Nemať čas a aj napriek tomu si pripraviť svoje jedlo, to znie ako nonsens, ktorý sa mi podarilo pokoriť. Aj napriek časovej tiesni sa mi darí pripraviť doma obed či večeru, ktorá zaberie minimum času. Jedlo je chutné, výživné, baví na pohľad a ešte aj využije zvyšky jedla v chladničky. Nechajte sa inšpirovať, čo rýchlo navariť. Toto sú 3 tipy na extra rýchle jedlo.
Jedlo pracujúcej mamy
Takto som nazvala na instagrame (u mňa na profile Chuť od Naty TU) moje vymýšľaniny na jedlá do pár minút. Aj keď pracujem, v týždni varím 1-2x denne.
Nechcú obedy v škole
Moje deti totiž nechcú chodiť na obedy do školskej jedálne. Ale ešte donedávna na obedy chodili a ako prišli domov, ich kroky viedli hneď do kuchyne pozerať do chladničky, čo tam máme. Prišlo mi to zvláštne, vždy som sa ich pýtala, ako je možné, že sú hladní? Veď pred necelou hodinou mali obed!
Nakoniec tam odmietli od tohoto školského roku chodiť úplne. Pre istotu som ich ohlasovala na týždeň dopredu, že ak by náhodou potrebovali obed, len ich neodhlásim v ten daný deň…taká moja poistka. Ale práve v tomto týždni som to zrušila úplne. Nemá to zmysel, oni si navaria radšej sami doma, ak by som nevarila ja.
Podľa jedálneho lístka majú pestré jedlá, ale ako hovoria moje deti:
Nie sú sýtivé, často im chýba chuť. Mami, akoby si jedla nič. To nie je ako doma.
No protestuj 🙂
A tak ich vyzdvihnem hneď po škole, doma uvarím nejaké rýchle jedlo, naobedujeme sa spolu a vraciam sa naspäť do práce. Večer varím večeru pre všetkých opäť, ak už jedlo nezvýšilo.
Poznáš to- čo nie je na instagrame odfotené, to neexistuje 🙂
No jasné! To sa musí odfotiť! Veď som blogger, to by nešlo.:) Ale na foodstyling nie je čas (lebo práca volá). Odfotím jedlá priamo v hrnci s krátkym popisom jedla do stories. Majú veľký úspech, ľudia si ich zapisujú a častokrát mi pošlú foto, ako si pochutnávajú na jedle. A to je taaak krásne. 🙂 Veľmi to poteší! 🙂
Aj preto ponúkam 3 tipy na extra rýchle jedlo tu na webe. Jedlá sú fantasticky flexibilné. Dôležitá je základná myšlienka jedla- aby to chutilo, ale netrvalo dlho pri varení. Ostatné sa dá pomeniť podľa chute či momentálne ponuky špajze a chladničky. 🙂
Moje tipy, ktoré ma zachraňujú v časovej tiesni pri varení
- Vždy mám doma konzervu tuniaka. Bielkovina, ktorá je už pripravená. Nedávno som spolupracovala so značkou Calvo. Potrebovali dostať viac do povedomia nový typ konzervy- easy flip. Bezpečnejšie a jednoduchšie otváranie. U nás sa to hneď tak uchytilo, že ich máme doma do zásoby.
- Zavárané strukoviny– najlepšie v BIO kvalite. Mám doma hlavne cícer, kukuricu, sušené rajčiny v oleji a olivy. Už len keď sa toto zmieša s pretlakom a dochutí, je to mňami jedlo. 🙂
- Vločky– nezdá sa to možno na prvý okuk, ale vločky naslano sú tutovka. Najmä ak z nich uvarím Tuniakové fašírky. Chutia ako mäsové, vyskúšajte, určite neobanujete. 🙂 (mám mám tu spísaný)
- Mleté mäso– ale, prosím, potrpme si na kvalitu. Mäso NEMÁ byť lacné. Farmárovi, ktorý sa s láskou o zviera stará, by mal dostať plácu, ktorá je hodna kvalitnej stravy, opatery a humánnej porážky zvieraťa. Mleté mäso je rýchlo pripravené a dá sa s ním doslova čarovať.
- Cestoviny sú asi normálka a ryžu varím 16 minút, takže to je tiež rýchlovka (návod mám tiež na webe). Nebránim sa ani kuskusu či bulguru.
- Mrazák– najtop kamarát, ktorý mi skrýva zásobu zeleniny či zvyškov jedál, ktoré som navarila cielene do zásoby.
Tak hor’sa na inšpiráciu, čo vyčarovať do pár minút na jedenie.
3 tipy na extra rýchle jedlo
1. WRAP
Potrebujeme:
- tortillu
- obľúbenú nátierku, omáčku či zeleninové pyré, čo slúži ako “lepidlo, aby suroviny držali pokope a nevypadávali pri jedení
- zeleninu podľa chuti
- konzerva tuniaka
POSTUP:
Na tortillu natrieme nátierku. Centrujeme ju do spodnej polovice tortilly, a okraje (aspoň 2cm) nechávame nenatreté. Jednotlivé suroviny skladáme nad seba do riadkov. Keď máme suroviny naukladané, preložíme spodný okraj cez všetky suroviny, snažíme sa ho akoby podsunúť pod ne. Kraje sprava aj zľava preložíme dovnútra, čím uzamkneme suroviny v tortille. Zvyšok tortilly už len zmotáme do konca.
Zmotanú tortillu prekrojíme v strede našikmo, čo vytvorí veľmi trendy vzhľad.
Dobrú chuť!
2. Cestoviny s hráškovým pyré
Potrebujeme:
- cestoviny
- 1/2 vrecka mrazeného krášku
- lučinu či iný roztierateľný syr (rada mám kozí)
- konzerva tuniaka v oleji
- soľ na dochutenie
POSTUP:
Do vriacej a osolenej vody dáme variť cestoviny. V druhom hrnci uvaríme hrášok. Stačí len pár minút, je hotový. Zlejeme takmer všetku vodu z hrášku, na dne trochu vody necháme na rozmixovanie. Pridáme soľ, lučinu a tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré. V prípade potreby zriedime vodou z cestovín. Uvarené cestoviny zlejeme vyklopíme do nich konzercu tuniaka aj s olejom a premiešame. Olej z tuniaka netreba zlievať, dá sa využiť v cestovinách. Následne pridáme hráškové pyré a podávame.
Dobrú chuť!
TIP: Cestoviny zmeňte sa ryžu- skvele to funguje! 🙂
3. Ryžové waffle a lá oklamané sushi
Potrebujeme:
- uvarenú ryžu (zvyšky z predchádzajúcich dní)
- vajce
- tuniak
- zeleninu- avokádo, pyré z batátu, klíčky… čo dom dal
- soľ, korenie
POSTUP:
Do ryže ťukneme vajce a rozmiešame. Konzistencia má byť tekutá, ale nie príliš. Osolíme, okoreníme a štedro dávkujeme do waflovača. Ryža musí vytvoriť pekný kopec. Ten netreba špeciálne rozotierať vo wafflovači, stačí len zatvoriť, ono “sa to tam urobí samé”. 🙂 Keď zasvieti svetielko na wafflovači, ktoré oznamuje, že je hotovo, ryžovú wafflu vyberieme a navrstvíme na ňu, čo dom dal a na čo máme chuť.
Dobrú chuť!
TIP: Pre nadýchanejšiu textúru waffle pridajte štipku sódy bikarbóny.
Či už si pripravíte niektoré z jedál presne podľa receptu, alebo niečo pridáte/uberiete, nech vám naplno chutí. 🙂 Lebo veď to je základ-
aby nás jedlo bavilo a správne vyživovalo naše telo aj dušu.
Vaša Naty
POZN.: Zaujal ťa článok? Označ ho, prosím, srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem 🙂
TIP: Ak hľadáš tipy na ďalšie rýchlovky, pozri sa do sekcie Rýchlovky. Sú tam ďalšie tipy na rôzne jedlá do pár minút. 🙂