mocne” dokáže pomôcť premyslenie si dopredu, možno pogúglenie, čo sa bude u nás v najbližších dňoch jesť. Už len z pohľadu vypätosti, neustáleho premýšľania a vymýšľania sa ľahko dostaneme do začarovaného kruhu s názvom- Ja neviem, čo mám variť.

Niektoré jedlá sa dajú vybaviť nákupom po ceste z práce a lá mleté mäso na bulgure. A na niektoré jedlo sa oplatí myslieť dopredu, aby sme sa vyhli piplačke, ako napríklad pripraviť strukovinu, aby nenadúvala (postup TU).

Kľúčom celého toho a vlastne môjho písania je posmeliť každého, kto číta tieto riadky, že čas v kuchyni nemusí byť otrokárčina, ktorú aj tak nikto neocení a je z nej len bordel. Využime skratky, fígle a odporúčania skúsenejších a doprajme si to najlepšie pre našu chuť a zdravie.

Upečme zemiaky, ochuťme ryžu, urobme steak

Či už to budú rýchlovky, alebo premyslené jedla, ktoré varíme na etapy, užime si to. Nech nás to baví a napĺňa. A keď nás nepochvália? Tak sa spýtajme, ale nie len tak, že chutilo ti? Ale lišiacky- dala som tam dnes novú bylinku z trhu. Cítili ste ju tam? Čo na ten nápad vravíte? Alebo sa pochválme sami. Majme sa radi.

Jedlo nie je bezduché plnenie brucha. Jedlo má byť oslavou, že sa máme.

Cícer to v kuchyni vyhral

Dnešbý boj s časom o chutné jedlo vyhral obyčajný cícer. Môžeme sa stretnúť s dvoma druhmi: menším a tmavším a druhým väčším a svetlejším. Už odnepamäti bol považovaný za niečo špaciálne, preto aj ten jeho názov- cícer, cecci, cicero.

Nenamáča sa ako ostatné strukoviny pre nadúvanie, ale aby sa rýchlejšie pripravil. Cícer je totiž ľahko stráviteľný, nespôsobuje nafukovanie, je tak nadupaný bielkovinami a má málo tuku, že by sa nám aj ručička na váhe mohla posunúť dolu 🙂 .
Kto ale hľadí skôr na zdravie, tak cícer obsahuje veľa vlákniny, thiamínu (vit.B1), znižuje cholesterol, má dosť železa aj draslíku pre naše srdce a neobsahuje lepok.

recept na jedlo s cícerom podľa Naty
Cícer

Takže jeho nasladkej chuti, ktorú môžeme doladiť v sladkých aj slaných pokrmoch, môžu holdovať aj vegetariáni, vegáni aj celiatici.

Cícer u nás doma

Pre jeho pastovito hladkú štruktúru mi napadlo ho rozmixovať a urobiť z neho placky, ktoré ozvláštnia našu večeru- nemusí byť stále len mäso. Aj bez neho sa dá chutne najesť. 🙂

Namočila som vopred cícer a uvarila.
Je super uvariť si viac cíceru, nechať ho v chladničke a spotrebovávať už taký uvarený. Raz do polievky trochu pomixovať, nech zahustí, inokedy osmahnúť trochu pórku a pridať cícer ako prílohu namiesto ryže.
Samozrejme, existujú aj konzervy, to sa nebudeme tváriť, že akože neexistujú. Niekedy môžu fakt zachrániť. No poriadne cícer umyme od nálevu, ktorý v sebe môže skrývať veľa soli.

Nevedela som, čo od nápadu urobiť cícerové placky, čakať, ako sa bude s masou pracovať, no výsledok ma prekvapil, pretože na večeru si každý pochutil.
Do robota s nožom v tvare “S” som všetko nahádzala, rozmixovala a hotovo. S ponorým mixérom by to bolo asi náročnejšie, ale dalo by sa to určite tiež.

A keďže cícerové placky prešli všetkými skúškami chute našich domácich, posúvam vám recept. Ako tip na rýchle jedlo, pri ktorom sa veľa riadu nezašpiní, neminie veľa času a aj pochvala sa ujde. 🙂

***CÍCEROVÉ PLACKY***

rýchly recept na vege jedlo  od Naty
Cícerové placky

Potrebujeme:

500 g uvareného cíceru
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 vajcia
2 hrste mrazeného hrášku
2 PL olivového oleja
1 – 2 PL strúhanky (v prípade zahustenia)
soľ, korenie, mletú rascu, majoránku, tymián
čerstvé bylinky (oregáno je super)
+olej vy vysmaženie

Môžeme doplniť ešte:

Slaninu, klobásu, syr, chilli, tuniak, mäso z vývaru…

Postup:

Nič zložité sa nechystá. Všetky suroviny, okrem hrášku a strúhanky, dáme do robota s nožom v tvare “S”. Cesnak pretlačíme, strúhanku si necháme na koniec na zahustenie. Zmes rozmixujeme, ale nie dohladka, nech má cesto väčšiu štruktúru. Pridáme hrášok a už len premiešame.

rýchle jedlo od Naty aj bez mäsa
Cícerové placky- mixovanie

Zmes by mala držať pekne pri sebe. Nemá byť vodnatá. V prípade potreby použijeme navyše strúhanku. Ale pozor, ak pridáme strúhanky veľa, cícerové placky budú suché a môžu sa lámať.

vege jedlo plné chute pre každého si vďaka Naty zanilujete
Cícerové placky- hustota cesta

Zo vzniknutej masy vytvarujeme gulôčky vo veľkosti asi golfovej loptičky, mierne stlačíme a na panvici osmahneme z oboch strán dozlatista.
Spracujeme celé cesto. Výjde nám cca 12 – 15 sýtych placiek.

recept na jedlo bez mäsa od Chuť do Naty
Cícerové placky- smaženie

Skvelé sú namiesto mäsa k prívarku, či len tak pokvapkať citrónom a dať si k šalátu.

Sýtejšie, rýchle a jednoduché bez zbytočného bordelu, ako som sľúbila. 🙂

tip na jenoduchú večeru od Naty
Cícerové placky

Dobrú chuť!

TIP: Ďalší super tip, čo s cícerom, je cícerová nátierka. Chutí ako vajíčková, len je bez vajíčka. 🙂

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Cícerové placky
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 22 Review(s)
104

2 comments

  1. ♡♡♡velmi chutne., ten hrasok … super…prida neutralnemu ciceru sladkastu chut ….ako falafel z orientalnej kuchyne vtedy pridavam kurkumu a rimsky kmin….dakujeme za pekny receptik…