A čo prázdniny? Očakávajú ich všetci študenti, aj rodičia, dostávajú sa darčeky za dobré vysvedčenie… Aj v obchodoch a podnikoch, keď sa preukážete dobrým vysvedčením, máte nejakú odmenu. Ale kde je torta??? Prečo nerobíme tortu tak, ako v ostatné magické udalosti v roku?
Vyhlasujem zmenu!!!
p
Dala som patričnú dôležitosť tejto udalosti. Veď nie je dokonalá?
– Už nezvoní budík
– Nerobíme narýchlo desiatu
– Nie sme v strese
– Čas ide akosi pomalšie
– Sme viac v prírode na čerstvom vzduchu
– Hihihi, je menej áut a zápchy sú ooooooveľa menšie až žiadne
– Naberieme trochu bronzu od slniečka
– Sme menej chorí
– Čerpáme si dovolenku a relaxujeme
– Venujeme sa viac tomu, čo nás baví a na čo sme nemali počas školského roku čas
No uznajme všetci a úprimne- prázdniny si tortu zaslúžia.
Keď som ju neskoro večer dokončovala, vedela som, že to bude delikatesa. Vlastne, už odkedy som si na tajňáča lízla zo surového cesta.
Ako plnka mascarpone. Hneď vysvetlím- u mňa v receptúrach tortoidných vždy vidíte mascarpone z prostého dôvodu. Nenávidím, ale fakt, maslové plnky. Sú pre mňa ťažké a tá chuť masla z toho tak razí… Mne to proste nevezie. Raz pridám k nemu smotanu, raz ricottu, inokedy jogurt… vždy to je geniálne.
Navrch rada dávam ganaché polevu. Ono to znie tak hrozne nóbl a profesionálne, ale nebojte- ono je to len rozpustená čokina s vriacou smotanou. Pre lesk tam niekedy švacnem trochu tuku.
Toto prevedenie je mega čokoškové. Priznám sa, že som už dlhšie nerobila tortu. Neviem ani prečo- asi lenivosť, lebo tá ma akosi teraz dosť obžiera. A tak, aby som vynahradila všetkým tortovú pauzu, ako keď skončí reklama v telke a ide to rozuzlenie, tak taj tu. Mega čokolády.
Dala by som tam aj ovocie čerstvé, no to sme spažrali skôr, než prišlo to torty.
Predstavte si, podivne mi tá torta po nociach mizne. Ráno z nej vždy o dačo viac chýba…. Dajaký škriatok sa mi snaží naznačiť, že je faaaakt dobrá. A veru, budúci víkend oslavujeme dvoch oslávencov a ja už viem, čím urobím dieru do vesmíru- prinesiem tam dokonalú tortu.
***DOKONALÁ TORTA***
Na korpus potrebujeme:
100ml vody
1 vrchovatú ČL obilninovej kávy
250g tmavej čokolády
200g masla
200g špaldovej hladkej múky
2ČL vínneho kameňa
¼ ČL jedlej sódy
170g trstinového cukru
30g kakaa
Štipku soli
3 vajcia
1 kelímok hustého jogurtu
Na plnku potrebujeme:
500g mascarpone
500ml šľahačky na šľahanie
100g trstinového cukru
½ ČL sušenej vanilky
2hrste čokoládových kúskov
Na polevu potrebujeme:
200g tmavej čokolády
200ml šľahačky na šľahanie
1PL masla
Drvené kakaové bôby
– Vo väčšej mise zmiešame vajcia s jogurtom. Do rajnice dáme zovrieť vodu, pridáme obilninovú kávu a premiešame. Odstavíme z plameňa a pridáme nalámanú čokoládu a nakrájané maslo. Sem- tam zmes premiešame, aby sme pomohli surovinám rozpustiť.
V ďalšej miske zmiešame suché suroviny- múku, soľ, vínny kameň, sódu, cukor a kakao. Premiešame, aby sa všetko dobre spojilo.
K vajíčkam vlejeme zmes z rajnice, premiešame a po tretinách pridáme suché suroviny.
Dokonale premiešame, aby nám vznikla homogénna zmes.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, kraje vymastíme a cesto vylejeme dnu. Dáme do vyhriatej rúry na 180´C a pečieme 35- 40 minút. Test špajdľou nás povedie.
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si zatiaľ plnku. V hlbšej mise najlepšie mixérom vyšľaháme šľahačku do nie úplne tuha. Pridáme mascarpone a cukor a rozmixujeme na hladkú plnku. Pozor na prešľahanie, ku ktorému to zvádza. Po vymixovaní len vmiešame kúsky čokolády.
Ak si trúfame, je dobré rozdeliť vychladnutý korpus na tri časti. V prípade, že nemáme doma ten špeci dlhý nôž, pomôžeme si špajdľami- položíme si ku korpusu malíček a tesne nad ním zapichneme do korpusu špajdľu. Potom malíček položíme na špajdľu a nad ním vpichneme druhú špajdľu. Takto urobíme viacerom bodov dookola korpusu. Vďaka tomu môžeme použiť aj kratší nôž bez obáv, že by sme krájali nakrivo.
Na spodný diel navrstvíme polovicu plnky. Prikryjeme druhým korpusom, na ktorý príde druhá polovica plnky. Prikryjeme vrchným dielom korpusu.
Necháme zachladiť.
Už len poleva- do misky si nalámeme čokoládu. V rajnici si necháme zohriať smotanu a keď začne vrieť vylejeme ju do misy s čokoškou. Metličkou za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Pre lesk šupneme dnu lyžicu masla a vmiešame.
Necháme trochu schladiť, poleva bude postupne tuhnúť.
Keď bude poleva už polotuhá- dostatočne zhustnutá, no stále trochu tekutá, vylejeme ju na tortu, prekryjeme aj boky.
Kraj povrchu torty ozdobíme drveným kakaovými bobami.
Strčíme do chladu a necháme dokonale zachladiť.
Pozor, chladničku zamkneme na špeci kód, aby nezmizla.
Dobrú chuť!