Flognarde aux fraises

Flognarde je teplý koláč z vajec, ktorý sa super hodí najmä na raňajky. Spĺňa dokonale všetky podmienky na vytvorenie úsmevu na tvári, spokojnosti chuťových pohárikov a príjemného zasýtenia. Síce nóbl názov, ale postup prípravy aj pre začiatočníka.

Sladké raňajky pre dlhé rána sú ako vyšité

Niekedy si chceme poleňošiť. Mať dlhé a pomalé ráno, zabudnúť na hodiny a nič neriešiť.
V takéto chvíle si predstavujem, že mi niekto prinesie raňajky priamo do postele, mne nebude vadiť, že sa možno zašpiní posteľ a cez deň nebudem nervózna, že som premrhala toľko času na nič. 🙂
To je totiž môj problém. Neviem sa nudiť a čas chcem vždy využiť čo najviac.

Sladké raňajky rada pripravujem pre deti cez víkend. Zídu ráno do kuchyne v pyžamách a čas neriešia. Keď ich na stole čaká niečo výnimočné, zrazu je výninočné celé ráno. A niekedy aj celý deň.

Lievance a ich rôzne obmeny, krupicová kaša, waffle, čerstvé kváskové croissanty a nedávno k nim pribudol flognarde.

Flognarde

Hľadala som nejaký dobrý nasladlý koláč s ovocím. Mala som doma jablká, ktoré som potrebovala spotrebovať.
Narazila som na rôzne koláče, no názov flognarde kričal na mňa už zďaleka. Také extrovné pomenovanie… 🙂 To som musela vyskúšať.

Foto: Flognarde s jablkami

Ide o francúzsky koláč podávaný najmä za tepla. V preklade ho možno chápať ako “mäkký” či “nadýchaný”.
A presne flognarde je taký za tepla. Vláčny, nadýchaný a mäkký ako páperie.
Za studena je tiež úžasný. Štrukrúrou už je pevnejší, bez nadýchania. Ako sladká omeleta.

Ihneď ma zaujal. A jasné. Hádajte, čo mi napadlo? – Dá sa urobiť kváskový? 🙂 Áno, vymyslela som to a zapracovala si tam aj kvások, aby bola múka v koláči stráviteľnejšia.

Odvtedy ho robím často. Ovocie mením podľa sezónnosti a dostupnosti. Vždy je super.

Ak kvásku ešte neholdujete, nevadí. Samozrejme, že to ide aj bez neho. 🙂

Zvláštny názov neudáva zložitú prípravu, práve naopak. Prezrádza chuť pomalého rána bez hodín.

Francúzi si ho robia s jablkami alebo slivkami. Na pitie k nemu volia biele alebo šumivé víno.
U nás sa uchytilo inak. Francúzi mi hádam odpustia. Kváskové a s vanilkovou zmrzlinou. 🙂 Deti ho berú ako odmenu.

Foto: Flogarde aux fraises

Moje poznatky k receptu Flognarde aux fraises

  • Do koláča sa hodí akékoľvek ovocie. Vajíčka sú veľmi prispôsobivé a majú neutrálnu chuť. Využime sezónnu ponuku a doprajme si vždy to najčerstvejšie.
  • Múku môžeme použiť aj celozrnnú. Na farbe to bude pozať- bude tmavší. Viac vynikne chuť zrna, no kto je na celozrnnosť zvyknutý neprekáža mu.
  • Bez kvásku je postup rovnaký. Akurát (logicky) vypustíme kvások a nemusíme čakať na prekvasenie. Ihneď pokračujeme.
  • V prípade, že si chceme dopriať flognarde na raňajky s kváskom bez toho, aby sme museli zavčasu vstávať, múčnu zmes si pripravíme večer a dáme do chladničky. Ráno len premiešame a nalejeme na ovocie.
  • Pred samotným nalievaním múčnej zmesi je dobré vajíčka ešte našľahať, aby počas pečenia krásne nadýchali celý koláč.
  • Servírovať možno koláč ihneď po dopečení, ale aj za studena neskôr.
  • Skúšala som aj “holý” flognarde. Teda bez ovocia. Aj to malo svoj šmrnc.
  • Jahodový flognarde sa super hodí so zmrzkou, jablkový s lekvárom. No šľahačka alebo horúce ovocie je tiež very gút kombinácia. 🙂

***FLOGNARDE AUX FRAISES***

Foto: Flognarde aux fraises

 

Potrebujeme:

80 g špaldovej hladkej múky
150 g mlieka
1/2 PL materského kvásku
500 g jahôd
1/4 ČL mletej škorice
1/4 ČL mletého kardamómu
1/4 ČL vanilky
40 g rozpusteného masla
3 vajcia
4 PL trstinového cukru
štipku soli

Postup:

Do misky alebo väčšieho pohára dáme múku, mlieko a kvások. Poriadne rozmiešame, aby sme dostali homogénnu zmes bez hrudiek.
Zmes prekryjeme fóliou a necháme na linke 1-2 hodiny kvasiť.

Foto: Múčna zmes

Formu na koláč vymastíme maslom a vysypeme hladkou múkou.

Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Vyložíme nimi dno formy.

Foto: Jahody na plátky

Na jahody dáme škoricu, kardamóm a vanilku.

V miske si metličkou našľaháme vajcia s 3 lyžicami cukru. Pridáme rozpustené maslo, prekvasenú múčnu zmes a nakoniec štipku soli.

Našľaháme všetko spolu a zmes nalejeme na jahody. Povrch posypeme poslednou štvrtou lyžicou cukru a dáme piecť do rozohriatej rúry na 220´C na cca 25 minút.

Nech sú rána častejšie dlhé a bez hodín.

Foto: Ráno s flognarde

Dobrú chuť!

5